Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ξοφλημένη προπαγάνδα και επικίνδυνη τακτική

Ο λαός πρέπει να ξεμπερδεύει με τις αυταπάτες που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι οπορτουνιστές σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να ξεμπερδεύουν το ταχύτερο δυνατό με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο επιβεβαιώνουν οι καθημερινές παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχει το κόμμα τους, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό και να τον εγκλωβίσουν να σκιαμαχεί με τον έναν ή τον άλλο διαχειριστή μιας πολιτικής σάπιας και αντιλαϊκής μέχρι το μεδούλι.

Ο επικεφαλής του σχήματος Αλ. Τσίπρας, με συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» και για να συσκοτίσει το γεγονός ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι μονόδρομος για τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, κατήγγειλε «ατυχείς χειρισμούς» της κυβέρνησης και έκανε λόγο για «πιέσεις από συμβούλους που έχουν σχεδιασμούς που ακουμπάνε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού».

Διεκδικώντας ρόλο λογιστή της πλουτοκρατίας, είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να αναζητήσει εναλλακτικές μορφές δανεισμού, να διεκδικήσει εξ αρχής κοινοτική στήριξη, να αναζητήσει συμμαχίες με χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα», σαν να επρόκειτο - ακόμα κι αν συνέβαιναν όλα αυτά - να προκύψει το παραμικρό όφελος για το λαό.

Με ασύστολη κινδυνολογία, υπερασπίστηκε την ευρωένωση, λέγοντας πως τυχόν έξοδος απ' την ευρωζώνη θα επέφερε χάος για τους εργαζόμενους, «θα σήμαινε περισσότερη φτώχεια και ανεργία». Ενώ αποδεικνύοντας την προσκόλλησή τους στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα, έκανε λόγο για «ταπεινωτική εξέλιξη», που συνιστά «η παράδοση μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης στην υπερατλαντική δικαιοδοσία».

Στυλοβάτες της συμβιβασμένης ΓΣΕΕ

Η επίθεση που επιχείρησε ο Α. Τσίπρας στο ΚΚΕ στην ίδια συνέντευξη είναι ενδεικτική του αδιεξόδου και της χρεοκοπίας της αντιΚΚΕ προπαγάνδας των οπορτουνιστών, που έχει ξοφλήσει στα αυτιά των εργαζόμενων και του λαού. Μπερδεύοντας τον ίσκιο με το μπόι του και θέλοντας να ρετουσάρει το προφίλ της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας, είπε ανάμεσα σε άλλα:

«Οταν οι εργαζόμενοι βλέπουν από τη μια τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και από την άλλη τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις απογοητεύονται, δεν πιστεύουν στη δύναμή τους. Η ευθύνη της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι πολύ μεγάλη για αυτή την εξέλιξη. Από την άλλη εμείς παρά και τις δικές μας αδυναμίες δε θα κουραστούμε να επιδιώκουμε διαρκώς την κοινή δράση όλων των δυνάμεων που αισθάνονται την ευθύνη να μπλοκάρουμε τις αρνητικές εξελίξεις που έρχονται».

Αυτό που δεν είπε ο Α. Τσίπρας είναι ότι η συνδικαλιστική του παράταξη, μαζί με τους «εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ» απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για 48ωρη απεργία και τώρα προσπαθούν να κρυφτούν από τους εργαζόμενους παρουσιάζοντας σαν «δράση εκτός ΓΣΕΕ» τις αναιμικές κολεγιές τους με δυνάμεις της αποκαλούμενης «εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς», οι οποίες σταθερά αναλαμβάνουν ρόλο χειροκροτητή στις συγκεντρώσεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας.

Εξωραΐζουν την ιμπεριαλιστική ΕΕ

Προσπαθώντας και αυτός να αναδείξει την ΕΕ σε «καλό ιμπεριαλιστή» απέναντι στο «κακό ΔΝΤ», ο Δ. Παπαδημούλης στην κυριακάτικη «Αυγή» διαμαρτυρήθηκε με τη σειρά του για την «ήττα» της ΕΕ από το ΔΝΤ, επέρριψε ευθύνες στο «άθλιο σύστημα διακυβέρνησης», ενώ υπερασπιζόμενος την ΕΕ δήλωσε «θέλουμε την Ελλάδα μέσα στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ», καθώς όπως ισχυρίστηκε εκτός η χώρα θα ήταν πιο φτωχή και εξαρτημένη απ' τις ΗΠΑ!

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο επικείμενο συνέδριο του κόμματός του, λέγοντας ότι ο ΣΥΝ θα πρέπει «να τονίσει περισσότερο τα χαρακτηριστικά του ως κόμματος με αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Ενώ κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να απορρίψει καθαρά τα σχέδιο για διάλυση του ΣΥΝ και μετατροπή - άμεσα ή έμμεσα - του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα» και «να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλου του κόμματος και όχι μόνο όσων τον εξέλεξαν».

Ο Π. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας το στίγμα μιας πολιτικής πρότασης που εξαντλείται στη διαχείριση του συστήματος, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δε διεκδίκησε άμεση χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, γιατί δε συζητά την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, δεν επιδιώκει την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας ή τουλάχιστον την επ' αόριστον αναστολή της εφαρμογής του στη χώρα μας κλπ.

Σοβεί η εσωκομματική διαμάχη

Στο ίδιο πνεύμα με τον Π. Λαφαζάνη, ο Αλ. Αλαβάνος, σε ομιλία του στα Σπάτα, υπερασπίστηκε ότι είναι άμεσα πραγματοποιήσιμη μια άλλη πολιτική για τη χώρα και μάλιστα χωρίς «να ανοίξει ρουθούνι» και με την άρχουσα τάξη ακλόνητη στην εξουσία της.

Σε συνέντευξή του στο «Δρόμο», ο Αλ. Αλαβάνος ήταν λάβρος κατά της ηγεσίας του ΣΥΝ. Εκανε λόγο για επίθεση που δέχτηκε «πηγή της οποίας ήταν μέσα στα τείχη». Μίλησε για «βαρίδια» στην «αριστερά», όπως αναστολές, γραφειοκρατίες, λογικές μικρών συμφερόντων και ασήμαντων εξουσιών, για «σύμπτωμα παρακμής (...) ότι δεν κρίνονται απόψεις αλλά το πρόσωπο που τις εκφέρει», αναφερόμενος στην αποδοχή της παρέμβασής του στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για «απαγορευτικά που βγαίνουν από τα κομματικά λιμεναρχεία» σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή μελών του σχήματος στις εκδηλώσεις που διοργανώνει.

Υπερασπίστηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή είναι ξεπερασμένος, καθώς όπως είπε «υπήρξε σημαντική συνάντηση, το ρόλο της τον έπαιξε, σήμερα υπάρχει ανάγκη συνάντησης με άλλες δυνάμεις στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο (...) Ενα ηγετικό τραπέζι με συνιστώσες, που συντόνιζε την αριστερά (...) σήμερα γίνεται τροχοπέδη και αναστολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ