Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επόμενο θέμα συζήτησης η εκτελεστική εξουσία

Παραμένουν «εκκρεμούντα ζητήματα» στο κεφάλαιο «διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με το κεφάλαιο «διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών» να μην έχει οριστικοποιηθεί, ολοκληρώθηκε χθες και η τρίτη συνάντηση των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς, όπως σημείωσαν, δεν υπήρξε αδιέξοδο, ωστόσο παραμένουν κάποια «εκκρεμούντα ζητήματα», τα οποία πρέπει να καταληχθούν. Επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών ορίστηκε για τις 8 Οκτώβρη, οπότε και θα συζητηθεί το ζήτημα της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε πέντε ώρες, υπογράμμισε ότι υπήρξε πρόοδος, αλλά, όπως είπε, «υπάρχουν ακόμα κάποια εκκρεμούντα ζητήματα», προσθέτοντας ότι «οι συναντήσεις είναι πάντα σε φιλικό πνεύμα, ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε ή δε συμφωνούμε», αποφεύγοντας να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, προκειμένου να μην υπάρξει υπέρβαση ορίων και προβλήματα...

Νωρίτερα ο Δ. Χριστόφιας, αναχωρώντας για τη συνάντηση, δήλωσε ότι στόχος της «πλευράς μας είναι να βρούμε κοινή γλώσσα», τονίζοντας ότι «το κεφάλαιο της διακυβέρνησης έχει πολλές υποδιαιρέσεις. Μιλάμε, αυτή τη στιγμή, μόνο για τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης. Εχουμε νομοθετική εξουσία, έχουμε δικαστική εξουσία, έχουμε μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Είναι πολλά τα ζητήματα. Αρα, θα πάρει χρόνο». Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι «δεν έχω διάθεση να απαντώ στον κ. Ταλάτ, διότι άλλη δουλειά δε θα κάνουμε. Ο κ. Ταλάτ λέει άλλα μέσα, δέχεται άλλα μέσα και διακηρύττει άλλα έξω. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο κόσμος. Επαναλαμβάνω, για μένα μετρά και θα μετρήσει σε τι δεσμεύεται εντός και ελπίζω αυτά που δεσμεύεται εντός να τα τηρήσει στο τέλος». Ξεκαθάρισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δε θέλει να κωλυσιεργήσει και «ελπίζω να μη θέλει και η άλλη πλευρά να κωλυσιεργήσει. Και αν θέλει να φανεί συνεπής ο κ. Ταλάτ στη διακήρυξή του ότι έως το τέλος του χρόνου, όπως λέει, πρέπει να βρούμε λύση, του είπα ότι πρέπει να φανεί πιο λογικός και να δώσει το χέρι του. Διαφορετικά, ούτε έως το τέλος του χρόνου ούτε έως το τέλος δεν ξέρω και εγώ ποιου χρόνου, αν δε βρούμε κοινή γλώσσα, θα βρεθεί και η λύση. Και αυτό δεν είναι επιθυμητό. Το επιθυμητό είναι να υπάρξει, επαναλαμβάνω, συναντίληψη πάνω στις βασικές αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος για να μπούμε και στις λεπτομέρειες και να λύσουμε το πρόβλημα»».

Ο Μ. Ταλάτ, σε δηλώσεις του στα Κατεχόμενα μετά τη συνάντηση, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε αδιέξοδο, αλλά ούτε και μεγάλη πρόοδος, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για το περιουσιακό θέμα θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση των θεμάτων της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας «χωρίς αυτό να σημαίνει», όπως είπε, ότι συμφωνούν σε όλα, αλλά ότι συζήτησαν όλες τις πτυχές, ενώ ισχυρίστηκε ότι η «τουρκοκυπριακή» πλευρά επιθυμεί την επιτάχυνση της διαδικασίας και τη σύντομη επίλυση του Κυπριακού.

Δηλώσεις για το Κυπριακό έκανε και ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολι Ρεν, σε ομιλία του στην Πράγα, αναφορικά με την «ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια: Το κρίσιμο έτος 2009», λέγοντας ότι η λύση θα πρέπει να προβλέπει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ θα πρέπει να σέβεται και τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ