Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Δυσμενής εξέλιξη» θεωρείται η νίκη Ερογλου

Λύση μέσα στο 2010 ζήτησε ο Τ. Ερντογάν, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε χτες η συζήτηση για απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νίκη επί του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατάφερε στις παράνομες εκλογές του ψευδοκράτους, την Κυριακή, ο Ντερβίς Ερογλου με 50,38%, έναντι 42,85% του αντιπάλου του, από την πρώτη Κυριακή. Ο Ντ. Ερογλου στηρίχθηκε από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Δικαιοσύνης, δυνάμεις που εκφράζουν τις τάξεις των εποίκων, των γκρίζων λύκων, των φανατικών ισλαμιστών και των αποκαλούμενων συνδέσμων αγωνιστών.

Το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στο ψευδοκράτος χαρακτηρίστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της ελεύθερης Κύπρου και την κυβέρνηση σαν αρνητική εξέλιξη. Ο νέος κατοχικός ηγέτης ξεκαθάρισε τη θέση του από την αρχή, υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες γιατί «οι δύο λαοί πρέπει να ζήσουν ειρηνικά πλάι πλάι», επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας τις απόψεις του περί λύσης στη βάση της συνομοσπονδίας ή των δύο κρατών.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ντ. Ερογλου, δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, λέγοντας ότι ο νέος «πρόεδρος της Βόρειας Κύπρου θα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ίδια αποφασιστικότητα του προκατόχου του».

Λύση εντός του έτους

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την «επιθυμία του για λύση» πριν το τέλος του 2010, ενώ εκτίμησε ως «θετική» τη στάση του Ελληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στο Κυπριακό, αναφέροντας - σύμφωνα με το Ανατολού - ότι ο ίδιος θεωρεί πως μπορεί να δεχθεί τη δυνατότητα δημιουργίας Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας - Ελλάδας, κατά το επικείμενο ταξίδι του στην Αγκυρα.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος εξακολουθεί να επιμένει στην τετραμερή για το Κυπριακό με τη συμμετοχή Ελλάδας - Τουρκίας και των δύο κοινοτήτων, ανέφερε ότι η ΕΕ ζήτησε να παρίσταται θεσμικός εκπρόσωπός της, το ίδιο και η Βρετανία, ως τρίτη εγγυήτρια δύναμη, ενώ ο ίδιος ο Ρ. Ερντογάν σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι παρών και εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Ολα αυτά, παρά τις εκφρασμένες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, για οποιαδήποτε διαδικασία με τη συμμετοχή τρίτων.

Σχολιάζοντας τις παράνομες εκλογές, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι θέσεις, του Ντ. Ερογλου «είναι γνωστές και φυσικά δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία, καθώς δεν ανταποκρίνονται στο εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο έχει προσεγγίσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας τις συνομιλίες (...) Βαρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά η ευθύνη να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Οπως και θα την βαρύνει τυχόν αποτυχία ή οπισθοδρόμηση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «λαμβανομένων υπόψη των διαχρονικών θέσεων του κ. Ερογλου ενάντια στην ομοσπονδία και για ίδρυση δύο ανεξαρτήτων κρατών στην Κύπρο, θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα στις ίδιες τις διαπραγματεύσεις» και κάλεσε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, μπροστά στα νέα δεδομένα, «να επιδείξει υπομονή, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα ενόψει και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητηθεί η αλλαγή στην τ/κ ηγεσία».

Τροχιοδεικτικές από την ΕΕ

Σημείωσε ακόμα ότι αναμένεται από τα Ηνωμένα Εθνη και την ΕΕ να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στη βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και όλη τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της προς την Αγκυρα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της ΕΕ για την Κύπρο. Ενδεικτική, πάντως, των προθέσεων της ΕΕ είναι η προσπάθεια νομιμοποίησης του απευθείας εμπορίου με το κατοχικό καθεστώς, με τη συζήτηση να ξεκινά χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Σ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας - ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντ. Ερογλου - απέστειλε χτες, επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, σχετικά με τα νέα δεδομένα, ενώ θα ακολουθήσουν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι Πρόεδροι Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Συμβουλίου, καθώς και τα 26 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου εκφράζοντας την εκτίμηση του Κόμματος επιβεβαίωσε πως πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ «προβαίνει ήδη σε σφαιρική συνολική ανάλυση και αξιολόγηση των νέων δεδομένων και θα παρουσιάσει τις απόψεις και εισηγήσεις του κατά την τριήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ