Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Παραιτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης υπέβαλε χτες στον Πρόεδρο Κληρίδη την παραίτησή του γιατί, όπως αναφέρει ο ίδιος στη σχετική επιστολή της παραίτησής του, "ως κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ήταν υποχρεωμένος, παρά τη διαφωνία του με τους χειρισμούς του Υπουργικού Συμβουλίου στο θέμα του υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, να υπερασπιστεί στην αμέσως προσεχή περίοδο την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εφόσον είναι το κατ' εξοχήν πρόσωπο που έχει την ευθύνη της δημόσιας υπεράσπισης των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου".

Το θέμα Ντίνου Μιχαηλίδου δημιουργήθηκε από το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστος Πουργουρίδης, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών για πλουτισμό, χρησιμοποιώντας τη θέση του και άλλα αθέμιτα μέσα.

Ο Πουργουρίδης συνόδευσε τις καταγγελίες και τους ισχυρισμούς του με διάφορα στοιχεία, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, αλλά και αρκετών υποστηρικτών του κόμματός του, περιλαμβανομένων και βουλευτών, ανέθεσε στην Επίτροπο Διοίκησης να ερευνήσει τις καταγγελίες του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η Επίτροπος Διοίκησης μετά την έρευνά της υπέβαλε στον Πρόεδρο Κληρίδη σχετική έκθεση, την οποία ο υπουργός Εσωτερικών θεώρησε σαν απορριπτική των καταγγελιών Πουργουρίδη, ο οποίος με τη σειρά του τη θεώρησε σαν επιβεβαίωση των καταγγελιών του.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης από την πλευρά του υιοθέτησε την εκτίμηση του υπουργού του ότι είναι αθώος και το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από σχετική συνεδρία του την περασμένη βδομάδα, απάλλαξε τον υπουργό από κάθε κατηγορία ή υποψία. Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε δεκτή από την κοινή γνώμη και από αρκετά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με αισθήματα έντονης αγανάκτησης.

Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η χτεσινή παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που προέρχεται από το Κίνημα Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, θα εντείνει τη δυσφορία μέσα στις τάξεις του Συναγερμού, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κύρος του Προέδρου Κληρίδη βρίσκεται στο ναδίρ. Σύμφωνα, εξάλλου, με τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή, το ΑΚΕΛ είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κόμμα, με 37,3% έναντι 32,5% του ΔΗΣΥ και 10,8% του Δημοκρατικού Κόμματος και της ΕΔΕΚ (με το ίδιο ποσοστό).

Παρά τη χτεσινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του Υπουργικού του Συμβουλίου, οι πολιτικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο τον ανασχηματισμό, αλλά είναι ζήτημα χρόνου. Χαρακτηριστική είναι χτεσινή δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη, με την οποία τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Ανασχηματισμό της κυβέρνησης ευνοούν και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Γιώργου Βασιλείου, το κόμμα του οποίου μετέχει στη σημερινή κυβέρνηση.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αναμένεται ότι θα κατανείμει πολιτικές ευθύνες τόσο στον Πρόεδρο Κληρίδη, όσο και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ ο ΓΓ του κόμματος Δ. Χριστόφιας θα μεταβεί σήμερα στο Λονδίνο όπου την ερχόμενη Παρασκευή θα υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Τον Δημ. Χριστόφια συνοδεύουν στο Λονδίνο η σύζυγος του Ελση και ο γιατρός του δρ. Μιχάλης Μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ