Τρίτη 19 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να γευτεί ο δικομματισμός το φόβο της απώλειας δύναμης

Η εισηγητική ομιλία για τις εθνικές εκλογές και την πολιτική πρόταση του Κόμματος

Να αξιοποιήσει την ευκαιρία της εκλογικής μάχης για να επιφέρει ένα ρήγμα στον αρνητικό, για τον ίδιο, συσχετισμό των δυνάμεων, κάλεσε το λαό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες για τις εθνικές εκλογές και την πολιτική πρόταση του Κόμματος, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι αυτή «απευθύνεται στις κοινωνικές δυνάμεις που δέχονται τα πλήγματα από την πολιτική υπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας». Δηλαδή:

  • «Στους εργάτες και τις εργάτριες, στους υπαλλήλους, στους ανέργους, στους συνταξιούχους, στους μετανάστες και μετανάστριες, στους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, στο μικρονοικοκύρη αγρότη και την αγρότισσα
  • Στα κινήματα της νεολαίας, για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας
  • Στους διανοούμενους και στους καλλιτέχνες, στους μισθωτούς επιστήμονες, στους αγωνιστές της ειρήνης κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ειδικότερα απευθυνόμαστε:

  • Σε όσους συναντηθήκαμε στους αγώνες και στα μέτωπα συσπείρωσης και πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας Υγείας, κατά των εργατικών ατυχημάτων. Για δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της φτωχής αγροτιάς, για την αντιμετώπιση της κρατικής βίας και καταστολής, την απόκρουση του εθνικισμού και ρατσισμού, του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, τη διεθνιστική αλληλεγγύη στους λαούς που υποφέρουν
  • Σε εκείνους που κατανοούν ότι η έξαρση της κοινωνικής εγκληματικότητας, της πορνείας, της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών, της εξάρτησης από τα ναρκωτικά οφείλεται πριν απ' όλα στην πολιτική που έχει σύνθημα την ελεύθερη αγορά και οικονομία, προβάλλει ως αξία την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη που καθορίζεται με κριτήριο το καπιταλιστικό συμφέρον, το μονοπωλιακό υπερκέρδος.

Στους αριστερούς και προοδευτικούς αγωνιστές που σήμερα δίνουν το δικό τους "παρών" στον αγώνα

  • Σε όλους εκείνους που τα τελευταία χρόνια κάτω από την επίδραση της παγκόσμιας υποχώρησης των δυνάμεων του σοσιαλισμού ένιωσαν πικρία και απογοήτευση, παραμένουν όμως πιστοί στο δίκαιο της εργατικής τάξης και του λαού. Αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά τους, όμως ποτέ δεν απογαλακτίστηκαν από τη θέληση να αντιδράσουν, να δράσουν, να επανέλθουν στο μετερίζι του αγώνα».
Ν' αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι

Συνεχίζοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη: «Ολοι μαζί από κοινού, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές μας απόψεις σε ορισμένα ζητήματα, να δώσουμε ενιαίο χτύπημα τιμωρίας στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της εκλογικής μάχης για να γίνει ένα ρήγμα στον αρνητικό για το λαό συσχετισμό των δυνάμεων. Να δημιουργηθεί δυναμική στην πορεία, ώστε να παρεμποδίσουμε τη νέα καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων. Να αντεπιτεθούμε διεκδικώντας τα οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Να μετατραπεί η εκλογική μάχη σε ένα βήμα από το οποίο μπορεί να προκύψουν θετικές διεργασίες στο κίνημα και στην πολιτική συμμαχιών.

Με τα σημερινά δεδομένα το ρεαλιστικό και ελπιδοφόρο βήμα ταυτίζεται με την εμφανή πτώση των δυνάμεων της δικομματικής εναλλαγής, ώστε να προκύψει αδύναμη σε ψήφους κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του πρώτου και βασικότερου αντίπαλου των δύο κομμάτων και της πλουτοκρατίας, του ΚΚΕ. Από εδώ μπορεί να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Ο ενδοτισμός στα ψευτοδιλήμματα του δικομματισμού στις μονοεδρικές, δυεδρικές και τριεδρικές περιοχές δεν έχει θέση στο κριτήριο ψήφου. Η ψήφος μετράει πανελλαδικά. Η αποχή και η λευκή ψήφος ως διαμαρτυρία προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με ανοχή σ' αυτούς, είναι αξιοποιήσιμη από αυτούς.

Η αγανάκτηση και η διαμαρτυρία όταν δεν ολοκληρώνεται σε έμπρακτη καταδίκη με αλλαγή και στην πορεία ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού των δυνάμεων και αντεπίθεση, δε φοβίζει κανένα, δε σταματά την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων. Ο μόνος φόβος που δεν έχουν αισθανθεί έως τώρα είναι να μετράνε απώλειες, ανεξάρτητα ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος. Αυτό το φόβο και οι δύο πρέπει να τον γευτούν το βράδυ των εκλογών. Η αποτελεσματικότητα των αγώνων συνδέεται με την αποτελεσματικότητα της λαϊκής ψήφου υπέρ του ΚΚΕ, κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν, αλλάζει όμως η λαϊκή επιλογή

Αναφερόμενη στο δικομματισμό, αλλά και στον ΣΥΝ και στον ΛΑ.Ο.Σ. η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η πρώτη από γεννησιμιού της, το δεύτερο από τα μέσα της 10ετίας του '80 και πιο καθαρά από το 1992 και μετά, είναι κόμματα της πλουτοκρατίας. Γι' αυτό και η πλουτοκρατία δεν ανησυχεί ποιο κόμμα θα είναι πρώτο ή δεύτερο. Τα δύο αυτά κόμματα δεν πρόκειται να αλλάξουν γιατί έχουν διαμορφωθεί τελεσίδικα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει τη ζωή των εργαζομένων είναι να πάψουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα να τους δίνουν μαζικά την ψήφο τους, να τους δίνουν το δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι ο λαός τους εμπιστεύεται, ότι ο λαός τη μόνη επιλογή που έχει είναι να διαλέγει ανάμεσα στους δύο.

Ασκούμε πολιτική πολεμική στα κόμματα εκείνα όπως ο ΣΥΝ, που αντιπολιτεύεται το δικομματισμό στο Κοινοβούλιο ενώ στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζεται στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να αποσπάσει ορισμένες θέσεις. Η προγραμματική του θέση είναι που τον φέρνει κοντά στον έναν από τους δύο στυλοβάτες του συστήματος. Δεν είναι ούτε φερέγγυος ούτε ειλικρινής αντίπαλος του δικομματισμού.

Η ριζική μας αντίθεση με τον ΛΑ.Ο.Σ. οφείλεται σε ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους, εξαιτίας του εθνικισμού, του ρατσισμού του που μόνο σε εκλογική περίοδο προσπαθεί να αποκρύψει. Είναι φορέας ακροδεξιών αντιλήψεων, ενώ καπηλεύεται τη θρησκεία. Πέρα από τον ιδεολογικό και πολιτικό του προσανατολισμό αποδεικνύεται έτοιμος να ενταχθεί και να αξιοποιηθεί στους επικίνδυνους πειραματισμούς και σχεδιασμούς του συστήματος.

Το εφικτό για το ΚΚΕ ταυτίζεται με το λαϊκό συμφέρον, με τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για τη βελτίωση της ζωής του λαού σε συνδυασμό με την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων.

Το κάθε φορά εφικτό εξαρτάται από την οργάνωση και τη μαχητικότητα του λαού, την πολιτικοποίηση του κινήματος, την ενότητα στην πάλη ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού. Για τον αντίπαλο το εφικτό βασίζεται στο ταξικό συμφέρον του και στο γεγονός ότι ο λαός δεν έσπασε ακόμα τον κλοιό της χειραγώγησης, του δίνει δύναμη να το εφαρμόζει στο Κοινοβούλιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα όργανα του κινήματος».

Αφετηρία μας είναι ότι παρά τη μακροχρόνια καταλήστευση που έχει υποστεί η χώρα, έχει προϋποθέσεις ανάπτυξης για το λαό

«Η Ελλάδα - ολοκλήρωσε την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής, μέσων παραγωγής τεχνολογίας, ορυκτό πλούτο, κυρίως διαθέτει έμπειρη πολυάριθμη εργατική τάξη, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση, πολυάριθμο ικανό επιστημονικό δυναμικό. Ο ορυκτός πλούτος της στο μεγαλύτερο μέρος εξακολουθεί να είναι πολύτιμος στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων. Εχει συγκεκριμένα και συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή ειδών διατροφής, ικανά να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, και των διεθνών εμπορικών σχέσεων. Επίσης, σε είδη ένδυσης, ξύλου και άλλων χρήσιμων προϊόντων. Επίσης, διαθέτει δυνατότητες παραγωγής σύγχρονων προϊόντων, μηχανών, εργαλείων και συσκευών. Η καπιταλιστική εκβιομηχάνιση παλαιότερα, οι νέοι τομείς δράσης που ανοίγονται σήμερα, επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ζήσει καλύτερα και η χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Από αυτή τη βάση ορμώμενοι έχουμε προβάλει την ανάγκη συσπείρωσης και συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ