Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχει λύση

Δεν ισχυριζόμαστε ότι κατέχουμε το μονοπώλιο της αγωνιστικότητας και της συνέπειας, ότι μόνο εμείς μπορούμε να δούμε τις συνέπειες από την πολιτική της ΟΝΕ ή του νέου δόγματος. Η φιλοσοφία μας, η ιδεολογία μας, η πολιτική μας έχει ένα θεμελιακό γνώρισμα:

Αναγνωρίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του λαϊκού παράγοντα, της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας της πρωτοποριακής εργατικής τάξης, με τα μικρο - μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, με τα κοινωνικά κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, της διανόησης, των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού. Με το κίνημα κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, με κάθε κίνημα που αγκαλιάζει ανάγκες των εργαζομένων, και έχει το σπέρμα της αμφισβήτησης.

Το μυστικό μας είναι ότι ποτέ δε χάνουμε την πίστη μας και την ελπίδα στο λαϊκό κίνημα. Εμείς ποτέ δε βάλαμε στο μουσείο τις αξίες και τα ιδανικά των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων του λαού μας, του δημοκρατικού και αντιδικτατορικού αγώνα. Δεν αντιγράφουμε τα ιστορικά γεγονότα, γυρνάμε πίσω για να διδαχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι σήμερα. Γνωρίζουμε καλά τους αδυσώπητους νόμους της ταξικής κοινωνίας, της κυριαρχίας των μονοπωλίων.

ΤΩΡΑ ΠΙΑ με τις εμπειρίες που έχουμε από τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, μετά από το ψεύτικο όνειρο της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, μετά τον ευρω-αμερικανικό ΝΑΤΟικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, ΤΩΡΑ ΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ:

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχει λύση. Οταν ένας λαός θέλει, μπορεί. Οταν πολλοί λαοί θέλουν, μπορούν να κάνουν πολλά!

Μόνο μια οργανωμένη λαϊκή κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που αντέχει στις θύελλες, που δεν υποχωρεί στην πρώτη δυσκολία, μπορεί να τα βγάλει πέρα με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.Αυτή μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα, γιατί υπάρχουν και χειρότερα, υπάρχει ο παγετώνας που μας ετοιμάζουν.

Ας αφήσουμε προς το παρόν τα διδάγματα του 20ού αιώνα που δύει, ας διδαχθούμε έστω από τα γεγονότα και τις μαρτυρίες της 10ετίας που ζούμε. Χωρίς υπερβολή, το δίδαγμα είναι ότι δε θα υπάρξει αποτελεσματική αντίσταση σ' αυτόν τον τόπο, αναγεννητική λαϊκή αφύπνιση και θετική προοπτική χωρίς ένα ισχυρό και μαζικό ΚΚΕ, χωρίς τη συνεργασία, την κοινή δράση, τη συμπαράταξη με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.

Δεν περιμένουμε ούτε και απαιτούμε να συμφωνήσουν όλοι μαζί μας, εφ' όλης της ύλης. Δεν απαιτούμε να δεχτούν όλοι ότι η τελική έκβαση του σύγχρονου αγώνα πρέπει να είναι ο σοσιαλισμός, η σοσιαλιστική Ελλάδα, η σοσιαλιστική Ευρώπη, δηλαδή μια Ευρώπη δίχως ΕΕ και ΝΑΤΟ, δίχως συνασπισμούς του τρόμου και της βίας, της ταξικής και εθνικής καταπίεσης.

Η σύγχρονη Ελλάδα, δε χρειάζεται μια συνεργασία που σκοπεύει μόνο να κατεβάσει από τη διακυβέρνηση την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Δε χρειάζεται ένα περιορισμένο αντισημιτικό, αντικυβερνητικό ή αντι-νεοδημοκρατικό μέτωπο.Μια τέτοια συσπείρωση το πολύ που μπορεί να πετύχει, αν αυτό θεωρείται επιτυχία, είναι να μπλέξει τη χώρα στην περιπέτεια της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς, να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Οχι πια αυταπάτες. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ που διαθέτει πλειοψηφία στην ΕΕ και μεγάλη δύναμη στα πλαίσια του ΝΑΤΟ δεν έγινε το αντίπαλο δέος προς τον συντηρητισμό και την αντίδραση, στην πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. Αντίθετα είναι πρωτεργάτης σε όλα τα αντιδραστικά και φιλοπόλεμα σενάρια και μέτρα.

Οι συσχετισμοί αλλάζουν

Η Ελλάδα, η Ευρώπη ολόκληρη χρειάζεται σήμερα μια συμμαχία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο που θα δουλέψει με σχέδιο, με σύστημα, με συνέπεια και σταθερότητα για να αδυνατίσουν οι θέσεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου, να γίνουν ρωγμές, ρήγματα στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, να τους νικήσει στην πορεία. Μια συμμαχία που θα φέρει στην πορεία ριζικές αλλαγές στον πολιτικό συσχετισμό, που θα δείξει το δρόμο για μια λαϊκή διακυβέρνηση, μια λαϊκή εξουσία που σηκώνει το ανάστημά της στα μονοπώλια, στις δεσμεύσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Δεν προτείνουμε έναν εύκολο δρόμο, αλλά το ρεαλιστικό δρόμο που μπορεί να ανακουφίσει το λαό και να του δώσει αισιόδοξη προοπτική. Εχουμε επίγνωση των συσχετισμών δύναμης που υπάρχουν σήμερα. Ξέρουμε πως το να τα βάλεις με τα μονοπώλια και το ΝΑΤΟ, δεν είναι περίπατος. Θέλει ικανότητα και συνέπεια, ευελιξία και αποφασιστικότητα, επιμονή και όχι αδημονία.

Σας καλούμε να κτίσουμε ένα Μέτωπο που θεμελιώνεται στη συμμαχία και αγωνιστικότητα των λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων, της πρωτοπόρας εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού, των κοινωνικών κινημάτων που χειραφετούνται από τις λογικές των μονόδρομων και του ραγιαδισμού. Να κτίσουμε ένα μέτωπο ανοιχτό και σε πολιτικές δυνάμεις που στην πορεία θα θελήσουν να κινηθούν έξω από το μονόδρομο της ΕΕ, της ΟΝΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ. Ενα μέτωπο πατριωτικό και διεθνιστικό που δε βάζει νερό στο κρασί του όταν πρόκειται για την προστασία του λαού, της χώρας μας, από την επεκτατική πολιτική του ιμπεριαλισμού, από την ελεύθερη και ασύδοτη δράση των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι συσχετισμοί αλλάζουν, αυτό το έχει δείξει όλη η ιστορία της ανθρωπότητας, με κορυφαία απόδειξη τις κατακτήσεις του 20ού αιώνα. Οταν οι λαοί θέλουν μπορούν. Οταν οι λαοί διστάζουν, τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.

Οι συνασπισμοί του μεγάλου κεφαλαίου μπορούν να διαλυθούν, μπορούν να αδυνατίσουν όταν τα λαϊκά κινήματα διεκδικούν την απαγκίστρωση των χωρών τους από υποδουλωτικές δεσμεύσεις, όταν συντονίζονται για να κτυπούν μαζί.Ας σκεφθεί ο εργαζόμενος, η εργαζόμενη, ο νέος άνθρωπος.

Γιατί είναι μονόδρομος η ΕΕ; Γιατί δεν πρέπει να αμφισβητηθεί η καπιταλιστική ΕΕ, γιατί δεν πρέπει να την αδυνατίσουμε με τον αποχωρισμό; Γιατί δεν πρέπει να έχουμε ως όραμα την ανατροπή και διάλυσή της, αν σε ένα μεγάλο κύκλο χωρών έχουν συμβεί σημαντικές θετικές αλλαγές;

Γιατί είναι μονόδρομος το ΝΑΤΟ; Γιατί δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε, όταν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, την αποχώρηση της χώρας, γιατί δεν πρέπει από τώρα να φωνάζουμε για τη διάλυσή του, γιατί δεν πρέπει να έχουμε ως στόχο να κτιστούν άλλοι συνασπισμοί και συμμαχίες που σέβονται τους λαούς και τους υπερασπίζονται πραγματικά;

Ενα πράγμα δεν πρέπει να ξεχνά ο ελληνικός λαός. Οτι σήμερα η χώρα μας, παρά τη μακροχρόνια καταλήστευση που έχει υποστεί, διαθέτει πολυάριθμο έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, μικρομεσαίους έμπειρους επιχειρηματίες, αγροτιά που αγαπά τα προϊόντα της και ξέρει να παράγει όταν έχει τα μέσα και τα εφόδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ