Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
Προεκλογικός στρουθοκαμηλισμός από την ελληνική κυβέρνηση

Τη γνωστή κίνηση της στρουθοκαμήλου, επιβεβλημένη και από το «φόβο» που προκαλεί η τρέχουσα προεκλογική περίοδος, επαναλαμβάνει η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καλεί σε απολογία την πρέσβειρα της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, επειδή τόλμησε να δηλώσει τα αυτονόητα.

Η Ντόρα Γροσομανίδου, πρέσβειρα της Ελλάδας στα Σκόπια, δήλωσε στους «Financial Times» ότι η Ελλάδα «οφείλει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα (...). Η ΠΓΔΜ έχει αναγνωριστεί με το συνταγματικό της όνομα από τα μισά και πλέον κράτη-μέλη του ΟΗΕ». Η εν λόγω δήλωση έγινε στο πλαίσιο αφιερώματος της εφημερίδας, ενδεχομένως πληρωμένου από την κυβέρνηση των Σκοπίων, στην ΠΓΔΜ.

Η δήλωση της Ελληνίδας διπλωμάτισσας, η οποία αποτυπώνει και την πραγματικότητα την οποία βιώνουν καθημερινά τα στελέχη του ελληνικού ΥΠΕΞ, κρίθηκε από την Ντόρα Μπακογιάννη ότι δε βοηθά τις προεκλογικές επιδιώξεις της ΝΔ και κάλεσε άμεσα την Ντόρα Γροσομανίδου στην Αθήνα «για εξηγήσεις». Σύμφωνα με τη διατύπωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, «η κυρία Γροσομανίδου κλήθηκε στην Αθήνα, κατόπιν εντολής της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και διευκρινίσεις, σε συνάντησή της με την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο συντάκτης του άρθρου στους «Financial Times» σημειώνει πως η Αθήνα επιζητεί αξιοπρεπή έξοδο από τη διαμάχη για την ονομασία, αλλά εκτιμά ότι λόγω εκλογών δεν τίθεται θέμα συμβιβασμού αυτή την περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ