Τρίτη 19 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταθέσεις για τον εξευτελισμό

Στους αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων κατέθεσε χτες ένας από τους δύο νεαρούς που έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας στο Τμήμα Ομονοίας. Σύμφωνα με το δικηγόρο του νεαρού, που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, στο βίντεο φαίνεται μόνο ένα μέρος από τα βασανιστήρια που υπέστη μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Στην ίδια υπηρεσία κατέθεσε και η γυναίκα που είχε πέσει θύμα απόπειρας ληστείας από τους δύο νεαρούς. Οι τρεις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, αλλά και ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας επανέλαβε στην κατάθεσή του όσα υποστήριζε από την πρώτη στιγμή. Οτι δε γνώριζε την ύπαρξη του βίντεο και ότι δεν ήταν παρών στο τμήμα τη χρονική περίοδο που συνέβη το περιστατικό της κακοποίησης. Πρόσθεσε δε πως δεν είχε ενημερωθεί για το συμβάν το οποίο είχε γίνει τον Ιούνη του 2006. Οι δυο συνοριοφύλακες που είχαν συλλάβει τους δύο νεαρούς θα δώσουν αύριο κατάθεση στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία έχει αναλάβει τη σύνταξη της σχετικής ποινικής δικογραφίας, ενώ ο αρχιφύλακας θα υποβάλει υπόμνημα. Το άλλο θύμα αναζητείται από τις αρχές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αστυνομικός που πρωταγωνιστεί στην κακοποίηση των νεαρών αποδίδει το περιστατικό στον εκνευρισμό του. «Εκνευρίστηκα όταν μας έφεραν τους δύο νεαρούς και μας είπαν ότι προσπάθησαν να αρπάξουν την τσάντα μιας ανυπεράσπιστης γυναίκας κοντά στη στάση του λεωφορείου. Δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα νεύρα μου». Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ισχυρίστηκε πως «δεν τους χτυπούσα γιατί είχα κάποιο λόγο, αλλά γιατί ήθελα να κάνουμε λίγη πλάκα». Η ...πλάκα του αστυνομικού ήταν να αριθμήσει τον ένα κρατούμενο με τον αριθμό 1 και τον άλλο με τον αριθμό 2. Οπως έχει καταγγείλει ένα από τα θύματά του, με τη βία ο δράστης υποχρέωνε τους κρατούμενους να χτυπιούνται μεταξύ τους. «Μας ζητούσαν να χτυπάμε ο ένας τον άλλον», έχει δηλώσει σε ΜΜΕ. «Ελεγε ο αρχιφύλακας να χτυπήσει το 1 πέντε φορές το 2. Αν δε χτυπιόμασταν δυνατά χτυπούσε αυτός. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί γελούσαν». Οι αστυνομικοί φρόντισαν να διαδώσουν το βίντεο ανάμεσα στους συναδέλφους τους, το οποίο κατέληξε στο διαδίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δελτίο Τύπου της ΓΑΔΑ, για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ανέφερε το Σάββατο πως το θύμα των δυο νεαρών ήταν ηλικιωμένη και ανήμπορη γυναίκα, για να παρουσιαστεί αργότερα η ίδια και να προκύψει πως ήταν νεότερη. Επίσης, στην αρχή ο διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Ομόνοιας μετακινήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα στο Παγκράτι. Αργότερα, όμως, μετά την έκταση που πήρε το θέμα, τέθηκε κι αυτός σε διαθεσιμότητα.

Χαρακτηριστικό είναι πως χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, προσπαθώντας να σώσει το «κύρος» των κατασταλτικών μηχανισμών, έδωσε ...κατεύθυνση «αυτό το αποτρόπαιο περιστατικό και οι συναφείς διαλέξεις πάνω σε αυτό να στρέφονται προς την κατεύθυνση της αρωγής στην προσπάθειά μας για την καλύτερη Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και όχι προς την κατεύθυνση της αποδόμησης της Αστυνομίας. Η κοινωνία χρειάζεται αστυνόμευση», για να είναι ...επιτυχής «η δράση στη μονομαχία με το κακό»!

Να σημειώσουμε πως σε σχετική ανακοίνωση που έχει εκδώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων κάνει λόγο για «ένστολους βρικόλακες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ