Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Πασχαλιάτικο δώρο» στους εφοπλιστές, με νέα προνόμια και εκατομμύρια επιδοτήσεων

Χαρακτηρίζει «άγονες» όλες τις ακτοπλοϊκές γραμμές

«Ζεστό» χρήμα εκατομμυρίων και νέα προνόμια συνεχίζει να προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, μετατρέποντας την πανδημία για τους εφοπλιστές και συνολικά για το κεφάλαιο σε χρυσή ευκαιρία για να ενισχύσει παραπέρα την κερδοφορία του, αλλά και για να τελειώνει με ναυτεργατικά δικαιώματα που έχουν κρατήσει όρθια οι αγώνες των εργαζομένων.

Χτες, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε άλλα 15 εκατομμύρια χρηματοδότηση ως πασχαλιάτικο δώρο για τους ακτοπλόους εφοπλιστές, χαρακτηρίζοντας «άγονες » όλες τις ακτοπλοϊκές γραμμές !

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο, το ποσό αυτό εξασφαλίστηκε σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης «προκειμένου να διασφαλίσει τη θαλάσσια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών». Για την ακρίβεια, όπως αναφέρεται, πέραν των μέχρι σήμερα επιδοτούμενων γραμμών προσδιορίστηκαν, σε συνεργασία «με τους θεσμικούς εκπροσώπους» της ακτοπλοΐας, δηλαδή το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), άλλες 36 γραμμές , «για τις οποίες θα επιδοτηθεί η εξυπηρέτησή τους με πλοία της ακτοπλοΐας», με σκοπό «τη διατήρηση ενός ελάχιστου ικανού αριθμού δρομολογίων» για την εξυπηρέτηση των νησιών.

Αναφέρει μάλιστα ότι η προσφορά εκατομμυρίων στους εφοπλιστές δεν σταματάει εδώ αλλά «σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζεται ειδικό πρόγραμμα - καθεστώς, για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους».

Τα 15 εκατ. προς τους εφοπλιστές έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 130 εκατ. που είναι η επίσημη επιδότηση για τη δρομολογιακή περίοδο 2019 - 2020, στα 150 εκατ. έμμεση επιδότηση μέσω του λεγόμενου Μεταφορικού Ισοδύναμου για φέτος, ενώ λόγω κορονοϊού ήδη η κυβέρνηση έχει εντάξει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες στους ΚΑΔ «που δικαιούνται τα ευεργετήματα που έχουν ανακοινωθεί», δηλαδή δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, «μείωση του μισθολογικού κόστους», κίνητρα για επενδύσεις κ.ο.κ. Εχει παρατείνει έως 30 Απρίλη (από 1η Απρίλη) την «ισχύ των χειμερινών συνθέσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας», που είναι μειωμένη κατά 50%, για 3 μήνες έχει παραταθεί η ισχύς των πιστοποιητικών των πλοίων, δηλαδή θα μπορούν να κυκλοφορούν με ληγμένα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, έχει μειώσει τα λιμενικά τέλη κατά 20% και έχει δώσει έξτρα επιδότηση για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που ενεργοποιούν διαδικασία έκτακτων αναθέσεων συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας.

Για τους ναυτεργάτες, πέρα από ανεργία, ακόμα και το 800άρι έχει φροντίσει με τις προϋποθέσεις που θέτει να το πάρουν ελάχιστοι, ενώ, όπως καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, «την ίδια ώρα που η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους εφοπλιστές για το σύνολο των δρομολογιακών γραμμών του δικτύου της ακτοπλοΐας, οι εφοπλιστές δένουν τα καράβια και προχωράνε σε μαζικές απολύσεις, μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις, επιβάλλουν εξαντλητικά ωράρια εργασίας, εργασιακή ζούγκλα στα καράβια με οδυνηρές συνέπειες για τους ναυτεργάτες». Τα σωματεία τονίζουν ότι προετοιμάζονται, με αξιοποίηση όλων των μορφών, να δώσουν την κατάλληλη απάντηση και «να τιμήσουμε τη μέρα της εργατικής τάξης», την Εργατική Πρωτομαγιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ