Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΥΡΙΟ
Ο,τι καλύτερο για να αναπτερωθεί η ελπίδα

Σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Λαύριο μίλησαν το Σάββατο οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κ. Παρασκευάς και Ελένη Γερασιμίδου

Σε μια πόλη με πλούσια ιστορία λαϊκών αγώνων, μια πόλη που τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, μετατράπηκε σε συνώνυμο της ανεργίας, στο Λαύριο,βρέθηκαν το Σάββατο οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παρασκευάς και Ελένη Γερασιμίδου,όπου μίλησαν σε ανοιχτή συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.

Τη συγκέντρωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο γραμματέας της ΚΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ Στ. Αλαφιώτης και αμέσως μετά το λόγο πήρε η Ελένη Γερασιμίδου,για να δηλώσει ξανά "παρούσα" στο προσκλητήριο αγώνα, να εξάρει τον αγώνα των νέων παιδιών που "εισβάλλουν με κόκκινες σημαίες στα λιμάνια και λένε "ΟΧΙ" στην υποτέλεια" και να καλέσει τους κατοίκους του Λαυρίου, στις 13/6 "να πουν "ΟΧΙ" στη διαφθορά, στην υποταγή, στην επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων, στη φρίκη του πολέμου" και να ρίξουν "ψήφο στο ΚΚΕ, για να δυναμώσουμε τον αγώνα, για να αλλάξουμε πορεία, γιατί μπορούμε".

Παίρνοντας το λόγο για την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, μετέφερε εκ μέρους του ΚΚΕ "μήνυμα ελπίδας, αντίστασης, λαϊκής συσπείρωσης, σε σας που πληρώσατε το τίμημα των αντιλαϊκών πολιτικών, σε σας που συγκεντρώνετε την πείρα των προγόνων σας, που κουβαλούσαν τη φλόγα της ελευθερίας της εργατικής τάξης".

Εκτενή αναφορά έκανε στην ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟική επίθεση σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, για την οποία τόνισε ότι "είναι εκστρατεία για την καθυπόταξη των λαών, για τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων", ενώ κάλεσε σε επαγρύπνηση και συμμετοχή για το δυνάμωμα της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κατήγγειλε έντονα την κυβέρνηση για την πολύπλευρη στήριξη που παρέχει στο ΝΑΤΟ, αλλά και γιατί: "Αυτό τον καιρό χύνει το πιο ισχυρό δηλητήριο, καλλιεργεί την ηττοπάθεια, το ραγιαδισμό, εφησυχάζει σκόπιμα το λαό για να δεχτεί τις αξιώσεις των ιμπεριαλιστών. Είναι επικίνδυνη κυβέρνηση και σέρνει το λαό σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς. Επικαλείται το κόστος, όμως η πείρα του λαού δείχνει ότι το κόστος της αντίστασης είναι πολύ μικρότερο απ' αυτό της υποδούλωσης".

Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε: "Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, ότι είναι αδύναμη. Ξεχνούν ότι η ΕΕ διαμέλισε τη Γιουγκοσλαβία αρχικά; Οτι ένας από τους λόγους έναρξης του πολέμου ήταν και η κατοχύρωση των συμφερόντων των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών έναντι των Αμερικανών; Ουαί κι αλίμονο αν η ΕΕ είχε πιο σκληρή, πιο συμπαγή πολιτική, γιατί αυτή θα στρεφόταν πιο σκληρά εναντίον των λαών".

Σχετικά με τη στάση των άλλων κομμάτων τόνισε: "Η ηγεσία της ΝΔ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, μιλάει για νεοφώτιστους, όμως οι μαθητές αποδείχτηκαν καλύτεροι από τους δασκάλους, για τα αποτελέσματα μιας πολιτικής δε φταίει η διαχείριση, αλλά η ίδια η πολιτική. Η ηγεσία της ΝΔ παραμένει συνεπής στην αμφισβήτηση των δικαιωμάτων του λαού. Αυστηρά πρέπει να κριθεί και η ηγεσία του ΣΥΝ, που επιμένει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που καλλιέργησε αυταπάτες σε έναν προοδευτικό κόσμο, που καλλιέργησε τη λογική της κοινωνικής συναίνεσης. Η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ δεν έβγαλε τα απαραίτητα συμπεράσματα σήμερα που η επίθεση του κεφαλαίου παίρνει την πιο άγρια μορφή της, αυτή του πολέμου".

Καταλήγοντας κάλεσε τους συγκεντρωμένους να έχουν καθαρό στο μυαλό τους ότι "ΟΝΕ και δημοκρατικός δρόμος ανάπτυξης και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων δε συμβιβάζονται".Τους κάλεσε να στείλουν μήνυμα ότι δεν εγκρίνουν αυτή την πολιτική, ότι καταδικάζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να απορρίψουν τα τρομοκρατικά διλήμματα των δήθεν μονόδρομων και να ψηφίσουν με βάση τη στάση κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι στον πόλεμο, στην ΕΕ και την ΟΝΕ.

Τέλος, απαντώντας στο "γιατί ΚΚΕ;" σημείωσε: "Η ψήφος στο ΚΚΕ θα είναι εντολή να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα την πάλη για λαϊκή συσπείρωση, για να αντιταχθούμε με τη γραμμή των μονοπωλίων. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα ανοίξει παραπέρα το δρόμο για μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων, όλων όσοι λένε ότι δεν πάει άλλο. Ψήφος στο ΚΚΕ, γιατί το ΚΚΕ δε μάσησε ποτέ τα λόγια του, ενημέρωσε, αντιτάχθηκε στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, στα αντεργατικά μέτρα, αντιστάθηκε στο δηλητήριο της κοινωνικής συναίνεσης, στη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος που χρόνια μεθοδευόταν. Πήρε πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης. Υπερασπίστηκε με συνέπεια τα δικαιώματα του λαού. Γιατί δεσμευόμαστε ότι και την επόμενη μέρα θα είμαστε δίπλα σας, στα προβλήματα και στους αγώνες σας, όπως έκανε πάντα το ΚΚΕ στα 80 χρόνια της ιστορίας του, ότι θα δώσουμε ό,τι καλύτερο για να αναπτερωθεί η ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ