Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Η διεύρυνση είναι ενάντια στα συμφέροντα των λαών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, στη συζήτηση των εκθέσεων για τη διεύρυνση της ΕΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Καλούμε σε αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση της εκμετάλλευσης»

Να συνταχθούν στον αγώνα για μια άλλη Ευρώπη, Ευρώπη ειρήνης, ελευθερίας, αδελφοσύνης, αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, ενάντια στην ΕΕ της εκμετάλλευσης, των επεμβάσεων, ακόμα και στρατιωτικών, της καταλήστευσης του πλούτου και του ιδρώτα των λαών, της κατάργησης των κοινωνικών δικαιωμάτων, κάλεσε τους λαούς των 12 υποψηφίων προς ένταξη χωρών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κουνοβουλίου για τη Διεύρυνση.

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ δε θα ψηφίσουμε υπέρ της έκθεσης του κ. Μπροκ και των άλλων εκθέσεων που αφορούν την ένταξη των 12 υποψήφιων χωρών», τόνισε ο Στρ. Κόρακας, «γιατί αυτές θεωρούν την ένταξη των υπό διεύρυνση χωρών ως ιδιαίτερα θετική για τους λαούς τους και υποστηρίζουν τα μέτρα "προετοιμασίας" τους, με την αφομοίωση του κοινοτικού κεκτημένου, και κυρίως την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων των πάντων, την κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων κλπ.».

«Ομως, η "προετοιμασία", αυτή, όπως τη βιώνουν οι λαοί, έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα: Κατάργηση της Εθνικής Κυριαρχίας και Ανεξαρτησίας, λεηλασία των χωρών αυτών από το πολυεθνικό κεφάλαιο, έξαρση της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της διαφθοράς, της πορνείας και του εμπορίου λευκής σαρκός. Η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η βιομηχανία, η αγροτική οικονομία, προσφέρονται από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών απλόχερα, με αντάλλαγμα τη στήριξη της νέας, συχνά μαφιόζικης, άρχουσας τάξης τους από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Συμβαίνει κ. πρόεδρε να είμαι αντιπρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής με την Ουγγαρία. Κατά τις επισκέψεις μου σε αυτή τη χώρα, όπως και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης διαπίστωσα την αλήθεια των παραπάνω».

«Για όλους αυτούς τους λόγους», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «αλλά ξεκινώντας και από τη δική μας, ελληνική πείρα, η αντίθεσή μας στη διεύρυνση της ΕΕ είναι μία έκφραση αδελφικής αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους και τους λαούς γενικότερα των υπό ένταξη χωρών».

«Καλούμε τους λαούς αυτούς σε ενωμένο αγώνα με τους λαούς της ΕΕ ενάντια στην ΕΕ της εκμετάλλευσης, των επεμβάσεων, ακόμα και στρατιωτικών, της καταλήστευσης του πλούτου και του ιδρώτα των λαών, της κατάργησης των κοινωνικών δικαιωμάτων, που κατακτήθηκαν με μακρόχρονους σκληρούς αγώνες και θυσίες», τόνισε ο Στρ. Κόρακας. «Τους καλούμε σε αγώνα για μια άλλη Ευρώπη, απαλλαγμένη από τα απάνθρωπα αυτά χαρακτηριστικά, όπου οι λαοί θα διαφεντεύουν τις τύχες τους, θα αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις ειρήνης, ελευθερίας, αδελφοσύνης, αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».

«Ειδικότερα για την Κύπρο, πέρα από τα παραπάνω και παρά το ότι η έκθεση Πόος λέει πολλές αλήθειες, η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και οι αποφάσεις του Ελσίνκι, όχι μόνο δε θα λύσουν το πρόβλημα κατοχής σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά προωθούν τη νομιμοποίηση της κατοχής και την οριστική διχοτόμηση της νήσου. Για του λόγου το ασφαλές, σημειώνουμε την ανακήρυξη του κατακτητή σε υποψήφιο μέλος, χωρίς καν να τίθεται θέμα απόσυρσης των στρατευμάτων του κατοχής και των εποίκων του από την Κύπρο. Είναι, εξάλλου, εμφανές ότι το χάιδεμα του καθεστώτος της Τουρκίας το κάνει πιο αδιάλλακτο στο Κυπριακό, το ενθαρρύνει να συνεχίσει το διωγμό του κουρδικού λαού και την κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο εσωτερικό της χώρας».

«Τέλος», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «επειδή πολύς λόγος έγινε σήμερα για τα δεκάχρονα της ενοποίησης της Γερμανίας θα ήθελα να ρωτήσω το Συμβούλιο και τον κ. Φεχόιγκεν, αν έχουν υπόψη τους πότε σκοπεύει να καταβάλει η ενωμένη πια Γερμανία, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ