Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ολα για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Προσχηματική η φραστική αντίθεση στο ΔΝΤ, τη στιγμή που στηρίζει το σύνολο των διαρθρωτικών ανατροπών

Η νέα γενιά θα είναι το πρώτο θύμα των μέτρων που προωθούν το κεφάλαιο και τα κόμματά του για να τονωθεί η «ανταγωνιστικότητά» του

Motion Team

Η νέα γενιά θα είναι το πρώτο θύμα των μέτρων που προωθούν το κεφάλαιο και τα κόμματά του για να τονωθεί η «ανταγωνιστικότητά» του
Σχέδιο εξόδου από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου με όχημα την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή με τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, επαγγέλλεται ο Α. Σαμαράς, συμμετέχοντας από τη δική του σκοπιά στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ κατά του λαού.

Οι φραστικές - δημαγωγικές αποστάσεις ασφαλείας που επιλέγει να κρατήσει σε αυτή τη φάση η ηγεσία της ΝΔ απέναντι στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο δανειοδοτικό μηχανισμό δεν αμφισβητούν σε καμία περίπτωση την ανάγκη ταχείας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών ή τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα που αυτός φέρνει μαζί του. Μέτρα που έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ, όσο και του ΔΝΤ και τα οποία έχουν ήδη συναποφασιστεί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τα μέτρα αυτά στηρίζει αναφανδόν και με όλες τις δυνάμεις του και ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά, θέλοντας να εκφράσει ένα τμήμα του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου, ζητά «να τα προχωρήσουμε μόνοι μας», διεκδικώντας μια καλύτερη διαχείριση και μοιρασιά της πίτας.

Από την άποψη αυτή δίνει άμεση προτεραιότητα στην «αξιοποίηση» (διάβαζε παράδοση στο κεφάλαιο) της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που όπως είπε στην ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ, το περασμένο Σάββατο στο Ναύπλιο, υπολογίζεται πάνω από τα 300 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι το χρέος της χώρας.

«Δεν επιτρέπεται σε τέτοιες δύσκολες ώρες να κρατάμε "στον πάγο" ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του εθνικού μας ενεργητικού», τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υποστηρίζει το αίτημα τμημάτων της οικονομικής ολιγαρχίας που προκρίνουν σε αυτή τη φάση την «εσωτερική υποτίμηση της δημόσιας περιουσίας» για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Γερές πλάτες παντού

Ταυτόχρονα βέβαια στηρίζει όλα τα «αναγκαία» μέτρα για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, δηλαδή την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την απαλλαγή των μεγάλων επιχειρήσεων από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και όλα τα «κρατικά βάρη» κ.ο.κ.

«Αν πρέπει να περιγράψουμε με δύο λόγια την οικονομική προσέγγιση της νέας μεταπολίτευσης, αυτές είναι: Ανταγωνιστικότητα παντού», τόνισε χαρακτηριστικά στο Ναύπλιο, δίνοντας με ευκρίνεια το στίγμα της στρατηγικής που εφαρμόζει.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις προτάσεις του για ουσιαστική απαλλαγή των επιχειρήσεων από τη φορολογία, επικαλούμενος την «προσέλκυση επενδυτών», ενώ κάλεσε ξανά την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των 23 μέτρων - ανάσα για το κεφάλαιο. Χάρη της «ανταγωνιστικότητας», κρατά σταθερό το μέτωπο απέναντι στους μετανάστες, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης «να πολιτογραφήσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες» αποτελεί να τινάξει στον αέρα την κοινωνική συνοχή.

Από την ίδια σκοπιά, δηλαδή της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας του επιχειρηματία, στοχοποίησε, σε χτεσινή ομιλία του με θέμα τη διαφάνεια, τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, αναπαράγοντας τα σαθρά και άθλια επιχειρήματα των μεγαλεμπόρων. «Αυτή τη στιγμή το εμπορικό κέντρο βρίσκεται καθημερινά στο έλεος κάθε ολιγομελούς ομάδας που κάνει την "επαναστατική γυμναστική" της και αναστατώνει τα πάντα», τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και κατά του πανεπιστημιακού ασύλου, μιλώντας για «ασυλία εγκληματικών πράξεων».

Παιχνίδια εντυπώσεων με το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η προσχηματική και αποπροσανατολιστική φραστική αντίθεση στην προσφυγή στο ΔΝΤ, ενώ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αντιταχθεί σε μια τέτοια κίνηση αν η κυβέρνηση πάρει την απόφαση για προσφυγή στο μηχανισμό που προβλέπει τη συμμετοχή του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

«Δεν είμαστε φοβικοί απέναντι σε κανέναν ούτε στο ΔΝΤ, αλλά η αλήθεια είναι ότι όπου πήγε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πρώτος και απαράβατος όρος που επέβαλε παντού ήταν η ισοπέδωση μισθών και συντάξεων», τόνισε στο Ναύπλιο, κρύβοντας ότι το ίδιο κάνει και τώρα η κυβέρνηση, χωρίς ακόμα να έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ΕΕ - ΔΝΤ.

Φραστικά διαφοροποιημένη εμφανίστηκε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε να μη δαιμονοποιείται ο «μηχανισμός στήριξης», καλώντας τα στελέχη της ΝΔ να αναλογιστούν αν αντέχει η χώρα να δανείζεται με επιτόκια 7%. Επιχειρώντας να απαλύνει τις εντυπώσεις, συμπλήρωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης θα είναι για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή όμως εξέφρασε την ανοικτή υποστήριξή της σε όλα τα μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούν ΕΕ - ΔΝΤ και κυβέρνηση.

Τις ίδιες περίπου προτάσεις πρόβαλαν και τα άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, που πήραν στη συνέχεια το λόγο (Κ. Χατζηδάκης, Χρ. Σταικούρας, Μ. Χαρακόπουλος κ.ά.).

Χτες ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχάρη το νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Α. Παπαμίκο, ο οποίος την Κυριακή συγκέντρωσε το 56% των 42.000 ψήφων που - σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν - συγκέντρωσε η «ανοικτή διαδικασία» ανάδειξης του νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Ο συνυποψήφιός του Κ. Χατζής συγκέντρωσε 42%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπληρωματικά μνημόνια διαρκείας με γνώμονα την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2016-06-18 00:00:00.0)
Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ στους μηχανισμούς (2013-01-30 00:00:00.0)
Με επικοινωνιακά τερτίπια η προσφυγή στο «μηχανισμό» (2010-04-24 00:00:00.0)
Βλέπει «ρυθμούς χελώνας» στο αντιλαϊκό έργο (2010-04-23 00:00:00.0)
«Πονοκέφαλος» από την ΟΝΝΕΔ (2000-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ