Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ
Οι "κόκκινοι" είχαν δίκιο...

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε "ανοιχτή" συζήτηση με τους δημοσιογράφους όλων των ΜΜΕ της Χαλκίδας, μετατράπηκε - από ένα σημείο και μετά - η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη,στα πλαίσια της συμμετοχής της ως δημοσιογράφου - δικηγόρου σε "πάνελ" συζητήσεων με θέμα: "Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια - Νέο δόγμα του ΝΑΤΟ", που διοργάνωσαν στην παραλία της Χαλκίδας, η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας ο δήμος Χαλκίδας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, σωματεία και φορείς της πόλης.

"Θεωρώ, επισήμανε, αρχίζοντας τη συνέντευξη, ότι μπορώ να υπερβώ την ερώτηση "γιατί με το ΚΚΕ", πριν καν γίνει "γιατί αυτό το άλμα" κατ' άλλους, κατ' εμέ είναι μια πολύ φυσιολογική πράξη και ιδεολογικώς και ουσιαστικώς, ένα πέρασμα στην Ευρωβουλή, σε μια Ευρώπη που την αντιμάχομαι, όπως και πάρα πολύς κόσμος, για τη μορφή που έχει πάρει σήμερα".

"Αισθάνομαι, τόνισε η Λ. Κανέλλη, τη βαθύτερη εσωτερική προσωπική ανάγκη να μην εκφράζω ή εκφράζομαι μόνο μέσα από την "κοινή γνώμη" (μέσα από δημοσκοπήσεις και γκάλοπ) γιατί θεωρώ ότι αυτό είναι μια πάρα πολύ άσχημη παγίδα, πολύ καλά στημένη σε "νεοταξικούς" καιρούς και άρα η μετατροπή της έκφρασης σε ενεργό πολιτική δράση και ο χώρος που με εκφράζει και έχουμε ταυτόσημες θέσεις είναι το ΚΚΕ.

Κατεβαίνω με το ΚΚΕ, για δύο θεμελιώδεις ιδεολογικούς λόγους: γιατί αποδείχτηκε ότι οι "κόκκινοι" είχαν δίκιο (στο ζήτημα του πολέμου, της αμερικανο-ΝΑΤΟικής και ευρωπαϊκής βρώμικης επέμβασης των ιμπεριαλιστών στη Γιουγκοσλαβία) και δεύτερο γιατί δεν ήταν ποτέ η θέση τους λόγια. Αυτοί (οι κομμουνιστές) είναι στο δρόμο. Κυριολεκτικά τα παιδιά της ΚΝΕ και του ΚΚΕ είναι που σταματάνε τα τανκς και οργανώνουν φιλειρηνικές πορείες και αντιπολεμικές διαδηλώσεις".

Η υποψήφια ευρωβουλετής του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το "βρώμικο πόλεμο" και τις ευρωεκλογές σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι μέσα από τις εκλογές αυτές να δοθεί μήνυμα αντίστασης και ρήξης με τη "νέα τάξη πραγμάτων" και τους εκφραστές της, νεοφιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες και "κεντροσάμθινγκ". Είναι ευκαιρία, τώρα που ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, έριξε τις μάσκες από πολλούς, οι λαοί να ξεσηκωθούν και να παλέψουν για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο του ελληνικού λαού, των λαών, μπορεί να είναι η απάντηση στο ραγιαδισμό και στην υποταγή που καλλιεργεί η κυβέρνηση και όσοι ταυτίζονται με το "μονόδρομο" της ΟΝΕ, τον "σαξοφωνίστα" Χίτλερ και τις πολυεθνικές. Μέσα απ' τον αγώνα μας θα βγει η Ευρώπη των λαών.

Τέλος, στέλνοντας μήνυμα προς τον ευβοϊκό λαό "που έχει ζήσει όσο λίγοι νομοί τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και την ανεργία" τον κάλεσε να σταθεί πολύ νηφάλια μπροστά στις κάλπες και να επιλέξει ταξικά, με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Ψήφος σωστή ισοδυναμεί με σφαίρα. Αν θέλεις να σκοτώσεις τον πόλεμο ψηφίζεις ΚΚΕ.

Στη συνέχεια η Λ. Κανέλλη έλαβε μέρος σε εκδήλωση - συζήτηση μαζί με τους Δημ. Βενέτη, δικηγόρο, Αντ. Αντανασιώτη, δικηγόρο, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, Γ. Κακουλίδη, ποιητή - λογοτέχνη και Παν. Τασσιόπουλο, καθηγητή του ΤΕΙ Χαλκίδας. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γ. Τριάντης. Την παρακολούθησε πάρα πολύς κόσμος, ενώ οι τοποθετήσεις και απόψεις των συνομιλητών άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων, τόσο για τον πλούτο των επιχειρημάτων τους κατά του πολέμου, της επέμβασης των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ), της συμμετοχής της Ελλάδας και των ευθυνών της κυβέρνησης, των αιτιών της επέμβασης, καθώς και του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ στα πλαίσια του "νέου δόγματος", όσο και για τη στάση του καθενός απέναντι σ' αυτό, αλλά και στη διέξοδο που προτάθηκε "οι λαοί το αντίπαλο δέος".

Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΝΑΤΟ επιβάλλει «λύσεις» Φρανκενστάιν στους λαούς (2019-02-08 00:00:00.0)
«Πολιτική η δίκη» καταθέτει η Λιάνα Κανέλλη (2004-10-20 00:00:00.0)
Γενική δοκιμή πριν την άφιξη του επικυρίαρχου (1999-07-13 00:00:00.0)
Με πείσμα και δύναμη ΚΚΕ (1999-06-06 00:00:00.0)
Εχουμε στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής (1999-05-20 00:00:00.0)
"Να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια" (1999-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ