Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
Τρομο-λαγνεία και συμπτώματα παράνοιας

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Associated Press

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η μαρτυρία είναι προσωπική και ήρθε μόλις χθες από την άλλη άκρη του τηλεφώνου. Κάτοικος της Νέας Υόρκης, που είχε προσβληθεί από ίωση, πήγε στο γιατρό για να εξεταστεί και της χορηγήθηκε συγκεκριμένη ιατρική συνταγή. Αντιβίωση, αλλά και ένα άλλο φάρμακο, το οποίο δε γνώριζε τι ήταν. Χρειάστηκε να περάσουν δύο με τρεις μέρες για να ανακαλύψει, προς μεγάλη της έκπληξη, ότι το φάρμακο αυτό ήταν στη λίστα των φαρμάκων που δίνονται για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα του άνθρακα, που είχε δημοσιεύσει αμερικανική εφημερίδα. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι ποτέ δε ζήτησε προληπτική αγωγή, ενώ τα φάρμακα στις ΗΠΑ εκτελούνται κατόπιν ιατρικών συνταγών, μόνο ονομαστικά και δίδονται όλα σε όμοια μπουκαλάκια...

Το περιστατικό, μάλλον, θα πρέπει να θεωρηθεί σύνηθες της αμερικανικής πραγματικότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Προχθές, ένας μίνι πανικός επικράτησε, όταν στο Ταλαχάσι της Φλόριντα αναφέρθηκε κρούσμα προσβολής από άνθρακα, για να αποκαλυφθεί λίγο αργότερα ότι ο άνθρωπος που είχε προσβληθεί, και μάλιστα ανεπαισθήτως, είχε πιει νερό από ρυάκι. Συνεχή και εκτενή δημοσιεύματα των «Λος Αντζελες Τάιμς» αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να αλλάζουν συνήθειες, σταματώντας να τρώνε έξω - λόγω του φόβου - και να μαγειρεύουν στο σπίτι. Οι βιομηχανίες που πωλούν παστίλιες για αποστείρωση του νερού, οι εταιρίες εμφιάλωσης φυσικού νερού από πηγές θησαυρίζουν, καθώς ουδείς φαίνεται πια διατεθειμένος να «ρισκάρει» τη ζωή του, πίνοντας νερό της βρύσης.

Τα σενάρια του βιολογικού και χημικού πολέμου έχουν στοιχειώσει τις ψυχές που διαβιούν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και ίσως όχι μόνο... Ενώ τα σενάρια, οι υποθέσεις που διαρρέουν από αναλυτές, επιστήμονες, αλλά και αξιωματούχους της αμερικανικής αντικατασκοπίας κάνουν απλώς τον τρόμο να διογκώνεται, τόσο που είναι απορίας άξιον πώς οι Αμερικανοί έχουν πάθει μόνο κατάθλιψη και δεν έχουν παρανοήσει εντελώς!

Αναμένεται επίθεση!

Ενα τέτοιο σενάριο, ή πραγματική υπόθεση, είδε το φως της δημοσιότητας χθες, αφού φιλοξενήθηκε στις σελίδες της «έγκριτης» «Ουάσινγκτον Ποστ», που θέλει Αμερικανούς αξιωματούχους της αντικατασκοπίας να έχουν ειδοποιήσει μέλη του Κογκρέσου ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, τρομοκράτες που συνδέονται με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν να προσπαθήσουν στο προσεχές μέλλον να εξαπολύσουν νέα μεγάλη επίθεση εναντίον αμερικανικών στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στο εξωτερικό.

Τι μεταφέρει ακριβώς η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ»; Στηριζόμενοι σε αξιόπιστες νέες πληροφορίες, το FBI και η CIA θεωρούν πολύ μεγάλη την πιθανότητα μιας δεύτερης επίθεσης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην ενημέρωση (briefing) του Κογκρέσου που έγινε την περασμένη Τρίτη, γράφει η εφημερίδα, ένας γερουσιαστής ρώτησε πόσο σοβαρή είναι η απειλή, και ένας εκ των παρισταμένων αξιωματούχων της αντικατασκοπίας απάντησε τότε ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήξουν το Αφγανιστάν, οι πιθανότητες ενός νέου χτυπήματος εναντίον αμερικανικών στόχων είναι 100%.

Παράλληλα, άλλος ανώτατος αξιωματούχος χαρακτήρισε απολύτως έγκυρα τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, αναγνώρισε όμως ότι μέρος αυτών των στοιχείων μπορεί να εντάσσονται στην προσπάθεια να αποτραπούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιποίνων. Οι νέες πληροφορίες είναι τόσο ανησυχητικές, ώστε ο Λευκός Οίκος, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναζητούν τις τελευταίες ημέρες τρόπους να διαβιβάσουν αυτή την ανησυχία στην κοινή γνώμη.

«Προσπάθεια προετοιμασίας του κόσμου»

Τα νέα στοιχεία, σημειώνουν στην «Ουάσιγκτον Ποστ» οι Σούζαν Σμιντ και Μπομπ Γούντγουαρντ, προέρχονται από πηγές στην Αγγλία, στη Γερμανία, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, στην προετοιμαζόμενη νέα επίθεση εμπλέκονται άνθρωποι του δικτύου του Μπιν Λάντεν στην Αίγυπτο, στη Σομαλία και στο Πακιστάν. Τα μέλη των επιτροπών αντικατασκοπίας αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο για την ενημέρωση που τους έγινε. Οι δηλώσεις που έκαναν όμως, σε συνδυασμό με σχόλια του υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Ασκφορτ την περασμένη Κυριακή, αποτυπώνουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού και αυτός με τη σειρά του προειδοποίησε την Κυριακή ότι υπάρχει πιθανότητα νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, και ότι η πιθανότητα αυτή θα αυξηθεί στην περίπτωση που ξεκινήσει αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση. «Οι άνθρωποι του Ασκφορντ και του Πάουελ, καθώς και ο Λευκός Οίκος, προσπαθούν να βρουν τρόπους να διαβιβάσουν τις προειδοποιήσεις τους στο κοινό», δήλωσε μια πηγή που πρόσκειται στις ενημερώσεις. «Η κυβέρνηση δε θέλει να πανικοβάλει τον κόσμο. Πρέπει να προετοιμαστεί όμως για ένα νέο χτύπημα από τον Μπιν Λάντεν».

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν για πιθανά πλήγματα εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων στόχων, στους οποίους περιλαμβάνονται σύμβολα της αμερικανικής ισχύος και του αμερικανικού πολιτισμού. Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι η ανατίναξη παγιδευμένων αυτοκινήτων κοντά σε αγωγούς φυσικού αερίου, εργοστάσια και άλλα κτίρια, ενώ το FBI ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα ψεκαστικά αεροπλάνα, φοβούμενο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μια επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα. Η αμερικανική αντικατασκοπία όμως, σημειώνει η «Ουάσιγκτον Ποστ», δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για το χαρακτήρα των μελλοντικών επιθέσεων. Η Ακτοφυλακή ερευνά πλοία στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και άλλα λιμάνια, ενώ έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας γύρω από πυρηνικά εργοστάσια, αγωγούς πετρελαίου, διυλιστήρια και άλλους πιθανούς στόχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ