Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαζικό συλλαλητήριο στη Χίο

Μαζική ήταν η συμμετοχή του λαού και της νεολαίας της Χίου στο παγχιακό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε, προχτές, στην πλατεία Βουνακίου, με πρωτοβουλία του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚ Χίου, ΝΑ, του Δήμου Χίου και δεκάδων συνδικαλιστικών, πολιτιστικών και άλλων φορέων της ΤΑ.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα, όπου καταδικάζεται και καταγγέλλεται η πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, που χαρακτηρίζουν τρομοκράτη τον κουρδικό λαό, ενώ την ίδια ώρα, εφαρμόζοντας δύο μέτρα και σταθμά στο Κόσσοβο, ετοιμάζονται να επιτεθούν στο σερβικό λαό, χρησιμοποιώντας ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής.

Καταδικάστηκαν, επίσης, οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην υπόθεση Οτσαλάν και η στάση υποτέλειας της κυβέρνησης στη "νέα τάξη πραγμάτων", που θέτει σε κίνδυνο τα Βαλκάνια. Με το ψήφισμα, απαιτείται η απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη, η διεθνοποίηση του κουρδικού προβλήματος και η διαφύλαξη της ειρήνης στα Βαλκάνια και η επίλυση του Κυπριακού.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε τραγούδια από μουσικό συγκρότημα Φ.Ο.Β. και τοπικό συγκρότημα, απαγγελίες ποιημάτων των Ναζίμ Χικμέτ, Αναγνωστάκη, Μπρεχτ και Φ. Αγγουλέ. Ψηφίσματα διάβασαν εκπρόσωποι του ΡΚΚ και του DHC - C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Τουρκίας και του Κουρδιστάν).

Αρκετά ήταν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που ακούστηκαν κατά των Αμερικανών, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής υποτέλειας. Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες της "εκσυγχρονιστικής" ομάδας του ΠΑΣΟΚ ενάντια στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενώ έλαμψε διά της απουσίας της. Στο τέλος της εκδήλωσης, συγκεντρώθηκαν χρήματα για ενίσχυση του κουρδικού αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ