Τρίτη 19 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Δηλώνει αμέτοχη από κάθε ευθύνη...

Στη «νομικίστικη» γραμμή περιχαρακώνεται πλέον και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία, για μια ακόμη φορά δηλώνει «αναρμόδια» για τη διαδρομή και την κατάληξη των ομολόγων. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ν. Γκαργκάνας - ο οποίος σε κάθε ευκαιρία διατυπώνει τις αξιώσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου σε μια σειρά από ζητήματα - εν προκειμένω δηλώνει πως ποτέ δεν εζητήθη από την Τράπεζα της Ελλάδος να «αξιολογήσει επενδυτικές αποφάσεις καθώς αυτό δεν προβλέπεται από καμία διάταξη».

Αναρμόδιοι δηλώνουν και για την «Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της Περιουσίας των Ταμείων» της οποίας πρόεδρος είναι στέλεχος της κεντρικής τράπεζας, επικαλούμενοι το γεγονός ότι στελεχώνεται από διάφορους κρατικούς φορείς. Ο υποδιοικητής της ΤτΕ Π. Θωμόπουλος δήλωσε πως «ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με ομόλογα γιατί δεν έχουμε δικαίωμα από το νόμο».

Οσο για τα πρόστιμα - παρωδία που επιβλήθηκαν σε τράπεζες για υπέρογκες χρεώσεις, ο Ν. Γκαργκάνας και πάλι επικαλέστηκε το νόμο που «δεν προβλέπει μεγαλύτερα πρόστιμα». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, κάποια τράπεζα (δεν την κατονομάζουν) φέσωσε ασφαλιστικό ταμείο με ληστρική προμήθεια της τάξης του 10,5%(!).

Από τα παραπάνω και ανεξάρτητα από την ορθότητα ή μη των αιτιάσεων της κεντρικής τράπεζας, προκύπτει αβίαστα ένα βασικό συμπέρασμα: Οτι δηλαδή οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έρχονται να υπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα και τις προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, οι κεντρικοί τραπεζίτες γίνονται λαλίστατοι όταν πρόκειται να δώσουν τις άνωθεν κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά τους τρόπους τζογαρίσματος των αποθεματικών. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ν. Γκαρκάνας «υπέδειξε» τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για τον τρόπο διαχείρισης του τζόγου και τις ευθύνες των διοικήσεων. Ταυτόχρονα και προκειμένου να σφίξει τα λουριά ακόμη και σε αυτή την προεκλογικού τύπου «παροχολογία» του δικομματισμού, αναφέρθηκε στις πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τους αγρότες, αν και όπως είπε «μπορούν να αντισταθμιστούν με σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες για τα επόμενα χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ