Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΕΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
Μόνιμη απειλή κατά της εθνικής ανεξαρτησίας των κρατών

Αποκαλυπτικές για το ρόλο τους υπήρξαν οι εισηγήσεις στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι «Νομικοί για την Ειρήνη»

Η ύπαρξη ξένων στρατιωτικών βάσεων σε πολλές χώρες του κόσμου αποτελεί «αγκάθι» στις προσπάθειες των λαών για ειρηνική συνύπαρξη και συγχρόνως μόνιμη απειλή της εθνικής ανεξαρτησίας των κρατών.

Αυτά, υπογραμμίστηκαν από τους ομιλητές κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσαν «Οι Νομικοί για την Ειρήνη», στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος των ξένων βάσεων στην Ελλάδα».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει του Συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατικών Νομικών που θα γίνει στην Αβάνα από τις 15 - 20 Οκτωβρίου και ξεκίνησε με το σύντομο χαιρετισμό του προέδρου της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Ενωσης. Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο γγ της ΕΕΔΥΕ και Οργανωτικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θ. Παφίλης.

«Οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ, συνεχίζουν να προσβάλλουν την εθνική μας κυριαρχία και μας εμπλέκουν σε περιπέτειες αντίθετες προς κάθε έννοια εθνικού συμφέροντος», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του, ο Γιάννης Μεϊμετέας, δικηγόρος, LLM Αμβούργου, που παρουσίασε το θέμα: «Ο ρόλος των ξένων βάσεων στην Ελλάδα». Στη συνέχεια ο ίδιος, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ξεμπρόστιασε τις κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες, ανανεώνοντας συνεχώς τις σχετικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ για τη διατήρηση των βάσεων στη χώρα μας, διευκολύνουν το έργο τους....

Ο Γ. Μεϊμετέας τόνισε ότι τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1983 - 1988, αλλά και η ΝΔ το 1990, όσο και η κυβέρνηση Σημίτη ανανέωσαν τις συμφωνίες παραμονής των βάσεων. Μάλιστα όπως ο ίδιος τόνισε: «Η τελευταία συμφωνία του Νοεμβρίου του 1998, προβλέπει ότι η παραμονή των βάσεων παρατείνεται με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων από τις δυο πλευρές»...

Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γ. Μεϊμετέας υπογράμμισε: «Σήμερα οι βάσεις αποτελούν θέσεις με στόχο την ίδια περιοχή στην οποία βρίσκονται, αποτελούν προγεφυρώματα για την ταχεία επέμβαση όποτε κριθεί αναγκαίο, στην περίπτωση που απειληθούν τα αμερικανικά συμφέροντα». Και συνέχισε, η λογική αυτή δεν προσφέρει απολύτως τίποτα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, καθώς υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας, δημιουργεί δυσπιστία και αναζωπυρώνει τα μέτωπα τεχνητής έντασης, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα τον πλουτισμό της αμερικάνικης εξοπλιστικής βιομηχανίας.

«Οι ΗΠΑ διατηρούν βάσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, για να υπερασπίζονται τα δικά τους ζωτικά συμφέροντα, σε βάρος βέβαια των λαών»... επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ο Ρόλαντ Βέιλ, αναπληρωτής γγ της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατικών Νομικών. Για να προσθέσει αμέσως μετά, η Νέα Τάξη Πραγμάτων, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των ισχυρών, χρησιμοποιεί τις βάσεις «σαν στρατιωτικό δίκτυο, το οποίο τη βοηθάει να επεμβαίνει με ταχύτητα, καταπατώντας βάναυσα την κυριαρχία των λαών στο έδαφός τους. Αποτελούν ουσιαστικά την Αστυνομία της Νέας Τάξης», τόνισε. Παράλληλα ο Ρ. Βέιλ, επισήμανε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ, παραβιάζονται οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, στο όνομα της δήθεν υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Στη λογική αυτή, η στρατηγική ανάγκη του ιμπεριαλισμού «χρησιμοποιεί και συντηρεί στρατιωτικές βάσεις, κοντά στους επόμενους στόχους της».

Κλείνοντας και οι δυο ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη της λαϊκής αντίδρασης και αντίστασης, απέναντι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, καθώς και την απαίτηση των φιλειρηνικών κινημάτων για απομάκρυνση των βάσεων από τις χώρες τους, ως απαραίτητο βήμα για την ανάπτυξη της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ