Πέμπτη 23 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Ο λαός κάνει ήδη «ταμείο» από την ΕΕ και όσους την υπηρετούν

Σε κλίμα μαχητικότητας και αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη στον Αλιμο, στην Κλούβα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του Κόμματος, και η Στέλλα Βαλαβάνη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και δημοτική σύμβουλος Ταύρου - Μοσχάτου.

Η Σεμίνα Διγενή στην ομιλία της σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Ο νότιος τομέας της Αττικής συνολικά, όπως και η πόλη του Αλίμου, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα όσον αφορά τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ. και την κατεύθυνση που έχουν.

Δηλαδή, κατευθύνονται αποκλειστικά σε έργα κομμένα και ραμμένα στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, της λεγόμενης "πράσινης" ανάπτυξης, που είναι μαύρη για την τσέπη των λαών και για το περιβάλλον. Των ψηφιακών και έξυπνων πόλεων, που θα κατοικούνται όμως από εργαζόμενους που θα δουλεύουν 12ωρα και 16ωρα».

«Γι' αυτό και προκρίνονται "έργα" τα οποία περνούν μέσα από τις δημοτικές διοικήσεις και τους προϋπολογισμούς, όπως οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και τα βιοκλιματικά δημαρχεία. Οταν όμως φτάνουμε στα αντιπλημμυρικά, στην αντιπυρική προστασία, στην αντισεισμική θωράκιση, εκεί πέφτουμε στον τοίχο της λογικής "κόστους - οφέλους" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που κοιτάζει αν μας συμφέρει να αποζημιώνουμε, αντί να προλαμβάνουμε», πρόσθεσε, αναφερόμενη και στα αιτήματα γονιών και εκπαιδευτικών της περιοχής για αντισεισμικό έλεγχο και ανέγερση νέων σχολείων, στα αντιπλημμυρικά που δεν γίνονται κ.τ.λ.

«Για την κατάσταση αυτή οι ευθύνες βαραίνουν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, και τα οποία υλοποίησαν κατά γράμμα τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων μέσω του ξεπουλήματος γης, ακτών και θαλασσών. Οι κάτοικοι της περιοχής και ο λαός της Αττικής "κάνουμε ήδη ταμείο" από τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο, τα μεγάλα επενδυτικά πλάνα και τα σχέδια για την "Αττική Ριβιέρα"», συνέχισε και αναφέρθηκε στην πολιτική της ανταποδοτικότητας, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και υποδομών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Και κάλεσε σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ «για να μπορεί να αποκαλύπτει, να προειδοποιεί, να προετοιμάζει τον λαό γι' αυτές και κυρίως για να μπορεί να μπαίνει μπροστά στον αγώνα για να τις ανατρέψει. Αρα το σημαντικό, λοιπόν, που τώρα κρίνεται, είναι να ενισχυθεί ο πραγματικός αντίπαλός τους: Το ΚΚΕ».

Κανένα συγχωροχάρτι σε όσους διαμορφώνουν ένα δύσκολο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας

Η Στέλλα Βαλαβάνη, ανάμεσα σε άλλα, ανέδειξε στην ομιλία της τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ στη ζωή χιλιάδων μαθητών και γονιών. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Στον κόσμο των παιδιών και των εφήβων, η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ δεν αποτελεί ένα θεωρητικό σχήμα. Πίσω από τις διακηρύξεις και τα ντοκουμέντα για τα βήματα προώθησης του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης, διανθισμένες με όμορφες - πολλές φορές - λέξεις και έννοιες κρύβεται η απομόνωση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας από το δικαίωμα στην ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση αλλά και από τις κατακτήσεις της επιστήμης.

Αυτή ακριβώς είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που η ικανοποίηση όχι μόνο των σύγχρονων αλλά και των πιο στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών μπαίνει στο ζύγι του οφέλους. Και είναι αυτή η στρατηγική που παράγει και προτεραιότητες. Προτεραιότητες χρηματοδότησης αλλά επιλεκτικής υποχρηματοδότησης».

Φώτισε τα παραπάνω με παραδείγματα από μία σειρά χώρες της ΕΕ, όπως ότι «στο Βέλγιο, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τα 13.000 σχολικά κτίρια τα μισά χρήζουν σοβαρών επισκευών και τα 500 πρέπει να κατεδαφιστούν. Σε μια άλλη χώρα, μέλος του G8 αυτή, στην Ιταλία, μια έρευνα σε 5.300 σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα έδειξε ότι μόνο το 9% κατασκευάστηκε για να αντέχει σε σεισμούς και το 60% δεν είχε πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Στη Γαλλία, με αφορμή ένα βίντεο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την κατάσταση στα σχολεία των προαστίων του Παρισιού, αναδείχτηκαν τα εξής: Πάνω από τα μισά σχολεία μέσης εκπαίδευσης είναι ανεπαρκώς μονωμένα και το 30% των σχολείων είναι μολυσμένα από παράσιτα.

Στη Γερμανία επίσης αναδεικνύεται ότι τα μεγέθη των τάξεων είναι τόσο μεγάλα, που μερικές φορές πάνω από 30 παιδιά βρίσκονται σε μια τάξη σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ενώ αναφερόμενη στα πάνω από 3,1 δισ. που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα κάθε χρόνο για την εκπαίδευση των παιδιών τους, τόνισε πως η αιτία βρίσκεται αλλού: Βρίσκεται στη γραμμή της Συμφωνίας της Λισαβόνας από το 2000, που έλεγε ότι η Εκπαίδευση πρέπει να συνεισφέρει ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική οικονομία βασισμένη στα προϊόντα γνώσης. Βρίσκεται στην επιδίωξη κέρδους σε μια τεράστια αγορά εκπαιδευτικών προϊόντων που προσεγγίζει τα 20 δισ. ευρώ τον χρόνο για τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Στέλλα Βαλαβάνη έκλεισε την ομιλία της αναδεικνύοντας το τι κρίνεται στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, σημειώνοντας:

«Αν ρωτήσουμε λοιπόν τους εαυτούς μας τι θέλουμε για τα παιδιά μας, κανένας μας δεν θα απαντήσει: Θέλω το λιγότερο κακό. Ολοι θα πούμε το καλύτερο!

Ετσι να σκεφτούμε και για την κοινωνία που διαμορφώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούνε τα παιδιά μας. Γιατί το λιγότερο κακό πάντα οδηγεί στο χειρότερο... και το χειρότερο στις τραγωδίες.

Ετσι και τώρα, μπροστά στις εκλογές. Κανένας να μη δώσει συγχωροχάρτι στα κόμματα που διαμορφώνουν ένα δύσκολο παρόν και ένα δυσοίωνο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας και στην ΕΕ», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ