Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στο αντίπαλο στρατόπεδο

Οταν η ΓΣΕΕ απέρριπτε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για τη 48ωρη απεργία, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού κατηγορούσαν το ΠΑΜΕ ότι με τις θέσεις του τρομοκρατούσε τους εργάτες. Ισχυρίστηκε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό είναι ασαφείς και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Πέρα για πέρα ψέματα όλα αυτά, γιατί η ΓΣΕΕ ξέρει πολύ καλά τις αντεργατικές στοχεύσεις της κυβέρνησης. Οπως τα ξέρουμε όλοι μας, γιατί η κυβέρνηση τα έχει ήδη πει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Απλώς, η ΓΣΕΕ κάνει ότι δεν τα ξέρει.

Προχτές, που βγήκαν στη φόρα όλα όσα προβλέπει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, η ΓΣΕΕ χρησιμοποίησε μια δικαιολογία, που ούτε τα παιδιά του Δημοτικού δε θα την έλεγαν. Παρουσίασε τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς σαν «σκέψεις» του υπουργείου Εργασίας, που, «αν γίνουν» νομοσχέδιο, θα κάνει κινητοποιήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος καταγγέλλουν τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μειωθούν οι μισθοί και στον Ιδιωτικό Τομέα, αλλά μένουν εκεί. Στις ανέξοδες καταγγελίες. Απόφαση για άμεση δράση υπέρ των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων, καμία.

Το πώς στέκεται απέναντι στις εξελίξεις η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι χαρακτηριστική της στάσης που κρατά συνολικά ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Η δράση του εξυπηρετεί στο ακέραιο τις ανάγκες του κεφαλαίου. Στηρίζουν την πολιτική του ανταγωνισμού, των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των αγορών, των ελαστικών μορφών εργασίας. Το κάνουν με χίλιους δυο τρόπους. Οταν από τα πράγματα επιβάλλεται να πάρουν αποφάσεις για κινητοποίηση κωλυσιεργούν, κερδίζουν για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του πολύτιμο χρόνο. Οταν δεν μπορούν να καθυστερήσουν άλλο, έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος για να προβάλλουν αιτήματα που είναι πλήρως ενσωματωμένα στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Χτες, για παράδειγμα, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ ζητούσαν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΕΛΤΑ. Εν μέσω αντεργατικής καταιγίδας, η ηγεσία της ΟΤΟΕ - που όλον αυτόν τον καιρό ψάχναμε να βρούμε αν υπήρχε - έσπασε τη σιωπή της για να ζητήσει να μη διακόψουν οι φαρμακοποιοί τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους τραπεζοϋπάλληλους...

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα από όσα σκαρφίζονται για να μη γίνουν αγώνες και όταν γίνονται να είναι αναποτελεσματικοί.

Εξ αριστερών στέκονται, ως στηρίγματα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως στόχο να φέρει στον ίσιο δρόμο τη ΓΣΕΕ και απορρίπτει και αυτός την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για τη 48ωρη. Οσα λένε και κάνουν αποκαλύπτουν και ποιοι είναι και ποιον, τελικά, στηρίζουν. Ομως, δε φτάνει το σιχτίρισμά τους. Η μόνη απάντηση που τους πρέπει είναι αυτό που θέλουν να αποτρέψουν: Το αποφασιστικό δυνάμωμα των ενιαίων ταξικών αγώνων. Αυτοί μπορούν να τους καταργήσουν, μαζί με το σάπιο και βάρβαρο σύστημα που στηρίζουν.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ