Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Σφαγή δικαιωμάτων στο τραπέζι της ανταγωνιστικότητας

Με όχημα τα υψηλά «σπρεντ», κυβέρνηση και πλουτοκρατία ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν το «μηχανισμό δανειοδότησης»

Αύριο Τετάρτη αναμένεται η έλευση των αντιπροσωπειών της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Ελλάδα, οι οποίες από κοινού με το ΔΝΤ - η αντιπροσωπεία του οποίου βρίσκεται από χτες στη χώρα μας - θα ξεκινήσουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με θέμα «την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης». Των αντιλαϊκών μέτρων, δηλαδή, που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ενεργοποιηθεί η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, αποκλίσεις μέχρι και 4,7 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τα δανειστικά γερμανικού κράτους κατέγραψαν χτες τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων, στη δευτερογενή διαπραγμάτευση. Το γεγονός αυτό αποτελεί και πρόκριμα για τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας μέσω της οποίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα σκοπεύει να δανειστεί από τους τραπεζίτες ποσά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Ηδη τόσο το τραπεζικό κεφάλαιο όσο και οι άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας «επιλέγουν» το μηχανισμό στήριξης που έχει στηθεί αποκλειστικά σε δικό τους όφελος από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θέση υπέρ της άμεσης ενεργοποίησης του μηχανισμού έχει πάρει και η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας. Με την ετήσια έκθεση, που θα δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος του μήνα, επιχειρούν να αξιοποιήσουν παραπέρα τις «αποκλίσεις» στο κρατικό χρέος προκειμένου να αξιώσουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, στην πολιτική δηλαδή που από κοινού έχουν ετοιμάσει η κυβέρνηση και τα κέντρα της πλουτοκρατίας.

Η προσεχής έκθεση της κεντρικής τράπεζας είναι κομμένη και ραμμένη στις σημερινές ανάγκες της πλουτοκρατίας, δηλαδή στη γενικευμένη καρατόμηση σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις και για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου την τιμητική της θα έχει «ειδική έρευνα» για το βαθμό «ανταγωνιστικότητας» των μερίδων της ντόπιας πλουτοκρατίας, που θα εμφανίζεται να χάνει πολλούς πόντους σε σχέση με την πλουτοκρατία άλλων κρατών. Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι το παραγόμενο ΑΕΠ για το 2010 θα υποχωρήσει με ρυθμό πάνω και από το 2%, ενώ σε αλματώδη αύξηση βλέπουν και το επίπεδο του επίσημου πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ