Πέμπτη 23 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ
Η κυβέρνηση επιδιώκει την περαιτέρω εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Eurokinissi

Στην ομιλία του στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Ο εισηγητής μας, Νίκος Παπαναστάσης, παρουσίασε τεκμηριωμένα την τοποθέτηση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και θα ήθελα να θέσω ορισμένα ζητήματα.

Πραγματικά, όπως ανέφερε ο εισηγητής μας, το νομοσχέδιο που συζητάει η Βουλή υπηρετεί το βάθεμα της ενσωμάτωσης της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στα πολιτικο-στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της στρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Αυτές οι επιδιώξεις καταγράφονται από το υπουργείο Αμυνας ως απάντηση στις "γεωπολιτικές προκλήσεις" και ως προσαρμογή στη "νέα εποχή". Αλλά η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την ουσία της αντιπαράθεσης για το πραγματικό διακύβευμα του νομοσχεδίου.

Ποια είναι τα ουσιαστικά δεδομένα, που καθόρισαν τη σύνταξη αυτού του νομοσχεδίου και θα καθορίσουν και τα επόμενα κυβερνητικά βήματα;

Πρώτο, είναι η ονομαζόμενη "Ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας", που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και υλοποιεί η ΝΔ με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, η οποία προβλέπει την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και τη βαθύτερη ένταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Δεύτερο, σ' αυτήν την κατεύθυνση, η εμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε παραπέρα με την υλοποίηση των αποφάσεων των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και εκτοξεύτηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη του 2023, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προκαλεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΝΑΤΟ - καπιταλιστικής Ρωσίας, στο ουκρανικό έδαφος.

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο, χρησιμοποιείται για την προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων, όπλων και πυρομαχικών στην Ανατολική Ευρώπη και στην πορεία στην Ουκρανία, ενώ με ευθύνη της κυβέρνησης και τη στήριξη των άλλων κομμάτων, η χώρα μας παραχωρεί ή πουλάει όπλα στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι, διαμέσου της Τσεχίας ή άλλων καναλιών.

Τρίτο, η εξέλιξη του φονικού πολέμου - για τα συμφέροντα των αμερικανικών, ευρωπαϊκών, ρωσικών και ουκρανικών μονοπωλίων - με θύματα τους λαούς, η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων σε νέες θέσεις και οι αδυναμίες του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο, έχουν πυροδοτήσει την κούρσα της ευρωατλαντικής οικονομικής, στρατιωτικής, πολιτικής στήριξης στην Ουκρανία.

Αυτό εκφράζει και η πολύ επικίνδυνη θέση Μακρόν, για άμεση αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο πολεμικό μέτωπο. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται οι "πιέσεις" - ας τις ονομάσουμε έτσι - στην κυβέρνηση να στείλει στην Ουκρανία τα πυραυλικά συστήματα S-300 ή Πάτριοτ", που ήδη έχει προμηθεύσει η ΝΔ στη Σαουδική Αραβία, στον ανταγωνισμό με το Ιράν.

Τέταρτο, η εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς καταγράφεται στη στήριξη του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, στη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και στη συμμετοχή της φρεγάτας "Υδρα" στην επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ" της ΕΕ, στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα. Το ΚΚΕ απαιτεί να επιστρέψει τώρα η φρεγάτα, να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να αναγνωρίσει η Ελλάδα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Εχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η κυβερνητική πολιτική είναι άκρως επικίνδυνη για τον λαό και τη χώρα. Οι συνέπειες της εμπλοκής εκφράζονται τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου ενισχύονται οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, σε ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς επίσης στην όξυνση των σχέσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δηλαδή, τα προβλήματα των διεθνών σχέσεων της χώρας οξύνονται μέσα στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο και με πλήθος στοιχείων καταρρίπτονται οι μύθοι περί ΝΑΤΟ - εγγυητή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν καθορίσει τον προσανατολισμό και τον σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας. Πολεμική προετοιμασία με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές, σε οπλικά συστήματα, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, στη δομή του στρατού ξηράς, στη συνολική διάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τις αλλαγές στην ελληνική πολεμική βιομηχανία, στην οποία τίθεται πιο επιθετικά η είσοδος επιχειρηματικών συμφερόντων και ιδιωτικών κριτηρίων.

Για το θέμα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, τη δημιουργία Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, τη σύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με τα πανεπιστήμια σημειώνουμε σύντομα ότι ήδη είναι σε εξέλιξη επικίνδυνα ΝΑΤΟικά προγράμματα στα ελληνικά πανεπιστήμια και με το νομοσχέδιο θα επεκταθούν.

Ενώ η κυβέρνηση βαδίζει στον δρόμο που έχει χαράξει το ΝΑΤΟ, το οποίο ανακοίνωσε το πρώτο Επενδυτικό Ταμείο για την τεχνολογική καινοτομία, όπως αναφέρεται, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτεί start up επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα δίκτυο επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας, με ελληνική συμμετοχή το Ερευνητικό Κέντρο "Δημόκριτος" και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας στην Κρήτη.

Σε παράλληλη πορεία κινείται η αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (EDIS), που διαμορφώνει η ΕΕ σε συνάρτηση με το νέο πολεμικό σκηνικό και την ιμπεριαλιστική της επεκτατική πολιτική.

Επομένως οι θέσεις του ΚΚΕ και η κριτική που ασκεί αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση και είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τα συμφέροντα του λαού και την ανησυχία του για τους κινδύνους της πολιτικής της εμπλοκής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ