Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου

Ανοιξε χτες τις πύλες του στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια, και μέχρι την Κυριακή καλεί εκεί κάθε εργάτη και κάθε νέο σε μια μεγάλη γιορτή για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ

Η εργατική τάξη στο προσκήνιο. Οι αγώνες της, οι θυσίες της, οι σύγχρονες ανάγκες της. Η εργατική τάξη ως παραγωγός του πλούτου, του πλούτου που παράγει και της τον κλέβουν. Η εργατική τάξη ως κινητήριος μοχλός της Ιστορίας. Και μπροστάρης, οδηγός, είναι το Κόμμα της, το ΚΚΕ. Με μια περήφανη νεολαία στο πλευρό του, την ΚΝΕ. Είναι δική τους γιορτή αυτή που ξεκίνησε χτες στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια. Είναι δική τους γιορτή το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Είναι αντάμωμα και πολύτιμα διδάγματα για το σήμερα, από μια Ιστορία 90 χρόνων. Την Ιστορία του ΚΚΕ.

Με σκηνές από αυτήν την πολύχρονη, ηρωική Ιστορία, σε ένα φροντισμένο ντοκιμαντέρ, άρχισαν χτες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Από τη γιγαντοοθόνη της Κεντρικής Εξέδρας, ξεπρόβαλαν μεγάλες μορφές του κινήματος, ξεπρόβαλαν οι μαχητές του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, οι αγωνιστές της κάθε εποχής, για να χαιρετίσουν τους κομμουνιστές και τους εργάτες του «σήμερα».

Σε κάθε γωνιά του Φεστιβάλ, οι χιλιάδες επισκέπτες της χτεσινής πρώτης μέρας αντάμωναν μ' αυτές τις ηρωικές μορφές και, κυρίως, με την πρωτοπόρα θεωρία του ΚΚΕ. Είναι, πράγματι, διαφορετικό το φετινό Φεστιβάλ. Είναι ένα Φεστιβάλ που διαβάζεται απ' άκρη σ' άκρη. Γιατί στα ταμπλό και τα συνθήματά του βρίσκει ο εργάτης την αλήθεια της τάξης του. Βρίσκει το κάλεσμα για τη δράση του σήμερα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του, για όλα όσα του ανήκουν. Παντού το Φεστιβάλ απηχεί το κάλεσμα αντίστασης στη σύγχρονη βαρβαρότητα. Αντίστασης και ανυπακοής στην ΕΕ, που «χειρότερη γίνεται, φιλολαϊκή, όμως, όχι»! Κάλεσμα αντίστασης στα εγκλήματα και την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού όπου Γης. Κάλεσμα ενίσχυσης της σοσιαλιστικής Κούβας, που έχει μπει στο μάτι του ιμπεριαλισμού και, ειδικά μετά τους τελευταίους καταστροφικούς τυφώνες, έχει ανάγκη την ενίσχυση όλων μας. Κάλεσμα οργάνωσης των εργατών, ιδιαίτερα των νέων, στα σωματεία τους. Κάλεσμα να νιώσουν οι εργάτες τη δύναμή τους και να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

Μεγάλη διεθνής συνάντηση

Κι οι εργάτες της Ελλάδας δεν είναι μόνοι τους. Είναι μαζί τους οι εργάτες της Κούβας, της Τουρκίας, της Βενεζουέλας, της Τσεχίας και τόσοι άλλοι... 61 αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Νεολαιών από 35 χώρες του κόσμου βρίσκονται στο φετινό Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Μεταφέρουν μαζί τους τον παλμό από τις μάχες που δίνει το κίνημα στη χώρα τους, τις μάχες ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Συναντιούνται και συζητούν για τέσσερις μέρες κάτω από το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»! Είναι μια πραγματικά εντυπωσιακή «διεθνής συνάντηση» αυτή που οργανώθηκε στο φετινό Φεστιβάλ κι αυτό το εισπράττουν οι επισκέπτες του, που από χτες, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, ξεχώρισαν το χώρο της Διεθνούπολης και συνέρρεαν μαζικά σ' αυτόν.

Για την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ

Μα σαν μαγνήτης τραβούσε τους επισκέπτες του Φεστιβάλ και ο χώρος της έκθεσης αρχειακού υλικού του ΚΚΕ, μέσα στο γήπεδο της κεντρικής εξέδρας. Η γραφομηχανή, τα υλικά των τυπογραφείων και τα πολεμικά υλικά, που πάνω τους είναι χαραγμένη η Ιστορία του ΚΚΕ. Η Ιστορία που έχει γραφτεί με το αίμα που χύθηκε για να λευτερωθεί ο άνθρωπος, για να σπάσουν οι εργάτες της αλυσίδες τους. Ιστορία αταλάντευτης, ανυποχώρητης πάλης, γιατί «το ΚΚΕ δήλωση μετάνοιας στον ιμπεριαλισμό δεν υπογράφει».

Κι όμως, παρόλο που είναι πραγματικά θαυμαστή η Ιστορία του ΚΚΕ, παρόλο που στέκονται με δέος μπροστά της ειδικά οι νεότεροι, είναι ταυτόχρονα σεμνή και μετρημένη. Οπως έγραψε κι ο Γ. Ρίτσος και δεσπόζει στο γιγαντοταμπλό της κεντρικής εξέδρας: «ΚΚΕ τρία κόκκινα γράμματα, σεμνή υπογραφή του λαού μας»! Σεμνή και μετρημένη, γιατί υπάρχει δρόμος ακόμα μπροστά μας, μέχρι να γίνουμε «της δουλειάς και της ζωής οι νικητές». Γι' αυτό και καλούμε τον κάθε εργάτη, τον κάθε νέο: «Ελα μαζί μας στην ομορφιά του αγώνα»!

Κι αυτός ο δρόμος φωτίζεται από τη στρατηγική, την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ: «Λαϊκή εξουσία - οικονομία, η στρατηγική απάντηση στη στρατηγική του κεφαλαίου», διαβάζουμε στο απέναντι γιγαντοταμπλό. Και γι' αυτόν το σκοπό θέλουμε να γίνουμε πιο δυνατοί, πιο ικανοί, να ισχυροποιηθεί ολόπλευρα το ΚΚΕ «για το λαό, τη συμμαχία, το σοσιαλισμό». Με οδηγό την κοσμοθεωρία μας: «Ζήτω ο Μαρξισμός - Λενινισμός και ο Προλεταριακός Διεθνισμός»! Για να γίνει νόμος όλων «το δίκιο του εργάτη». Γιατί «ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου».

Από χτες και μέχρι την Κυριακή, αυτό βροντοφωνάζουμε και τραγουδάμε στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Και καλούμε εκεί, μαζί μας, κάθε εργάτη, κάθε νεολαίο, γιατί η θέση του είναι εκεί!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο (2008-09-21 00:00:00.0)
Συνεχές και αδιάκοπο κάλεσμα ταξικής πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού και το σοσιαλισμό (2008-09-20 00:00:00.0)
Η Διεθνιστική Αλληλεγγύη στο Φεστιβάλ (2008-09-07 00:00:00.0)
«Ανυπόταχτη επιλογή, με το ΚΚΕ για την Ανατροπή» (2006-09-10 00:00:00.0)
Διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα (2003-09-13 00:00:00.0)
Να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα (2002-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ