Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «Ριζοσπάστης» και τα υπόλοιπα ΜΜΕ

Μια μέρα μετά την αποκλειστική αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για τη Μονή Γοργοεπηκόου στην Αρκαδία, που κάνει μπίζνες με το νερό την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι δεν έχουν νερό να πιουν, προφανώς αξιοποιώντας την αποκάλυψη της εφημερίδας μας, (δεν το 'παν), πολλά τηλεοπτικά συνεργεία μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών και δημοσιογράφοι από εφημερίδες, επισκέφτηκαν την περιοχή, για να κάνουν ρεπορτάζ και αποκλειστικότητες...

Δεν είναι η πρώτη φορά που αστικά Μέσα Ενημέρωσης χρησιμοποιούν ως πηγή πληροφόρησης το «Ριζοσπάστη» για να βγάλουν θέμα. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά το θέμα με τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς που ο «Ρ» είχε πρώτο θέμα την Τρίτη 2 Σεπτέμβρη και την ίδια μέρα «έπαιζε» σε όλα τα βραδινά δελτία των καναλιών, ενώ την επομένη είχε γίνει θέμα σε όλες τις εφημερίδες. Ή το θέμα με τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα της Ηλείας, που ο «Ρ» είχε στο πρωτοσέλιδό του το καλοκαίρι του 2007 και παρακολουθούσε με ρεπορτάζ συστηματικά και το οποίο έγινε πρώτο θέμα σε δύο εφημερίδες, ένα χρόνο μετά που μάλιστα έγραφαν ότι κάνουν μεγάλη αποκάλυψη...

Τα παραπάνω τα καταγράφουμε για να γίνει σαφής ο αναντικατάστατος ρόλος του «Ρ» για την εργατική τάξη. Για να γίνει σαφής η αναγκαιότητα της καθημερινής δουλειάς που πρέπει να κάνουμε τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, και της ΚΝΕ. Καταγράφουμε αυτά τα τρία πιο πρόσφατα παραδείγματα - γιατί υπάρχουν και πολλά άλλα - και για έναν άλλο λόγο. Να δείξουμε το πώς προβάλλεται κάθε θέμα.

  • Στην περίπτωση της Μανωλάδας, τα αστικά ΜΜΕ πρόβαλλαν μεν αρχικά τις άθλιες συνθήκες εργασίας των μεταναστών, αλλά στη συνέχεια έδωσαν βήμα στους εκμεταλλευτές τους ιδιοκτήτες της γης, για να δικαιολογήσουν το αίσχος. Κι έτσι σιγά σιγά εξίσωναν το θύμα με το θύτη. Ακόμα κι όταν οι εκμεταλλευτές επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες που ξεσηκώθηκαν, έκαναν λόγο για «επεισόδια» και «ακρότητες που προκάλεσαν οι μετανάστες».
  • Στην περίπτωση των παιδικών σταθμών, τα αστικά ΜΜΕ πρόβαλαν το πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα «πατώντας» σε αυτό έδωσαν βήμα στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών παιδικών σταθμών να διαφημίσουν τις επιχειρήσεις τους και τους εμφάνισαν σαν εκείνους που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Δηλαδή, φρόντισαν - σε συνεργασία με την κυβέρνηση που η πολιτική της δημιούργησε το πρόβλημα - να στρέψουν τις λαϊκές οικογένειες και τα νέα ζευγάρια στους ιδιώτες στους οποίους θα χρυσοπληρώνουν τροφεία.
  • Στην περίπτωση της Μονής Γοργοεπηκόου στην Αρκαδία πήραν το θέμα από τον «Ρ» και το προέβαλαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να στήσουν ένα τηλεοπτικό σόου με τις υπέργηρες καλόγριες της Μονής, ρωτώντας τες πώς είναι δυνατόν να υπέγραψαν εκείνες τα συμβόλαια για την παραχώρηση της έκτασης στους επιχειρηματίες που θέλουν να στήσουν εμφιαλωτήριο νερού. Δηλαδή, ούτε κουβέντα για τις ευθύνες της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ που με την πολιτική τους επιτρέπουν την καπιταλιστική, επιχειρηματική δραστηριότητα από την εκκλησία, τις μονές, τον κάθε λογής κεφαλαιοκράτη που εκμεταλλεύεται ακόμα και τους φυσικούς πόρους, το νερό, τη θάλασσα, τα δάση.

Απ' αυτά και μόνο, αποκαλύπτεται αυτό που πραγματικά συμβαίνει και έχουμε πολλές φορές αναφέρει: Τα αστικά ΜΜΕ προβάλλουν μια εικονική για τα λαϊκά συμφέροντα πραγματικότητα. Ακόμη και όταν ασχολούνται με λαϊκά προβλήματα, όπως αυτά που παίρνουν από τον «Ρ», το κάνουν από τη σκοπιά της αστικής πολιτικής. Γι' αυτό και είναι επικίνδυνα. Γι' αυτό και πρέπει να υπάρξει αποστροφή και εγκατάλειψή τους από τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία. Να διαβάζουμε και να διαδίδουμε τον «Ρ», να ακούμε και να παρακολουθούμε το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902».

Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα ρεπορτάζ του «Ρ», που τα αστικά ΜΜΕ θα χρησιμοποιήσουν με τους δικούς τους όρους, για τους δικούς τους λόγους και εξυπηρετώντας σε τελική ανάλυση τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Εμείς, οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος πρέπει να κρατήσουμε το εξής: το πόσο σημαντικός είναι στην καθημερινή μας δουλειά και επαφή με την τάξη μας, με το λαό, ο «Ρ». Οχι μόνο για να μαθαίνουμε και να αποκαλύπτουμε τι συμβαίνει. Αλλά πολύ περισσότερο η είδηση, η αποκάλυψη, η αποκλειστικότητα, ο «Ρ» από την πρώτη μέχρι την τελευταία αράδα του, να μετατρέπεται σε όπλο, σε εργαλείο καθοδήγησης και οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης με τελικό στόχο την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Κ. Πασ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ