Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Ρεν κατά Σαρκοζί

Υπερασπιστής της ένταξης της Τουρκίας και κατήγορος της πολιτικής Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε, για ακόμα μία φορά, στη συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των «Financial Times», ο αρμόδιος Επίτροπος, της ΕΕ, σε θέματα διεύρυνσης, Ολι Ρεν. Ενισχύοντας τη σκιώδη υποστήριξη στην κυβέρνηση Ερντογάν, ο Επίτροπος επανέλαβε τις βολές του κατά της πολιτικής του Παρισιού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος ξεκινά μια καινούρια συζήτηση θα πρέπει να σκέφτεται όλες τις πιθανές συνέπειες που προκαλεί».

Ετσι επιχείρησε να δηλώσει την κάθετη αντίθεσή του στην πρόθεση Σαρκοζί για οργάνωση συζήτησης, περί των συνόρων της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Δεκέμβρη. Ο στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να περάσει ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη, ούτε χωροταξικά ούτε όσον αφορά τα ήθη και τα έθιμά της, προκειμένου να προκρίνει την επιλογή της ειδικής σχέσης και όχι της πλήρους ένταξης, σενάριο που φαίνεται να υιοθετεί και η παρελθούσα προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Γερμανία.

Οπως σημείωσε ο Ο. Ρεν στη συνέντευξη του, «μια χώρα ή μια ομάδα χωρών έχει την πρόθεση να αμφισβητήσει τη διαδικασία που έχει αρχίσει, οφείλει να αναλάβει την ευθύνη των συνεπειών», επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να εξακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών με την Αγκυρα, για να μη χάσει η ΕΕ την αξιοπιστία της ως διεθνής εταίρος.

Στις προθέσεις Σαρκοζί για τη χειμερινή σύνοδο, φαίνεται να αντιτίθεται και η προεδρεύουσα της ΕΕ, Πορτογαλία, η οποία δε θέλει σε καμία περίπτωση να έχει και αυτό το μέτωπο ανοιχτό όταν θα συζητείται η «νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη», που επιχειρεί να επιβάλει το θνήσκον «Ευρωσύνταγμα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ