Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΗΠΑ
Στο μικροσκόπιο και οι τράπεζες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ομοφώνως και ένα ακόμη νομοσχέδιο. Αυτή τη φορά δεν αφορά στον «τρομονόμο», αλλά στην καταπολέμηση του φαινομένου ξεπλύματος χρημάτων.

Η Επιτροπή Ελέγχου της δραστηριότητας των τραπεζών στη Γερουσία, που ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο, ζητά από τις αμερικανικές τράπεζες και άλλους οικονομικούς οργανισμούς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξακρίβωση των πηγών των καταθέσεων που προέρχονται από ξένες χώρες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των βρετανικών «Τάιμς» από την Ουάσιγκτον, το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών λήψη διαφόρων μέτρων εναντίον ξένων τραπεζών που προβαίνουν σε «αμφίβολες» ενέργειες, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων στις αμερικανικές τράπεζες να συναλλάσσονται με αυτές.

Οι «Τάιμς» επισημαίνουν ότι εδώ και πολλά χρόνια το Κογκρέσο -που πριν από την 11η Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Μπους είχε αντιταχθεί στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου - κρατούσε σε εκκρεμότητα το εν λόγω νομοσχέδιο, που πολλές διατάξεις του είχαν για κύριο στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Ομως μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, η πολιτική πραγματικότητα άλλαξε άρδην. Ακόμη κι ο επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή, Π. Γκράμ, έπαψε να αντιτίθεται στην επιβολή νέων αυστηρότατων διατάξεων, που αφορούν ειδικότερα τις υπεράκτιες τραπεζικές συναλλαγές, δηλώνοντας ότι επιθυμεί «να προστατεύσει τη δημοκρατία και τον καπιταλισμό, τα θεμέλια των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας». Τέλος, ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τομ Ντασλ προγραμματίζει να φέρει την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο στην ολομέλεια του σώματος, ώστε να περιληφθεί στο πακέτο των αντιτρομοκρατικών μέτρων, που είναι ήδη έτοιμο για έγκριση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρούν στη φορολόγηση κολοσσών του διαδικτύου στη Γαλλία (2019-07-12 00:00:00.0)
Ολα για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (2018-10-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-10-03 00:00:00.0)
Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις από το Κογκρέσο (2003-11-13 00:00:00.0)
Δυσκολεύεται η εφαρμογή τους (1996-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ