Πέμπτη 23 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
«Αφοσιωμένο μέλος» του ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία

«Αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε τη Βόρεια Μακεδονία ο απερχόμενος αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκ. Εσκομπάρ, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αφορούσε αποκλειστικά την ένταξη της γειτονικής χώρας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό και όχι την επίλυση των άλλων προβλημάτων.

«Εχουμε λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος, του κύριου κόμματος που κέρδισε τις εκλογές (VMRO), ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία», δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στη «δεξαμενή σκέψης» «Atlantic Council».

Ο Γκ. Εσκομπάρ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στη γειτονική χώρα, έκανε λόγο για μια αυξανόμενη επικράτηση του ρεαλισμού. «Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας αυξανόμενος ρεαλισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Ετσι, πιστεύω ότι θα δούμε, και ελπίζω να δούμε, ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί και θα είναι ο κύριος πολιτικός στόχος της νέας κυβέρνησης. Και καθώς θα το κάνουν αυτό, μπορούν να περιμένουν τη συνεργασία από την πλευρά των ΗΠΑ», είπε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο «Open» ...εκτίμησε ότι η πολιτική της κυβέρνησης της Β. Μακεδονίας «θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση», και βάζοντας τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη» αλλά την στηρίζουν ΕΕ και ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο ίδιος είπε χτες ότι «είμαστε, δυστυχώς, σε μια άλλη πραγματικότητα. Οι εθνικισμοί ξυπνάνε πάλι στα Βαλκάνια», δείχνοντας πόση αξία είχαν όσα φούμαρα πούλαγαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τώρα, περί τάχα ασφάλειας που φέρνουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί.

Παράλληλα επανέλαβε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί παρότι δεν συμφωνούσαμε με πολλές πτυχές της» και πρόσθεσε ότι «στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται εμείς να κάνουμε πίσω, σε καμία περίπτωση. Το όνομα της χώρας είναι "Βόρεια Μακεδονία" και όσο κάποιοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν "Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι», καλώντας τους «να σεβαστούν μία διεθνή Συνθήκη, εφόσον τους ενδιαφέρει να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο».

Να καταγραφεί και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Επικρατείας του οποίου Ευ. Αποστολάκης, μιλώντας χτες στη Βουλή, υπερασπίστηκε τη Συμφωνία που, όπως είπε, «έλυνε πολλά και χρονίζοντα προβλήματα, που τώρα έρχονται ξανά προς συζήτηση, λόγω της ολιγωρίας αυτής της κυβέρνησης».

Χτες, στο μεταξύ, ήταν η σειρά του ηγέτη του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» ξανά, αυτήν τη φορά σε ανάρτησή του για συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό πρέσβη στα Σκόπια, ευχαριστώντας τη Βιέννη για τη στήριξη στον «δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ