Πέμπτη 23 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης προχωρούν Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν χτες πως θα αναγνωρίσουν στις 28 Μαΐου το κράτος της Παλαιστίνης.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών, με τον Ιρλανδό ΥΠΕΞ Μιχόλ Μάρτιν να επισημαίνει πως «όταν αναγνωρίζουμε ένα κράτος, δεν αναγνωρίζουμε την παρούσα κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε το κράτος με βάση τον μόνιμο πληθυσμό ανθρώπων εντός των καθορισμένων συνόρων, και σε αυτή την περίπτωση είναι τα σύνορα του 1967». Πρόσθεσε πως πρόκειται για «ένα καθορισμένο έδαφος που περιλαμβάνει τη Γάζα, τη Δυτική Οχθη και μια πρωτεύουσα τόσο ενός ισραηλινού κράτους όσο και ενός παλαιστινιακού κράτους στην Ιερουσαλήμ».

Η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες συνιστά μια «ιστορική στιγμή», ανακοίνωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή θριάμβου του ελεύθερου κόσμου (...) έπειτα από μακρές δεκαετίες παλαιστινιακού εθνικού αγώνα, βασάνων, πόνου, ρατσισμού, φόνων, καταπίεσης, κακομεταχείρισης και καταστροφής στις οποίες υποβλήθηκε ο λαός της Παλαιστίνης», ανέφερε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO.

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στη Ραμάλα χαιρέτισε τις ανακοινώσεις, καλώντας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος «για να επιτευχθεί λύση στη βάση των δύο κρατών, διεθνών αποφάσεων και των συνόρων του 1967».

Ικανοποίηση για το γεγονός της επικείμενης αναγνώρισης της Παλαιστίνης από την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία εξέφρασε και η Χαμάς, που την είδε επίσης ως «σημαντικό βήμα προς την επικύρωση του δικαιώματός μας στη γη και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα».

Σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ

Εντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ισραέλ Κατς, κάλεσε προκειμένου να διαμαρτυρηθεί τους πρέσβεις των τριών χωρών, αναγκάζοντας (κατά δήλωσή του) τους διπλωμάτες να παρακολουθήσουν «βίντεο με τη βάρβαρη και σκληρή απαγωγή των θυγατέρων μας από τους τρομοκράτες της Χαμάς, για να επισημάνουμε τη διαστρεβλωμένη απόφαση που πήραν οι κυβερνήσεις τους». Παράλληλα ανακάλεσε στο Ισραήλ τους πρέσβεις της χώρας του σε Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, έκανε χτες το πρωί προκλητική εμφάνιση στον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Ακσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δηλώνοντας πως όλος ο χώρος «ανήκει στο ισραηλινό κράτος». «Πρέπει να ελέγξουμε αυτό το πιο σημαντικό μέρος από όλα! Για να ανακτήσουμε τους ομήρους, πρέπει να σταματήσουμε τελείως τα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε κατά την εμφάνισή του στον χώρο μαζί με δεκάδες άλλους ακροδεξιούς εποίκους υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε πως σταματά τη μεταφορά φόρων προς την Παλαιστινιακή Αρχή μέσω Νορβηγίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς το Οσλο, υποστηρίζοντας πως η αναγνώριση θα ερμηνευτεί από τη Χαμάς ως κίνηση «επιβράβευσης».

Το ίδιο δήλωσε μετά και ο υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας πως οι τρεις χώρες «στέλνουν μήνυμα στους Παλαιστίνιους και σε όλο τον κόσμο πως η τρομοκρατία αποδίδει». «Είναι σαν να δίνουν βραβείο στη Χαμάς και το Ιράν», συμπλήρωσε, ισχυριζόμενος πως η εξέλιξη θα δυσκολέψει περαιτέρω τις δήθεν προσπάθειες της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Αντιδράσεις σε Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Ουάσιγκτον

Ανακοίνωση - σχόλιο για την κίνηση αναγνώρισης της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες έκανε χτες το απόγευμα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν επιχείρησε πάλι να «διαγράψει» τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, επαναλαμβάνοντας πως ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να ιδρυθεί «μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ μερών και όχι με μονομερή αναγνώριση». Κατά τα άλλα, ισχυρίστηκε πως ο Τζο Μπάιντεν «είναι σθεναρός υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών σε όλη του τη σταδιοδρομία», όταν στην πραγματικότητα η Ουάσιγκτον προωθεί ένα «μονοπάτι» (όπως το ονομάζει) για ένα μελλοντικό προτεκτοράτο που δεν έχει καμία σχέση με ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως «ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος παραμένει σταθερός στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής αλλά μέσω διαδικασίας διαλόγου».

Στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στ. Σεζουρνέ, δήλωσε πως η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία», όμως το Παρίσι εκτιμά πως δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες «σήμερα ώστε η απόφαση αυτή να έχει πραγματικό αντίκτυπο» στη διαδικασία που αποσκοπεί στη λύση των δύο κρατών. «Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι χρήσιμη, δηλαδή να επιτρέπει μια αποφασιστική πρόοδο στο πολιτικό πεδίο», ανέφερε, προσθέτοντας «πως θα πρέπει να συμβεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να έχει ένα πριν και ένα μετά». Ο Σεζουρνέ, ο οποίος δέχθηκε χτες στο Παρίσι τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατς, δήλωσε «πως δεν πρόκειται μόνο για συμβολικό ζήτημα ή για ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης, αλλά για ένα διπλωματικό εργαλείο στην υπηρεσία της λύσης των δύο κρατών, τα οποία θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο και με ασφάλεια».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση της Παλαιστίνης όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα.

Ποιοι έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Η απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών ενδέχεται να βρει στη συνέχεια μιμητές και από άλλες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Παλαιστινιακό Κράτος (π.χ. Σλοβενία, Μάλτα).

Εως τώρα, 8 χώρες από τις 27 της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη: Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σουηδία, Σλοβακία, Κύπρος.

Τον Δεκέμβριο του 2015 η ελληνική Βουλή με ομόφωνο ψήφισμά της είχε ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967, όπως προβλέπουν και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η απόφαση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οι οποίες επιπλέον έχουν συνάψει στρατηγική συμμαχία με το κράτος - δολοφόνο.

Συνολικά 143 χώρες του ΟΗΕ από το σύνολο των 193 έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος.

Η απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών για επικείμενη αναγνώριση της Παλαιστίνης προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο και στις κυβερνήσεις χωρών, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τουρκία, το Ομάν.

Εύσημα στις τρεις χώρες έδωσε και ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) Τζασίμ αλ Μπουντάουι, θεωρώντας πως συνιστά «στρατηγικό βήμα προς την επίτευξη λύσης στη βάση δύο κρατών».

Η αντίδραση αυτή έγινε ανήμερα της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ και GCC στη Σαουδική Αραβία, όπου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχειρούσαν να προωθήσουν ένα αμερικανικό σχέδιο «ενισχυμένης ασφάλειας» στις χώρες της περιοχής, με αφορμή το σύμφωνο ασφάλειας που προωθούν εδώ και καιρό με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο ευρύτερων κινήσεων απέναντι σε περιφερειακούς και διεθνείς ανταγωνιστές τους όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ