Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΞΟΣ
Ρίγησε μέχρι και ο Ναός του Απόλλωνα!

Ολο το νησί χθες έκλαψε τους δικούς του ανθρώπους. Απ' τα μικρά παιδιά των δημοτικών σχολείων του, μέχρι το ...Ναό του Απόλλωνα - στην είσοδο του νησιού - που χθες ολημερίς «φορούσε» μια μαύρη τεράστια κορδέλα, η οποία φαινόταν από χιλιόμετρα μακριά και ανέμιζε την οργή και τον πόνο του λαού της Νάξου: Για τα 13 «δικά» του θύματα, για τους δεκάδες ακόμα αδικοχαμένους του τραγικού ναυαγίου. Και μαζί με τα παιδιά, τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα - πλην του ΠΑΣΟΚ, φυσικά, που «έλαμψε» διά της απουσία του - έκλαψαν και ρίγησαν ακόμα και οι επιβάτες, ακόμα και τα πληρώματα των τριών πλοίων - τραγική ειρωνεία: όλα των «Μινωικών Γραμμών - που κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έτυχε να δέσουν στο λιμάνι...

Η πρωτοβουλία της χθεσινής εκδήλωσης «διαμαρτυρίας και τιμής στους νεκρούς του «Σαμίνα» πάρθηκε από την Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου (ΠΕΚΙΝ) κι αμέσως στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν οι πάντες. Οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους, τα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) έκλεισαν τις πόρτες τους, οι συγγενείς των θυμάτων έφτασαν μαυροντυμένοι στο λιμάνι. Ολοι, παιδιά, δάσκαλοι, καθηγητές, επαγγελματίες, όλος ο λαός του νησιού κατέκλυσε στις 10 το πρωί τη μεγάλη προβλήτα του λιμανιού - φορώντας όλοι τους μαύρα περιβραχιόνια - ύψωσαν τις μαύρες σημαίες τους, τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών κι έριξαν στη θάλασσα, «στο Αιγαίο που τους πήρε μαζί του», λουλούδια και στεφάνια. Στη συνέχεια, διαβάστηκαν τα ψηφίσματα όλων των πολιτικών κομμάτων - πλην του ΠΑΣΟΚ που δε συμμετείχε στην εκδήλωση!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έφτασαν στο λιμάνι τρία πλοία των «Μινωικών Γραμμών» («Hight Spid», «Super Kat» και «Ποσειδών»). Βουβοί και σκεφτικοί οι επιβάτες, αλλά και τα πληρώματα παρακολουθούσαν την τελετή και έως τις 12.30 που τελείωσε δεν έγινε ούτε εκφόρτωση, ούτε φόρτωση των συγκεκριμένων πλοίων.

Στο δικό του ψήφισμα, το ΚΚΕ καταδίκασε τη μονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, την εκμετάλλευση των πληρωμάτων και την προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών, «που στόχο έχει το κουκούλωμα της υπόθεσης». Ζήτησε, επίσης, την εξυγίανση της ακτοπλοΐας και την άμεση απόδοση δικαιοσύνης. Να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων στη χθεσινή συγκινητική εκδήλωση πήραν μέρος η Ενωση Ξενοδόχων, οι Ερασιτέχνες Ψαράδες, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νάξου, ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ