Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ»
Χρήμα για την πλουτοκρατία, μέτρα για το λαό

Κοινός τόπος πίσω από τους ανταγωνισμούς η προώθηση νέων ανατροπών σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων

Κάθε καθυστέρηση στην οργάνωση της πάλης σημαίνει κερδισμένο έδαφος για την πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Η συμμετοχή στην απεργία με το ΠΑΜΕ είναι καθήκον για κάθε άνθρωπο του μόχθου
Κάθε καθυστέρηση στην οργάνωση της πάλης σημαίνει κερδισμένο έδαφος για την πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Η συμμετοχή στην απεργία με το ΠΑΜΕ είναι καθήκον για κάθε άνθρωπο του μόχθου
Ετοιμοι να ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση δηλώνουν τα στελέχη της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, μπροστά στη δεδομένη πλέον ενεργοποίηση του «μηχανισμού δανειοδότησης».

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Σέρβας Ντε Ροούζε, ο οποίος εξήγησε ότι η μορφή των συνομιλιών θα είναι μεταξύ εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών και εμπειρογνωμόνων από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά «θα υπάρξουν και διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τριών διεθνών οργανισμών».

Οπως είπε, ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν τη μετάβαση των αντιπροσωπειών της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην Αθήνα, υπάρχει η δυνατότητα να αρχίσουν οι συζητήσεις με τη βοήθεια τηλεδιάσκεψης, καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καθυστερήσει για πολύ η έναρξη των συζητήσεων». Το ίδιο επισήμανε και εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - αξιωματούχοι του οποίου βρίσκονται ήδη στην Αθήνα - καθώς, όπως είπε, «οι ελληνικές αρχές μπορεί να θέλουν να περιμένουν την άφιξη του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, που έχει καθυστερήσει».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως τα κλιμάκια του ΔΝΤ και της ΕΕ θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο λήψης νέων σκληρών μέτρων. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ φέρεται να δήλωσε ότι Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ θα καταλήξουν σε κοινούς όρους στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ διαβεβαίωσε πως «η ευρωζώνη θα αναλάβει τις ευθύνες της», αν ζητηθεί βοήθεια από την Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων παραμένει στο τραπέζι και μέσα από πηγές του ΔΝΤ, που επισημαίνουν ότι θα απαιτηθεί η εφαρμογή σκληρών μέτρων στον ιδιωτικό τομέα είτε για το 2010 είτε για το 2011.

Επιμένει η Γερμανία για το «πακέτο»

Ο κίνδυνος να χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι Γερμανοί «φορολογούμενοι είναι ελεγχόμενος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιοδικό «Der Spiegel» και σημείωσε πως «το πακέτο (σ.σ. δανεισμού της Ελλάδας) θα περιλαμβάνει πίστωση από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα, KfW, το οποίο θα εγγυηθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δε χρειαζόμαστε συμπληρωματικό προϋπολογισμό γι' αυτό. Αλλά θα εισηγηθούμε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στην Bundestag (Κάτω Βουλή)».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξελιχθεί η χρεοκοπία ενός κράτους της ευρωζώνης σε μια νέα περίπτωση "Lehman Brothers" (...) Η διαφορά της Ελλάδας από άλλες χώρες που χρεοκόπησαν είναι ότι όλες οι υποχρεώσεις της έχουν να κάνουν με το ευρώ και ενδεχόμενη χρεοκοπία της θα είχε επιπτώσεις που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Η Ελλάδα ως σύστημα είναι ανάλογη με μια μεγάλη τράπεζα», επισήμανε.

«Αν χρειαστούμε διαδικασίες για περιπτώσεις ανάλογες με εκείνη της Ελλάδας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του πώς μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους πιστωτές στις δαπάνες. Με εταιρείες να πτωχεύουν, οι πιστωτές θα πρέπει να μειώσουν τις απαιτήσεις τους και αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τις πτωχεύσεις κρατών», σημείωσε και επανέλαβε τη θέση του για θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στην ευρωζώνη, αλλαγή των Συνθηκών προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς και για έξοδο από την ευρωζώνη των χωρών που αντιμετωπίζουν μεγάλα ελλείμματα.

Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο των βρετανικών και των γερμανικών αρχών θα βρεθούν οι δραστηριότητες της «Goldman Sachs», μετά τη δίωξη που της ασκήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για εξαπάτηση επενδυτών. Ο πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει το θέμα, δηλώνοντας έκπληκτος από την «ηθική χρεοκοπία» της εξαπάτησης επενδυτών. Στη Γερμανία έχουν επίσης ζητηθεί ενέργειες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ έρευνες έχει ξεκινήσει και η ΕΕ για το ρόλο που πιθανώς έχει παίξει ο οίκος στην απόκρυψη στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας, μέσω του διακανονισμού συμφωνιών swap.

Εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βελτιώνει την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 4% το 2010 (έναντι 3,1% που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβρη), χάρη στην ισχυρή αναπτυξιακή πορεία της Κίνας και των αναδυόμενων οικονομιών, φέρεται να δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, μιλώντας στο πρακτορείο «Nikkei». Ακόμα, πρόσθεσε ότι η Ν. Αμερική και η Αφρική ανακάμπτουν, όμως η ιδιωτική ζήτηση σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη παραμένει αδύναμη και τόνισε πως αναμένει την Κίνα να προχωρήσει κάποια στιγμή σε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, δηλαδή σε ανατίμηση του γουάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ