Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εξεταστική Επιτροπή υπέρ της απελευθέρωσης

Τον αντιλαϊκό και αντεργατικό στόχο της απελευθέρωσης της ναυτιλίας και της άρσης του καμποτάζ υπηρετεί η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που κατέθεσε χτες η ΝΔ στη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο της πρότασης αναφέρεται με σαφήνεια ότι η Εξεταστική Επιτροπή «δεν πρέπει, καθ' οιονδήποτε τρόπο και για οποιαδήποτε αντίστοιχη πτυχή», να ασχοληθεί με τις συνθήκες του ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα», στο όνομα ότι έχει ήδη επιληφθεί του θέματος η Δικαιοσύνη! Αντίθετα, επιδίωξη της ηγεσίας της ΝΔ είναι να δοθεί παραπέρα ώθηση για την υλοποίηση των προτάσεων των εφοπλιστών που είναι και δικές της, μέσα από την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και της απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας.

Ετσι, το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με την πρόταση, θα κινηθεί σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, στη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στη δημιουργία μονοπωλιακού καθεστώτος στην ακτοπλοΐα υπέρ των «Μινωικών Γραμμών» και των θυγατρικών τους. Στο πλαίσιο αυτό ζητείται να εξακριβωθεί η συμμετοχή κρατικών και κυβερνητικών παραγόντων και η στάση των αρμοδίων στελεχών του τραπεζικού συστήματος και του χρηματιστηρίου.

Δεύτερον, στη λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την έκδοση αδειών σκοπιμότητας, την κάθε είδους επιθεώρηση των πλοίων, τη λειτουργία του νηογνώμονα κ.ά. Επίσης θα εξεταστεί το επίπεδο αποτελεσματικότητας των κάθε είδους σωστικών μέσων που διαθέτει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και της εκπαίδευσης των πληρωμάτων. Στο κείμενο της πρότασης επαναλαμβάνεται ότι αν η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής οδηγηθεί στην αποκάλυψη συγκεκριμένων ποινικών ευθυνών μελών της κυβέρνησης, η ΝΔ θα ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ