Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Μεγάλο και δυναμικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Ορθωσε το ανάστημά του ο λεσβιακός λαός στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Το ανάστημά του σήκωσε προχτές και ο λεσβιακός λαός, δίνοντας τη δική του συμβολή στην υπόθεση της ειρήνης και ενάντια στα τυχοδιωκτικά πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας και στην περιστολή των λαϊκών ελευθεριών.

Με τη μαζική όσο και δυναμική του συμμετοχή στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, διατράνωσε τη θέλησή του ν' αγωνιστεί ενάντια στον ιμπεριαλισμό αφού κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο γίνεται ξεκάθαρο πως όσο ο ιμπεριαλισμός κυριαρχεί στη Γη, φόβος και τρόμος επισκιάζει τον κόσμο.

Αναφερόμενος στα αίτια του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κήρυξαν από κοινού ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, ο Βαγγέλης Παλαιολόγος, βασικός ομιλητής του συλλαλητηρίου και νομαρχιακός σύμβουλος, τόνισε:

«Πρόκειται για έναν πόλεμο που φιλοδοξεί να επιφέρει τεράστιες γεωστρατηγικές αλλαγές με στόχο την παραπέρα εδραίωση της κυριαρχίας των ΗΠΑ και ένταση της καταλήστευσης του πλούτου και του μόχθου των λαών - πρώτα απ' όλα του πετρελαίου της Κασπίας και της Μ. Ανατολής - την υποδούλωση λαών και κυβερνήσεων (60 απείθαρχα κράτη περιλαμβάνει ο κατάλογος των ΗΠΑ), το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης μέσω της καταστροφής των υποδομών και της παραγωγής και κατανάλωσης όπλων. Ταυτόχρονα βάζουν στο «γύψο» τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες των λαών για νά 'χουν το κεφάλι τους ήσυχο από τα λαϊκά κινήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο «ευρωτρομονόμος» σε επίπεδο ΕΕ ή ο «τρομονόμος» που ψήφισαν στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Β. Παλαιολόγος, αφού κατάγγειλε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην υλοποίηση των πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και την πιστή εφαρμογή των μέτρων περιστολής των λαϊκών ελευθεριών που αποφάσισε η ΕΕ, κατέληξε: «Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Ολα αυτά τα σχέδια μπορεί και πρέπει να μείνουν στα χαρτιά. Η λαϊκή οργή, τόσο στη χώρα μας όσο και σ' όλο τον κόσμο δυναμώνει. Μια γιγάντια λαϊκή συσπείρωση ορθώνεται για τη μη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο. Ο λαός μας αγωνίζεται για να τεθούν εμπόδια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα για να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις.

Καταλαβαίνει ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα. Γνωρίζει ότι η χώρα μας θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλες περιπέτειες. Μια ΝΑΤΟική χώρα σπαρμένη με αμερικάνικες και ΝΑΤΟϊκές βάσεις και εγκαταστάσεις, γεμάτη με πυρηνικά όπλα, που οι μυστικές υπηρεσίες συμπεριφέρονται σαν σε ξέφραγο αμπέλι. Ο ελληνικός λαός κατανοεί ότι η μόνη ελπίδα είναι να υψώσει ξανά τη σημαία της Ειρήνης, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας και της τιμής του ανυποχώρητου αγώνα.

Η βαρβαρότητα δε θα περάσει. Ο άνθρωπος θα νικήσει. Ας ετοιμαστούν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ ν' αντιμετωπίσουν τις καταιγίδες των λαϊκών κινημάτων. Γιατί ο κόσμος που πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας πρέπει να είναι καλύτερος και θα είναι καλύτερος».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Νάσος Γιοκαλής, δήμαρχος Μυτιλήνης, ο Κουντουρέλλης Ηρακλής από το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ και ο Στρατής Ψαράς εκ μέρους της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές με συνθήματα: «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», «Να ποιοι είναι οι τρομοκράτες, ΝΑΤΟ, CIA, και πλουτοκράτες», «Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί» και «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι η Νέα Τάξη και οι ΝΑΤΟϊκοί», πέρασαν από την προκυμαία και την αγορά της Μυτιλήνης μεταφέροντας το μήνυμα της συσπείρωσης και του αγώνα και χειροκροτούμενοι από τον υπόλοιπο κόσμο κατέληξαν στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχαν: Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) Αγροτών Λέσβου, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου, το Σωματείο Οικοδόμων Λέσβου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ), οι Δήμοι Μυτιλήνης, Πολυχνίτου, Ευεργέτουλας, Ερεσσού, Πλωμαρίου Πέτρας, Αγιάσου, Αγίας Παρασκευής, Μανταμάδου, Γέρας, Μήθυμνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ