Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Σταθερά στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις
  • Η αταλάντευτη συνέχιση της στρατηγικής των αντιδραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, το κυρίαρχο μήνυμα της εισηγητικής ομιλίας του Κ. Καραμανλή στο 7ο Συνέδριο της ΝΔ
  • Σε προεκλογικούς και δημαγωγικούς τόνους κινήθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά δεν αποσαφήνισε το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών

Η επίδειξη αποφασιστικότητας για τη συνέχιση της πολιτικής των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων ήταν το κυρίαρχο μήνυμα που διαπερνούσε σε κάθε σημείο της την ομιλία του Κ. Καραμανλή, κατά την έναρξη, χτες, των εργασιών του 7ου Συνεδρίου της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός, κινούμενος σε εξόφθαλμα προεκλογικούς τόνους, απέφυγε να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος για τις «μεταρρυθμίσεις» που θα προωθήσει στη συνέχεια, περιοριζόμενος να ζητήσει συστράτευση των κομματικών στελεχών «στη μάχη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων». Οπως αναμενόταν, δεν αποσαφήνισε το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αν και εμφανώς η ομιλία του ήταν προεκλογική και δημαγωγική. «Εχουμε σχέδιο που συνεχίζεται σταθερά, τόσο έως τις εκλογές όσο και μετά από αυτές», περιορίστηκε να αναφέρει.

Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να προχωρήσει σε έναν πιο συγκεκριμένο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ακριβώς γιατί δεν έχει να επιδείξει τίποτα θετικό για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, μικροεπαγγελματίες), ενώ ταυτόχρονα «βγάζει μάτι» η προκλητική εκτόξευση της κερδοφορίας των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Παρ' όλα αυτά δε δίστασε να ισχυριστεί ότι η ανάπτυξη που υπηρετεί η πολιτική της κυβέρνησής του «εγγυάται καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες»!

Με την ομιλία του ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να πείσει ότι το κυβερνών κόμμα είναι η συνεπής δύναμη μεταρρύθμισης, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί την κοινωνική ευαισθησία της, είναι δύναμη που ενώνει τους Ελληνες και τηρεί τις δεσμεύσεις του. Η ειρωνεία είναι ότι εμφάνισε την προστασία του περιβάλλοντος σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ ακόμα η πυρκαγιά κατακαίει τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας... Ειδικότερα, ο Κ. Καραμανλής:

-- Εκλινε σε όλες τις πτώσεις τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο μονόδρομος που οδηγεί σε μια «δίκαιη κοινωνία», στόχος ταυτόσημος με αυτόν του Γ. Παπανδρέου. «Συνεχίζουμε τη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Είναι δέσμευση και επιτακτικό χρέος μας. Είναι διαδικασία που παράγει όφελος, για όλους. Είναι η στέρεη γέφυρα του σήμερα με το αύριο. Είναι η αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας. Επιλογή για ένα πιο αισιόδοξο, πιο δίκαιο μέλλον. Επιλογή για μια συνεκτική και δίκαιη κοινωνία», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του. Προκειμένου να πείσει για την ορθότητα του μονόδρομου επικαλέστηκε τις μέχρι τώρα «επιτυχίες» της κυβέρνησης, που όμως είχαν εφιαλτικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα. Ως τέτοιες επιτυχίες, που χαρακτήρισε μάλιστα «εθνικές»(!), ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε την «τάξη που έβαλε στα δημόσια οικονομικά», «τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης», «τη συγκράτηση του πληθωρισμού», αλλά και τη «μείωση της ανεργίας»! Πέτυχε επίσης να δώσει «νέα ποιοτική διάσταση στην ανάπτυξη», μέσω της «σημαντικής ανόδου του τουριστικού ρεύματος», της «μεγάλης αύξησης των επενδύσεων» και της αύξησης των εξαγωγών. Απέφυγε να αναφερθεί στις δρομολογημένες ανατροπές στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στην «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», για να επαναλάβει τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι τάχα «αναβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο».

-- Πούλησε «κοινωνική ευαισθησία» με τα ψίχουλα των «κοινωνικών παροχών» (αυξήσεις - εμπαιγμός στο ΕΚΑΣ, στις συντάξεις του ΟΓΑ, στο επίδομα ανεργίας). Για τα «προσεχώς» επανέλαβε την εξαγγελία για την καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης για τους συνταξιούχους που βρίσκονται στην εξαθλίωση και κάτω από τα όρια της φτώχειας, δίχως όμως να γίνει και πάλι συγκεκριμένος, ενώ γενικόλογη αναφορά έκανε και στο Εθνικό Ταμείο Συνοχής και στη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος στους τρίτεκνους το 2008. Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει η δέσμευσή του ότι η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων θα γίνει «στα όρια που αντέχει η οικονομία»... Μετά από αυτά μόνο ειρωνικά μειδιάματα προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού ότι «δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το συμφέρον των πολλών για τα προνόμια των λίγων».

-- Επιφύλαξε για τον εαυτό του και το κόμμα του το ρόλο του καλού στη δικομματική διαμάχη για την εξουσία, αποκηρύσσοντας στα λόγια την πόλωση, τις ύβρεις και τις πρακτικές που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή... Αντίθετα, ανέφερε πολλές φορές ότι «είμαστε η παράταξη που ενώνει», ενώ επανέλαβε το θολό ιδεολογικοπολιτικό αυτοπροσδιορισμό της ΝΔ ως «παράταξης του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου». Συνοψίζοντας το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζει είπε ότι αυτό «ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, αφήνοντας στο κράτος τον ελεγκτικό, το ρυθμιστικό και αναδιανεμητικό ρόλο που του αρμόζει».

Το συνέδριο, όπου κυριαρχούν οι παρασκηνιακές «λιστομαχίες» για την εκλογή των 150 αιρετών μελών της ΚΕ, άνοιξε με σύντομη ομιλία του γραμματέα της ΚΕ, Λ. Ζαγορίτη, ο οποίος προεξόφλησε ότι μετά τις εκλογές «η ΝΔ θα είναι ξανά ισχυρή κυβέρνηση και ο Κ. Καραμανλής πρωθυπουργός». Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Β. Μαρτένς, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή θα συνεχίσει να υλοποιεί τη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων με ρυθμό σταθερό», καθώς και ότι «οι Ελληνες πολίτες θα δείξουν για δεύτερη φορά την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή».

Στην έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκαν, από το ΚΚΕ ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ο Δημήτρης Ρέππας, από το ΠΑΣΟΚ, και ο Νίκος Χουντής, από τον ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ