Πέμπτη 23 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΡΑΝ
Σήμερα ολοκληρώνονται οι τελετές για τον εκλιπόντα Πρόεδρο Ραϊσί

Με μαζική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, οι τελετές αποχαιρετισμού του εκλιπόντα Προέδρου της χώρας Ε. Ραϊσί, του ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν και άλλων ατόμων που σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη συντριβή ελικοπτέρου που τους μετέφερε.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ηγήθηκε προσευχής στην εξόδιο ακολουθία, ενώ ακολούθησε πομπή μέχρι την πλατεία Ενγκελάμπ, στο κέντρο της Τεχεράνης.

Επίσημους εκπροσώπους στις τελετές στην Τεχεράνη έστειλαν διάφορες χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράκ, αλλά όχι σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, παρέστησαν στην τελετή.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες τελετές τις προηγούμενες μέρες στην Ταμπρίζ, την πόλη που βρίσκεται κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, και στην πόλη Κομ, νότια της πρωτεύουσας. Η ταφή του Ραϊσί γίνεται σήμερα στη γενέτειρά του, Μασχάντ.

Υπενθυμίζεται ότι καθήκοντα προσωρινού Προέδρου έχει αναλάβει ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ενώ οι προεδρικές εκλογές αποφασίστηκε να διεξαχθούν στις 28 Ιούνη.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν χτες οι δηλώσεις που έκανε στο ιρανικό πρακτορείο IRNA ο Γκολάμ Χοσεΐν Ισμαϊλί, προσωπάρχης του εκλιπόντος Προέδρου, και οι οποίες φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα πληροφορίες για πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή του δυστυχήματος την ώρα που συνετρίβη το ελικόπτερο.

Ο Ισμαϊλί επέβαινε σε ένα από τα άλλα δύο ελικόπτερα που ακολουθούσαν εκείνο του Ραϊσί, τα οποία δεν αντιμετώπισαν προβλήματα.

«Ο καιρός ήταν αίθριος και δεν ενέπνεε καμία ανησυχία», είπε ο Ισμαϊλί, τονίζοντας ότι μισή ώρα μετά την έναρξη της πτήσης «παρατήρησαν έναν μικρό αριθμό νεφών, αλλά καθόλου ομίχλη». Ανέφερε επίσης ότι «υπήρχε ομίχλη στο έδαφος, αλλά όχι ψηλά στον αέρα, όπου προχωρούσαμε με τα ελικόπτερα».

Σύμφωνα με τον Ισμαϊλί, ο πιλότος του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ραϊσί έδωσε οδηγίες σε όλα τα ελικόπτερα να ανέβουν ψηλότερα, πάνω από τα σύννεφα, κάτι που έκαναν, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα συνειδητοποίησαν ότι είχε εξαφανιστεί το ελικόπτερο του Ιρανού Προέδρου.

Οι θάνατοι του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν οδήγησαν σε παύση στις συνομιλίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με την Τεχεράνη, δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Reuters» ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ρ. Γκρόσι, επισημαίνοντας ότι αυτές θα συνεχιστούν μόλις τελειώσει η περίοδος πένθους.

Νωρίτερα, την Τρίτη, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Μαχντί Σαφαρί στην Αστάνα του Καζακστάν, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Εκεί, πέρα από τα συλλυπητήρια του Πεκίνου προς την ιρανική ηγεσία, ο Γουάνγκ Γι τόνισε ότι «ανεξάρτητα από το πώς θα αλλάξει η κατάσταση, η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία με το Ιράν, να προστατεύει τα κοινά συμφέροντα και να καταβάλλει προσπάθειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ