Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ορυκτός πλούτος της στο μεγαλύτερο μέρος του εξακολουθεί να είναι πολύτιμος για την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων. Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή ειδών διατροφής, ένδυσης, διαθέτει δυνατότητες παραγωγής σύγχρονων προϊόντων, μηχανών και εργαλείων, συσκευών. Η καπιταλιστική εκβιομηχάνιση παλαιότερα, οι νέοι τομείς δράσεις που ανοίγονται σήμερα, επιβεβαιώνουν ακόμα και από την αστική οπτική ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η παραγωγικότητα ή η ανταγωνιστικότητα της χώρας, αλλά ότι η οικονομία της, όλοι οι στρατηγικοί τομείς είναι στην ιδιοκτησία του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Τα πάντα καθορίζονται από το τι συμφέρει ή δε συμφέρει τα μονοπώλια.

Η μάχη των ευρωεκλογών

Στις 13 του Ιούνη η κάλπη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, πρέπει να βγάλει ένα ισχυρό και καθαρό καταδικαστικό ΟΧΙ στην ΟΝΕ, στον Πόλεμο, ένα καθαρό μήνυμα ότι αυτή η Ευρώπη της ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες και τα οράματα των λαών. Δεν είναι η δική μας Ευρώπη, δεν είναι η δική μας Ελλάδα η Ελλάδα των δεικτών της ΟΝΕ και των προγραμμάτων σύγκλισης.

Στην κάλπη κρίνεται η ΕΕ, πριν από όλα η πολιτική της κυβέρνησης. Με εξαίρεση το τρίχρονο '90-'93 για 15 χρόνια διαχειρίζεται τα πολιτικά πράγματα το ΠΑΣΟΚ. Κρίνεται και η ΝΔ, που αν και χρόνια στην αντιπολίτευση, δεν μπόρεσε βέβαια να αλλάξει χαρακτήρα και φύση. Κρίνεται και το ΚΚΕ, κρίνεται ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ, όλες οι δυνάμεις που έχουν θητεία είτε στο Εθνικό Κοινοβούλιο είτε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η πιο καθαρή και τολμηρή καταδίκη αυτής της πολιτικής, το πιο καθαρό και τολμηρό μήνυμα αντίστασης μπορεί να δοθεί με την ψήφο στο ΚΚΕ. Το νόημα που περικλείει η ψήφος στο ΚΚΕ δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Τώρα, ύστερα από τις εμπειρίες που όλοι έχουμε, η ψήφος δεν μπορεί να αποτελεί μια συνηθισμένη πράξη. Είναι πράξη προσωπικής ευθύνης, γιατί θα μετρήσει και θα επηρεάσει τις επόμενες εξελίξεις.

Ζητάμε μαζική ψήφο στο ψηφοδέλτιο συσπείρωσης και μάχης που προβάλλει το ΚΚΕ.

Δε ζητάμε ψήφους για να τις βάλουμε στο θησαυροφυλάκιο των εκλογικών ποσοστών, για να μετρήσουμε κουκιά. Δε θέλουμε απλά να αφαιρέσουμε ψήφους από τα άλλα κόμματα, θέλουμε να προσθέσουμε ψήφους στον αγώνα για το Μέτωπο, στην αντίσταση στην ΟΝΕ, στον αγώνα κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, στον αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Αυτές τις ψήφους, παλιές και νέες, θα τις θεωρήσουμε εντολή να αξιοποιηθούν για ένα και μοναδικό σκοπό: Να δυναμώσει η δύναμη, η ενότητα, η αισιοδοξία και η αποτελεσματικότητα του λαϊκού κινήματος. Να επιταχυνθεί η διαδικασία συγκρότησης του Μετώπου, ενός Μετώπου που θα κτίζεται μέσα στους αγώνες, θα δοκιμάζεται η αντοχή του στη δράση.

Θα τις θεωρήσουμε εντολή να δουλέψουμε για αυτό το Μέτωπο, ένα Μέτωπο που θα έχει συνεχώς την πόρτα του ανοιχτή σε εκείνους που δεν αποφάσισαν να έρθουν από την πρώτη στιγμή. Θα είναι ανοιχτό, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνουν ανακατατάξεις και διαφοροποιήσεις, ότι θα σπάσουν τα στεγανά, ότι θα εμφανιστούν νέες πολιτικές κινήσεις και δυνάμεις, σχήματα και κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες που θα τολμήσουν να επιλέξουν τον άλλο δρόμο. Είμαστε βέβαιοι ότι σήμερα μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ πολλοί και πολλές που ως πριν λίγα χρόνια, ίσως και πριν λίγες μέρες δεν είχαν σκεφθεί ότι μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια επιλογή. Είμαστε βέβαιοι ότι αγωνιστές και αγωνίστριες θα ξαναβρεθούν δίπλα μας, θα ξαναψηφίσουν ΚΚΕ.

Είμαστε βέβαιοι ότι σήμερα υπάρχουν πολλοί και πολλές, άνθρωποι του μόχθου, άνθρωποι που έχουν δει τα μάτια τους πολλά από υπεύθυνες θέσεις, που θα δώσουν ψήφο στο ΚΚΕ ως ψήφο συνείδησης, χωρίς να σημαίνει ότι εγκρίνουν και αποδέχονται όλα όσα εμείς προβάλλουμε και πρεσβεύουμε.

Ψήφο κατά του Πολέμου, κατά της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο, κατά της υποταγής στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια κλόνισαν και ανέτρεψαν πολλές καθιερωμένες αντιλήψεις, αλλά και προκαταλήψεις, στερεότυπα που είχαν διαδοθεί σε βάρος του ΚΚΕ, σε βάρος του σοσιαλιστικού συστήματος.

Γιατί ψήφος στο ΚΚΕ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αξίζει να υπερψηφιστεί το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στο οποίο μετέχουν άνθρωποι που έχουν τις ιδιαίτερες απόψεις τους, που δε συμφωνούν μαζί μας σε όλα, όμως πιστεύουν στην κοινή δράση και συμπαράταξη με τους κομμουνιστές.

Ζητάμε ψήφο θυμίζοντας στον ελληνικό λαό ότι

- Το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα, σε ανύποπτο χρόνο ενημέρωσε και προειδοποίησε για τον οικονομικό πόλεμο που διεξάγει η ΕΕ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, για τον πόλεμο με όλη τη σημασία της λέξης που εξαπολύει το ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών.

- Μιλήσαμε έγκαιρα ότι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ επισημοποιεί μια πολιτική ανατροπής συνόρων, κουρελιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, έχει κύριο στόχο του να μετατρέψει την περιοχή από τα Βαλκάνια ως τον Ευφράτη σε θερμή ζώνη, σε περιοχή προτεκτοράτων.

- Δε λειτουργήσαμε ως Μάντεις των Δελφών. Τις πολιτικές μας προβλέψεις δεν τις είδαμε σαν απλούς χρησμούς. Πήραμε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη ενωτικών αγώνων, ανταποκριθήκαμε σε πρωτοβουλίες που άλλοι έπαιρναν.

- Προσπαθήσαμε να εμπνεύσουμε στο λαό αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να παλέψει και να μετριάσει τα προβλήματα, ότι μπορεί να ανοίξει στην πορεία ένα διαφορετικό δρόμο.

- Φωνάξαμε ότι είναι εντελώς ξεπερασμένες και ουτοπικές οι θεωρίες που λένε άλλα κόμματα, ότι μπορεί να πατάς σε δύο βάρκες, να δέχεσαι σαν μονόδρομο την ΕΕ και ταυτόχρονα να ζητάς ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων. Σύγχρονο είναι αυτό που οδηγεί στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων του μόχθου, αριστερό είναι ό,τι βάζει εμπόδια στη "νέα τάξη πραγμάτων".

- Δεν πέσαμε στην παγίδα της κεντροαριστεράς, ούτε του αντιΠΑΣΟΚ ή αντιΝΔ συνδρόμου, προσπαθήσαμε με τις δυνάμεις που έχουμε να δείξουμε στο λαό τον άλλο δρόμο που πρέπει να περπατήσουμε.

- Πολεμήσαμε το ραγιαδισμό και τη μοιρολατρία, την προπαγάνδα του ψέματος, των ουτοπικών οραμάτων, των εύκολων λύσεων, τα ψεύτικα διλήμματα ΟΝΕ ή καταστροφή, ΝΑΤΟ ή χανόμαστε.

- Η ανοιχτή θέση μας απέναντι στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, απέναντι στα προγράμματα και την πρακτική τους δε μας εμπόδισε να συναντηθούμε με μέλη και στελέχη όλων των κομμάτων στο κοινωνικό μέτωπο, στη δράση, στους εργατικούς, νεολαιίστικους και αγροτικούς αγώνες, στο αντιπολεμικό και αντιΝΑΤΟικό κίνημα. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

- Οι ευρωβουλευτές μας και όλο το επιτελείο του Κόμματος στην Ευρωβουλή δεν έπαψε ούτε στιγμή να διεκδικεί τα λαϊκά προβλήματα, να ενημερώνει τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις και τα προβλήματα στην ΕΕ.

Δε νιώθουμε αυτοϊκανοποίηση, νιώθουμε σήμερα ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε. Και θα ανταποκριθούμε με τη συνεργασία και τη στήριξη όλων.

σποτ 1ο

Είμαστε πατριώτες και διεθνιστές, γιατί ευχόμαστε τον πόλεμο να τον κερδίσει ο λαός της Γιουγκοσλαβίας. Θέλουμε με όλη μας την καρδιά να χάσει το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι συνεταίροι του, θέλουμε να κερδίσει η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη που έχει σταθεί αντιμέτωπη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

σποτ 2

Γιατί είναι μονόδρομος η ΕΕ; Γιατί δεν πρέπει να αμφισβητηθεί η καπιταλιστική ΕΕ, γιατί δεν πρέπει να την αδυνατίσουμε με τον αποχωρισμό; Γιατί δεν πρέπει να έχουμε ως όραμα την ανατροπή και διάλυσή της, αν σε ένα μεγάλο κύκλο χωρών έχουν συμβεί σημαντικές θετικές αλλαγές;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ