Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΓ ΠΑΣΟΚ
«Κότερα», ναυάγιο, «διαπλοκή»: «Ουδέν πρόβλημα»!

Συσπείρωση λόγω ...συνενοχής είναι το μήνυμα της χτεσινής συνεδρίασης

«Ολα καλά κι όλα ωραία»! Κάπως έτσι παρουσίασε χτες τα πράγματα ο Κ. Σκανδαλίδης, με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους και ενώ η συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο τραγικό ναυάγιο υπογράμμισε μιλώντας εξ ονόματος του κόμματός του, ότι «επικροτούμε τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του Χρ. Παπουτσή», για «γρήγορη και αποτελεσματική απόδοση των ευθυνών»...

Με ύφος τιμητή και ισχυριζόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συναίσθηση του μεγέθους της τραγωδίας, κάλεσε και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων!

Ταυτόχρονα, δε δίστασε να μιλήσει για «αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ», που θα ξεκινήσει με την αυριανή σύνοδο της ΚΕ του... Επλεξε, δε, το... εγκώμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως είπε, άνοιξε το θέμα των σχέσεων πολιτικής και οικονομικής εξουσίας (!), ισχυρίστηκε ότι ο Κ. Σημίτης θα αντιμετωπίσει την περίεργη ροή του «πολιτικού χρήματος» (...) ενώ, κατά τα άλλα, εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ αποφασισμένο να πατάξει την επιχείρηση «ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής»...

Η καλύτερη απόδειξη, πάντως, για τη μηδαμινή αξία όλων των παραπάνω δόθηκε λίγο αργότερα. Οπως ομολόγησε ο Κ. Σκανδαλίδης το θέμα με τα «κότερα», που ανέκυψε στην προηγούμενη συνεδρίαση, απασχόλησε το χτεσινό ΕΓ μόλις για «λίγα λεπτά»! Και όχι μόνο αυτό αλλά κατά το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ «το θέμα έκλεισε» κιόλας!

Στο ερώτημα δε, αν ο Θ. Πάγκαλος ονομάτισε εκείνους που κατηγόρησε για σχέσεις με επιχειρηματίες και κότερα, περιορίστηκε να πει ότι το θέμα, μετά τις εξηγήσεις Πάγκαλου, δεν αφορά «και επισήμως τον ίδιο» (δηλαδή τον Κ. Σκανδαλίδη) και παρέπεμψε σε δηλώσεις του ίδιου του Θ. Πάγκαλου που επρόκειτο να γίνουν αργά το βράδυ... Η άρνηση πάντως του Θ. Πάγκαλου να δώσει διευκρινίσεις προκάλεσε την έκρηξη στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν εναντίον του χαρακτηρισμούς όπως «απαράδεκτος» κλπ. Τα ίδια αυτά στελέχη, όμως, δεν μπορούσαν να δώσουν μια πειστική εξήγηση στο ερώτημα, γιατί ο Κ. Σημίτης δεν απαίτησε από τον Θ. Πάγκαλο να προβεί σε διευκρινίσεις... Ας σημειωθεί ότι μετά τη γνωστοποίηση της άρνησης του υπουργού Πολιτισμού να δώσει εξηγήσεις, ξανακούστηκαν τα σενάρια περί παραίτησής του από το ΕΓ.

Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης θέλησε να κινηθεί στη γραμμή που φέρει τον Κ. Σημίτη «ενοχλημένο και οργισμένο» με τον Χρ. Ροκόφυλλο. Οταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις του πρώην υπουργού με την εταιρία, στην οποία ανήκε το «Εξπρές Σαμίνα» δήλωσε ότι «θεωρώ αδιανόητο ότι (ο Ροκόφυλλος) θα μπορούσε να αναλάβει την υπόθεση» του ναυαγίου ως δικηγόρος της MFD. Δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, αν θεωρεί... θεμιτό το γεγονός ότι ο κ. Ροκόφυλλος παρέχει τις νομικές του υπηρεσίες στην εταιρία...

Ας σημειωθεί ότι και στο θέμα Ροκόφυλλου το ΠΑΣΟΚ παίζει με τη ΝΔ την τακτική του «μία σου και μία μου», αφού ο Κ. Σκανδαλίδης, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη διασύνδεση ενός προβεβλημένου στελέχους του με την MFD, ανέφερε ότι και ο δικηγόρος του υποπλοιάρχου του πλοίου, ο κ. Μαντούβαλος, είναι πολιτευτής της ΝΔ.

Και κάτι ακόμα: Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αφού μίλησε για «νοσηρό κλίμα», υποστήριξε ότι το κόμμα του θα δώσει απαντήσεις και λύσεις, διότι όπως έφερε ως απόδειξη, «η προσφορά του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σημαντική».

Ο Θ. Πάγκαλος

Αργά το βράδυ ο Θ. Πάγκαλος στη δήλωσή του ανέφερε ότι δεν εννοούσε τον Κ. Σκανδαλίδη με τα όσα είπε για τα κότερα, επιβεβαίωσε ότι το θέμα απασχόλησε ελάχιστα τη συνεδρίαση και επιπλέον έκανε λόγο για «περιφρούρηση» της λειτουργίας του οργάνου, ώστε να μη βγαίνουν προς τα έξω όσα λέγονται μέσα (...). Το ερώτημα πάντως σε ποιο «στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού» αναφερόταν όταν μίλησε για τα κότερα, δεν απάντησε..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ