Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ"
Δημιουργείται ένα ακόμα στεγανό
  • Ιδρυση Υπηρεσίας "αδιάφθορων", με επικίνδυνες προεκτάσεις για τα δικαιώματα, των αστυνομικών συζητείται με νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
  • Στρ. Κόρακας: "Φύλλο συκής" για την αδιαφορία της πολιτείας στο χτύπημα της διαφθοράς

Ενα νέο στεγανό μέσα στην αστυνομία δημιουργείται με τη σύσταση της "Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ." που σκοπό έχει την "πάταξη της διαφθοράς" στο εσωτερικό της. Το σχετικό νομοσχέδιο άρχισε να συζητιέται χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και από τη συζήτηση διαφάνηκαν οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη λειτουργία μίας τέτοιας υπηρεσίας για τους ίδιους τους αστυνομικούς. Τονίστηκε δε, ότι κάθε άλλο παρά θα πατάξει τη διαφθορά.

"Το νομοσχέδιο αυτό με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί "φύλλο συκής" για να συγκαλύψει την έλλειψη διάθεσης της πολιτείας να χτυπήσει τη διαφθορά", τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.Το φαινόμενο της διαφθοράς, είπε, δεν είναι τωρινό και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον προσανατολισμό της αστυνομίας (που σπρώχνεται στο να χτυπάει το λαϊκό κίνημα, παρά να αντιμετωπίζει το κοινό έγκλημα), τα κριτήρια πρόσληψης, τα στεγανά που διατηρούνται, τις αντιλήψεις που καλλιεργούνται ότι η αστυνομία είναι το κράτος, τη μισθολογική αντιμετώπισή τους κ.ά.

"Η υπηρεσία που προτείνεται, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δε θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα προβλήματα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει νέα προβλήματα και νέα στεγανά, ενώ μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος των συνδικαλιζόμενων αστυνομικών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι εξαιρούνται και δεν εντάσσονται στο ειδικό αυτό σώμα οι συνδικαλιστές, ενώ το σώμα θα διερευνά και "αδικήματα" που έχουν να κάνουν με τη συνδικαλιστική δράση των αστυνομικών".

Ο Στρ. Κόρακας αφού διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίσει το νομοσχέδιο, τόνισε πως οι ευρύτατες δραστηριότητες που δίνονται στο σώμα αυτό (πρόσβαση σε αρχεία όλων των δημόσιων υπηρεσιών, άρση απορρήτου, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων κλπ) μπορούν υπό προϋποθέσεις να θέσουν σε αμφισβήτηση ατομικά δικαιώματα πολιτών. Υπογράμμισε δε ότι με το ειδικό αυτό σώμα θα δημιουργηθεί μία ελίτ, με καλούς μισθούς και καλύτερη υπηρεσιακή κατάσταση, η δε λειτουργία της δε θα αυξήσει το ζήλο και το ενδιαφέρον των αστυνομικών για τη δίωξη του εγκλήματος.

Υπέρ της σύστασης της υπηρεσίας τάχθηκε η ΝΔ, επιφυλασσόμενη όμως να τοποθετηθεί για το νομοσχέδιο στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Διαφωνίες και επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των αξιωματικών, που διαφώνησαν με την ιδέα της σύστασης της επιτροπής, ενώ η Ενωση Υπαλλήλων της αστυνομίας τάχθηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ζητώντας διασφάλιση της διαφάνειας και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αστυνομικών ως πολιτών και ως εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ