Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Μπροστά στις ευθύνες της

Κάλεσμα από ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για απεργιακές κινητοποιήσεις

Μπροστά σε ιστορικές ευθύνες βρίσκεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία καλείται να οργανώσει άμεσα τον αγώνα των ναυτεργατών ενάντια στα εκτρωματικά μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την άρση του καμποτάζ στην ακτοπλοΐα και μάλιστα πατώντας πάνω στα πτώματα των δεκάδων αδικοχαμένων επιβατών του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Χτες, στις 10 το πρωί άρχισε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, η οποία λόγω διακοπής θα συνεχιστεί και σήμερα οπότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.

Οι συνδικαλιστές της Εκτελεστικής Επιτροπής καλούνται να υλοποιήσουν την εντολή που ήδη έχουν δώσει οι ναυτεργάτες, τόσο με τη μαζική τους συμμετοχή στην πρόσφατη απεργία στα ακτοπλοϊκά πλοία - που έκοψε τη φόρα της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές σε βάρος θεμελιακών ναυτεργατικών δικαιωμάτων - όσο και με τις συνεχείς πιέσεις τους προς την Ομοσπονδία, για τη διοργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Μάλιστα, από χτες η Εκτελεστική Επιτροπή έχει στα χέρια της την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσαν από κοινού οι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, μέλη της Εκτελεστικής, η οποία ανταποκρίνεται στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών και στα αιτήματά τους.

Η πρόταση προβλέπει τη διοργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων. Την έναρξη του αγώνα να σημάνει η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην απεργία στις 10 Οκτώβρη, κηρύσσοντας πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με διευρυμένο διεκδικητικό πλαίσιο, που να αφορά την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τη θωράκιση του καμποτάζ, την καταγγελία και απόρριψη του νέου θεσμικού πλαισίου που προωθείται στην ακτοπλοΐα κατόπιν εντολής Π. Σφηνιά και για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το διαλυτικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που σπάει το καμποτάζ.

Από τους εκπροσώπους της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταγγέλθηκε η συμμετοχή των συνδικαλιστικών φορέων στην Επιτροπή που είχε συγκροτήσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσής, η οποία αποτέλεσε μια ακόμα μορφή «κοινωνικού διαλόγου». Η Επιτροπή αυτή εκπόνησε το πόρισμα - τερατούργημα που ήδη δόθηκε στη δημοσιότητα για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας και για το οποίο σήμερα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ