Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπαιγνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τα εκδοτικά συμφέροντα

Την αρωγή της ΝΔ, για να ψηφίσει την τροπολογία σχετικά με την έκδοση τριών ημερήσιων εφημερίδων ανά εκδότη, ζήτησε χτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Η ...διακομματική προθυμία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ...βάλουν πλάτη στα σχέδια των μεγαλοεκδοτών φάνηκε καθαρά χτες στη Βουλή, στη συζήτηση που έγινε για την περίφημη τροπολογία του Τηλέμαχου Χυτήρη, σχετικά με τη δυνατότητα εκδοτών να έχουν 3 ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε ευθέως την τροπολογία αμαρτωλή, καταγγέλλοντας την όλη συμπαιγνία και ζητώντας την κατάργησή της. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ε. Βενιζέλος, τόνισε ότι δε θα είχε αντίρρηση να συζητηθεί η τροπολογία, εφ' όσον υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι το νομοσχέδιό του "ρυθμίζει και θέματα Τύπου", αφού έχει ενσωματωμένο και ένα σχετικό άρθρο. Τόνισε, όμως, ότι για την εν λόγω τροπολογία "προοιωνιζόταν μία ευρεία συναίνεση", αναφερόμενος στην υπογραφή του Πρ. Παυλόπουλου, η οποία αποσύρθηκε. Απευθυνόμενος στη συνέχεια στη Νέα Δημοκρατία, σημείωσε ότι αν υπάρχει συναίνεση "και το σώμα ευρύτερα δέχεται θα προχωρήσουμε". Πρόσθεσε επίσης πως "σας διαβεβαιώ ότι η έκδοση του ημερήσιου "Βήματος" δεν είναι τόσο επισφαλής. Δεν υπάρχει συγκέντρωση. Δεν προσφέρει σε κανέναν καμιά τέτοιου είδους βοήθεια ή εκδούλευση", υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω έκδοση είναι νομικά καλυμμένη.

Ο καταθέσας την τροπολογία Τηλέμαχος Χυτήρης,παίρνοντας το λόγο, τόνισε ότι "φέρω την ευθύνη της υπογραφής μου και των λεγομένων μου", υποστηρίζοντας ότι οι ισχύουσες διατάξεις αντίκεινται στο ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αγνοια δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος,λέγοντας πως δεν περίμενε ότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Ασαφής ήταν στην τοποθέτησή του, σχετικά με την ουσία της τροπολογίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας,κάνοντας λόγο για κυβερνητικό φιάσκο και ζητώντας, ουσιαστικά, από το ΠΑΣΟΚ να πάρει την ευθύνη της νομοθέτησης.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας τόνισε πως ο υπουργός Ανάπτυξης "προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα". Πρόσθεσε ότι "έρχεται μια τροπολογία αμαρτωλή να τροποποιήσει έναν εξίσου αμαρτωλό νόμο", χαρακτηρίζοντάς τον "έγκλημα σε βάρος της δημοκρατίας και των ΜΜΕ". Τόνισε, μάλιστα, ότι "η τροπολογία αφορά συγκεκριμένα συγκροτήματα, που σκοπεύουν να βγάλουν περισσότερες από μια εφημερίδες. Μάλιστα, είχατε την απαίτηση να μην αρκεστείτε στην πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ". Παρατήρησε επ' αυτού ότι "η Νέα Δημοκρατία είναι πρόθυμη να σας τη δώσει", για να καταλήξει ότι "η τροπολογία αυτή πρέπει να αποσυρθεί και να μην ξανάρθει". Αναφερόμενος συνολικά, πάντως, στην κατάσταση του Τύπου, ανέφερε: "Εχετε υπόψη σας ότι ορισμένες εφημερίδες απογευματινές διανέμονται τις ίδιες ημέρες με τις πρωινές, ενώ ορισμένες άλλες βγάζουν πρώτη έκδοση για να χτυπήσουν τις πρωινές", σημειώνοντας ότι σε τέτοιες καταστάσεις οδηγούν τα συμφέροντα που δρουν ανεξέλεγκτα στο χώρο του Τύπου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόρριψη ...άνευ συζήτησης(2009-04-02 00:00:00.0)
Εμπαιγμός με τις άδειες(2009-02-10 00:00:00.0)
Σήμερα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση(2006-03-01 00:00:00.0)
ΛΑΣΠΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ(2004-01-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-06-13 00:00:00.0)
Αντίθετη με την καταστρατήγησή του η ΕΣΗΕΑ(1999-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ