Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Οργισμένη και οργανωμένη μαχητική διαδήλωση

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι οι μαθητές της Αθήνας και του Πειραιά συγκεντρώνονται στον Αγιο Αντώνη, στο Περιστέρι

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, χιλιάδες διαδηλωτές χτες το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Με οργή για τη ζωή μας, για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλειά, που εκτελούνται καθημερινά. Για τα όνειρα που καταστέλλονται, για τις δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος μαθητών, για τους μαθητές που συνελήφθησαν στην κηδεία του Γρηγορόπουλου. Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι, σε μια μαχητική, μαζική και περιφρουρημένη κινητοποίηση.

«Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη», λένε οι μαθητές. Εκείνη που δεσμεύει ακόμη περισσότερο τον αγώνα: Οργάνωση. Είναι η απάντησή τους στις δολοφονικές επιθέσεις, στις προσπάθειες συκοφάντησης και διάσπασης του μαθητικού κινήματος. Γιατί, στόχος «εκείνων που δουλεύουν για το ίδιο αφεντικό» είναι να μην ωριμάσει η οργή. Αντιθέτως. Να διαστρεβλωθεί. Να γίνει ένα ακόμη εργαλείο αποπροσανατολισμού. Να καπελωθεί από ανώδυνα και επιμέρους αιτήματα. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι τα αιτήματα του οργανωμένου και περιφρουρημένου μαθητικού κινήματος. Αιτήματα που κεντράρουν στην καρδιά της χρόνιας αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που «κάνει τη ζωή μας, τη ζωή των γονιών μας κόλαση» και διεκδικούν πολύ συνειδητά το δικαίωμά τους στην ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μόρφωση για όλους, με «σχολεία δημοκρατικά και όχι μαθητές με σφαίρα στην καρδιά»...


Μαθητές από δεκάδες σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά έδωσαν χτες άλλη μια ηχηρή απάντηση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δικών τους Συντονιστικών - του ΣΑΣΑ και του ΣΑΣΠ (Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά) - εκείνων που έχτισαν οι ίδιοι βήμα βήμα με τη συμμετοχή, τις προτάσεις και τις αποφάσεις τους. Στο πλευρό τους, φοιτητές και σπουδαστές, μέσα από Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί στις σχολές της Αθήνας και του Πειραιά. Φοιτητές και σπουδαστές από σχολές όπως Φυσικομαθηματική, ΕΜΠ, Νομική, Οικονομικό, Πολιτικό, Γεωπονική, Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΣΤΕΦ Πειραιά, ΣΓΤΚΣ έδωσαν τη δική τους απάντηση ενάντια στην καταστολή, διεκδικώντας πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα.

Μαζί με τους νέους και τις νέες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης και του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στην Ομόνοια στο πλαίσιο της χτεσινής πανδημοσιοϋπαλληλικής στάσης εργασίας και της απεργίας στην Υγεία λόγω των οξυμένων προβλημάτων στο συγκεκριμένο τομέα και ενάντια στην εντεινόμενη κρατική καταστολή, στην παραπέρα ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών με το δικό του μπλοκ να ξεκαθαρίζει: «Η αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική σκοτώνει τα δικαιώματά μας».

Παρά τη δυνατή βροχή, η πορεία ετοιμάζεται να κατευθυνθεί προς τη Βουλή. Η είδηση για τη δολοφονική επίθεση της προηγούμενης μέρας σε βάρος μαθητή στο Περιστέρι έχει ήδη κυκλοφορήσει. Από τη μικροφωνική που έχει στηθεί μέσα σε «βαν», μαθητές του ΣΑΣΑ και του ΣΑΣΠ καταδικάζουν την επίθεση και στέλνουν μήνυμα συνέχισης του αγώνα.

Μπροστά το τεράστιο πανό του ΣΑΣΑ να προειδοποιεί: «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, στο κενό θα πέσει η καταστολή». Οι τρεις πρώτες λέξεις κυριαρχούν σ' αυτήν τη διαδήλωση, με κάθε παραλλαγή του συνθήματος: «(...) η ιστορία γράφεται με ανυπακοή». Οι διαδηλωτές απαιτούν να δοθούν λεφτά για την Παιδεία και όχι τα ψίχουλα του νέου κρατικού προϋπολογισμού, την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που «επέβαλε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να εφαρμόζει η ΝΔ, βάζοντας τους εισαγγελείς στα σχολεία. Οχι τίποτα άλλο, για να μη δουλευόμαστε ότι θα αλλάξει η κυβέρνηση και θα αλλάξει και κάτι στη ζωή μας»... Οι μαθητές ανανεώνουν το ραντεβού για σήμερα, πάλι στο δρόμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναυλία από μαθητές και φοιτητές (2013-03-02 00:00:00.0)
Συναυλία από μαθητές και φοιτητές (2013-03-02 00:00:00.0)
Διεργασίες σε σχολεία και σχολές (2009-12-08 00:00:00.0)
Αδιάκοπος οργανωμένος αγώνας (2008-12-23 00:00:00.0)
Στον Πειραιά (2007-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ