Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ
Απαίτηση ζωής η ρήξη με την ΕΕ

"Στις 3 βδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές να μη μείνει Βολιώτης και Βολιώτισσα, που δε θα ακούσει τη φωνή του ΚΚΕ".

Το κάλεσμα αυτό, απηύθυνε προς τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ που συμμετείχαν στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στο Βόλο την Κυριακή, ο Σπ. Στριφτάρης υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα λόγια αυτά έγιναν υπόσχεση από τους κομμουνιστές και τους οπαδούς του Κόμματος: Το μήνυμα που έγραφε ένα από τα πανό της προχτεσινής συγκέντρωσης "η ζωή απαιτεί ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Νομισματική Ενοποίηση - Ισχυρό ΚΚΕ", μέχρι τη μέρα των εκλογών θα φτάσει σε κάθε σπίτι του Βόλου.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γ. Χουρμουζιάδης.

"Αυτήν την ώρα, είπε, δεν πρέπει να βγάζουμε λόγους από τα βήματα, αλλά να ακούμε τους κρότους από τις βόμβες, που καταστρέφουν εδώ και δύο μήνες τη Γιουγκοσλαβία".

Αυτός ο πόλεμος, συνέχισε, μας αποκαλύπτει δύο πράγματα. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν με κάθε μέσο τη "νέα τάξη πραγμάτων" και από την άλλη φαίνεται η χρεοκοπία της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Σ' αυτό το σημείο ο Γ. Χουρμουζιάδης κατήγγειλε αυτούς που από τη μια "διαφωνούν" με τους βομβαρδισμούς από την άλλη τούς στηρίζουν, είτε με τις υπογραφές τους, είτε με τη σιωπή τους. "Με την ψήφο μας, στις 13 Ιούνη, συνέχισε, έχουμε δύο επιλογές. Η να δεχτούμε τη σημερινή κοινωνία και την εξουσία όπως ασκείται, ή να την αρνηθούμε... ".

"Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη", ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων.

"Προσπαθούν, συνέχισε, να μας πείσουν για το μονόδρομο της ΕΕ. Μονόδρομοι, όμως, υπάρχουν μόνο στο φασισμό και ναζισμό. Στη δημοκρατία υπάρχουν άπειροι δρόμοι. Αυτό μόνο το ΚΚΕ το λέει. Θέλει να απορρίψει τη λογική των μονόδρομων".

Είναι επιλογή τους ο πόλεμος

"Δεκαεννιά κυβερνήτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ σαν νέοι Μουσολίνι και Χίτλερ διαπράττουν εδώ και δύο μήνες γενοκτονία ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Σ' αυτήν τη γενοκτονία συμμετέχει και η κυβέρνηση Σημίτη". Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του ο Σπ. Στριφτάρης, παίρνοντας τη θέση του στο βήμα της συγκέντρωσης. "Ομόφωνες είναι οι αποφάσεις τους, δεν τους παρασύρουν οι ΗΠΑ, ούτε τους εκβιάζει ούτε τις φοβούνται, είναι επιλογή τους αυτός ο πόλεμος. Στηρίζουν με τη στάση τους τα συμφέροντα της αστικής τάξης που υπηρετούν", είπε, για να πάρουν το λόγο σε αυτό το σημείο οι συγκεντρωμένοι: "Επεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια των ιμπεριαλιστών".

Συνεχίζοντας ο υποψήφιος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στα σχέδια "ανασυγκρότησης" της Γιουγκοσλαβίας, που καταστρώνει και η κυβέρνηση. "Σήμερα τα κοράκια ισοπεδώνουν μια χώρα και ετοιμάζονται να γεμίσουν τα σεντούκια τους αύριο",είπε χαρακτηριστικά.

Εχει καταντήσει ανιαρό το παραμύθι της κυβέρνησης, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι η Ελλάδα είναι μικρή και ανίσχυρη χώρα. "Πόσο διαφέρουν όλοι αυτοί που υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις, από τους Κοτσαμπάσηδες που έλεγαν στον ξεσηκωμένο λαό το 1821 να μην αντιστέκεται στους Τούρκους; Πόσο διαφέρουν από τους συνεργάτες των Γερμανών στην Κατοχή, που έλεγαν στον ελληνικό λαό να μην παρασύρεται από τους κομμουνιστές;".

Ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε στην ΟΝΕ, την οποία η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν αναγάγει σε εθνικό στόχο. Στο όνομα αυτού του"εθνικού στόχου" οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες κλείνουν τα μαγαζιά τους, οι μικροαγρότες χάνουν τη γη τους και γίνονται άνεργοι των πόλεων, η δημόσια Παιδεία, Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια παραδίνονται στα χέρια του αδηφάγου ιδιωτικού κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, που το λιμάνι του Βόλου και η στρατιωτική βάση του Στεφανοβίκειου παραδίνονται στους ΝΑΤΟικούς, η πόλη γεμίζει ανέργους, ο Παγασητικός το στολίδι των ελληνικών θαλασσών μετατρέπεται σε βούρκο, οι πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις της πόλης δίνουν τη θέση τους στην υποκουλτούρα.

Καταλήγοντας ο Σπ. Στριφτάρης κάλεσε τους συγκεντρωμένους να "σηκώσουν ψηλά τον κόκκινο ήλιο. Για να γίνει η 13η του Ιούνη ημέρα ανάτασης του λαού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ