Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στον Μπελογιάννη και το Κόμμα που τον γέννησε

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή το διήμερο των εκδηλώσεων σε Αμαλιάδα και Πύργο

Από την εκδήλωση την Κυριακή στον Πύργο
Από την εκδήλωση την Κυριακή στον Πύργο
Τov Νίκο Μπελογιάννη, μια από τις πιο ηρωικές μορφές του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, τίμησε πλήθος κόσμου το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αμαλιάδα και τον Πύργο, στο διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Με μπροστάρηδες τους νέους κομμουνιστές, που γέμισαν το Σάββατο την αίθουσα του ΕΚ Αμαλιάδας, ο Χρήστος Γιάνναρος, γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, παρουσίασε το βιβλίο που εξέδωσε η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, «Νίκος Μπελογιάννης, Ντοκουμέντα και Επίκαιρα Διδάγματα», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Μπελογιάννης - είπε ανάμεσα σε άλλα - δεν ήταν απλώς γέννημα θρέμμα της Ηλείας. Στην Πελοπόννησο δούλεψε και ανέπτυξε δράση με αποτελέσματα από σοβαρές καθοδηγητικές ευθύνες. Μια σειρά κατορθώματα και δημιουργήματα του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην περιοχή την ένδοξη δεκαετία του '40, αλλά και μετέπειτα έχουν τη σφραγίδα του Νίκου Μπελογιάννη, σε ορισμένα δε από αυτά ήταν ο πρωταγωνιστής.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσφοράς του και της δράσης του και ο απόηχος της παρουσίας του τότε φτάνουν μέχρι σήμερα. Δεν είναι μόνο τα κείμενα, τα γεγονότα και τα ντοκουμέντα, αλλά και τα άλλα ζωντανά σημάδια που άφησε περνώντας σαν καθοδηγητής, η αγάπη και η εκτίμηση των συντρόφων και όσων τον έζησαν από κοντά και το γεγονός ότι ήταν στην καρδιά του απλού λαού της περιοχής, από όπου και αν πέρασε. Ο Μπελογιάννης ζούσε τον παλμό και τον σφυγμό όχι μόνο της ΚΟ, αλλά και των λαϊκών μαζών. Πάλεψε, έζησε μαζί τους».

Κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Ν. Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, το περασμένο Σάββατο
Κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Ν. Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, το περασμένο Σάββατο
Νωρίτερα, εκπρόσωποι μαζικών φορέων κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο που έστησε το ΚΚΕ για τον Ν. Μπελογιάννη, τον Απρίλη του 2005 και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αμαλιάδας.

Να δώσουμε ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε

Την Κυριακή, το διήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε στο Δημαρχείο Πύργου. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μίλησε η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Το στέλεχος του Κόμματος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος μας διδάσκει, με την ηρωική στάση του Μπελογιάννη, με τα αμέτρητα παραδείγματα στην αγωνιστική διαδρομή του Κόμματος, ότι ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες οι κομμουνιστές πρέπει να βάζουν τα στήθη μπροστά για να ανοίγουν δρόμο. Αυτή η αναγκαιότητα είναι πολύ πιο επίκαιρη και αναγκαία σήμερα.

Μπορεί σήμερα να μην μπαίνει στον κομμουνιστή, στην κομμουνίστρια, στον αγωνιστή ριζοσπάστη το δίλημμα "δήλωση ή τη ζωή σου". Μπαίνει όμως καθημερινά το δίλημμα αν αξίζει σήμερα να κάνεις θυσίες αφού τα πράγματα δεν αλλάζουν, αφού ανατράπηκε ο σοσιαλισμός, αφού οι συσχετισμοί δύναμης είναι συντριπτικοί υπέρ του κεφαλαίου.

Καμιά θυσία που σήμερα κάνει ο εργάτης στον αγώνα για ν' ανοίξει ο δρόμος και να πάρει τη δική του εξουσία δεν πάει χαμένη. Κάνει το ταξικό του καθήκον για να προχωρήσει η κοινωνία προς τα μπρος.

Ξέρουμε ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός και δύσκολος.

Σήμερα, η πιο μεγάλη τιμή στη θυσία του Μπελογιάννη είναι η υπόσχεση: Συνεχίζουμε ακούραστοι και απτόητοι. Πρωτοπόροι στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, την ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ.

Να εμπιστευτεί ο λαός το ΚΚΕ και τις αστείρευτες δυνάμεις που διαθέτει ο ίδιος, έτσι ώστε να επιβάλει το δίκιο του.

Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι επίκαιρος όσο ποτέ κι αυτό θεμελιώνεται στην ίδια την καπιταλιστική εξέλιξη που ωριμάζει πλήρως τις υλικές προϋποθέσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης και οικοδόμησης. Υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας.

Γι' αυτό το δρόμο της λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού, όπως τότε ο Μπελογιάννης, έτσι κι εμείς σήμερα, ο λαός μας και η νεολαία μας, αξίζει να δώσουμε ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ