Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναντήσεις με αντιπροσωπείες αδελφών κομμάτων

Σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους αδελφών κομμουνιστικών κομμάτων, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στη χώρα μας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις γιορτασμού των 90χρονων του ΚΚΕ και του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, είχε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην αλληλοενημέρωση που υπήρξε, απευθύνθηκε πρόσκληση για τη συμμετοχή των κομμάτων αυτών στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος το Φλεβάρη του 2009.

Στις τελευταίες εξελίξεις στη Βολιβία και τον αγώνα του ΚΚ Βολιβίας αναφέρθηκε η Βικτόρια Φορόντα, μέλος της ΚΕ, επισημαίνοντας την όξυνση της ταξικής πάλης και την άνοδο του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μπροστά στην κλιμάκωση των επιθέσεων του ιμπεριαλισμού ΗΠΑ και ΕΕ. Ενημέρωσε για την άνοδο της επιρροής των κομμουνιστών στους πολυάριθμους λαϊκούς αγώνες και ιδιαίτερα των φτωχών αγροτών και των ιθαγενών. Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη το ΚΚΕ και τη συνεπή διεθνιστική δράση του, ενώ έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές του λαϊκού κινήματος στη Βολιβία και γενικότερα στη Λατινική Αμερική.

Ακολούθησε εγκάρδια συζήτηση με τον Ρομπέρτο ντε λα Κρουζ Χουαμάν, ΓΓ του ΚΚ Περού, ο οποίος τόνισε την εκτίμηση των κομμουνιστών της χώρας του για τους αγώνες και τη διεθνιστική δράση του ΚΚΕ και ενημέρωσε για τη δράση του κόμματός τους, ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση της χώρας σύμμαχο των ΗΠΑ. Στάθηκε ιδιαίτερα στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που στοίχισε τη ζωή σε 25 εργάτες και αγρότες και στο γεγονός ότι χιλιάδες συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις για τη δράση τους.

Η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία), με επικεφαλής την Γιάνα Μπιστρίτσκα αντιπρόεδρο του κόμματος. Οι συνομιλίες εστιάστηκαν κυρίως στους αγώνες των εργαζομένων, στην κοινή δράση των 2 κομμάτων στο διεθνές επίπεδο και σε κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στην ΕΕ, ενόψει και των Ευρωεκλογών του 2009.

Αλλες συναντήσεις

Σε θερμό συντροφικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις του ΚΚΕ με το ΑΚΕΛ, το ΚΚ της Βραζιλίας και το ΚΚ Κίνας. Από το ΚΚΕ συμμετείχε ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ενώ από την Κύπρο ο Φάνης Χριστοδούλου, Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, από τη Βραζιλία ο Ζοζέ Ρεϊνάλντο Καρβάλιο, αντιπρόεδρος του ΚΚ της Βραζιλίας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και από την Κίνα αντίστοιχα αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Ζιαοζουά Γιού, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας.

Η συνάντηση με το ΑΚΕΛ είχε ως βασικό αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα προβλήματα της περιοχής και την κοινή δράση των κομμάτων, την υποστήριξη από το ΚΚΕ των προσπαθειών του ΑΚΕΛ και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια, για επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στη συνάντηση με το ΚΚ της Βραζιλίας επαναβεβαιώθηκαν οι στενές σχέσεις συνεργασίας και συζητήθηκαν πλευρές της προετοιμασίας της φετινής 10ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που θα διεξαχθεί τον Νοέμβρη στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Στη συνάντηση με το ΚΚ Κίνας τονίστηκαν ιδιαίτερα οι καλές διμερείς σχέσεις των δύο κομμάτων και η σταθερή θέση αρχής του ΚΚΕ που απορρίπτει τις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού ενάντια στην Κίνα με πρόσχημα τη δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αποσχιστικές κινήσεις στο Θιβέτ που ενισχύουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας, τέλος, κάλεσε και τα τρία κόμματα να παραβρεθούν στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον Φλεβάρη 2009 στην Αθήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεδριάζει σήμερα η Ομάδα Εργασίας (2011-04-29 00:00:00.0)
Συντονισμός δράσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό (2008-11-25 00:00:00.0)
Συνεδρίαση της ομάδας εργασίας (2008-09-20 00:00:00.0)
Προπαρασκευαστική συνάντηση της ομάδας εργασίας (2007-02-21 00:00:00.0)
Στην Αθήνα η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών - Εργατικών Κομμάτων (2005-06-23 00:00:00.0)
Διεθνής αναγνώριση του κομμουνιστή ηγέτη (2005-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ