Πέμπτη 23 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εντείνονται παζάρια με μοχλό και τη Λιβύη

Διάβημα της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά στον Ελληνα πρέσβη για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Διάβημα στον Ελληνα πρέσβη στην Τρίπολη, Νικόλαο Γαριλίδη, για τις έρευνες που πραγματοποιεί η «ExxonMobil» στα ανοιχτά της Κρήτης, επέδωσε η «διεθνώς αναγνωρισμένη» κυβέρνηση της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη και είναι γνωστό ότι συνεργάζεται στενά με την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το διάβημα επιδόθηκε την περασμένη βδομάδα. Θυμίζουμε ότι σε αντίστοιχη διαμαρτυρία η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίτ Ντμπεϊμπά έχει προχωρήσει και παλιότερα, επικαλούμενη το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και το πώς αυτό «καθορίζει» τα όρια ΑΟΖ στην περιοχή.

Στο μεταξύ, το διάβημα έρχεται με φόντο και τα παζάρια της ΕΕ με τη Λιβύη με άξονα και τα ζητήματα της Ενέργειας, όπως επιβεβαιώνει πρόσφατη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και αντιπροσωπεία της «διεθνώς αναγνωρισμένης» κυβέρνησης της Λιβύης με τον επικεφαλής της, Αμπντελχαμίτ Ντμπεϊμπά, όπου συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία και την αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης».

Η συνάντηση - σύμφωνα με τη «Libya Herald» - έγινε την Τετάρτη 15 Μάη, για να εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει ειδικά σε αυτούς τους δύο τομείς, με τον Ντμπεϊμπά να τονίζει την ανάγκη ενίσχυσής της, ειδικά στον τομέα «της εναλλακτικής Ενέργειας, λόγω της σημασίας του τόσο για τη Λιβύη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση». Από τη μεριά της, η ντερ Λάιεν «χαιρέτισε την πρόοδο», που - φέρεται να - έκανε η Τρίπολη ειδικά στον τομέα της «παράτυπης μετανάστευσης» και στη συνεργασία Λιβύης - ΕΕ, αναγγέλλοντας μάλιστα και σχετική «Διεθνή Διάσκεψη για την Παράνομη Μετανάστευση και την Ασφάλεια των Συνόρων», που θα γίνει στη Λιβύη στα μέσα Ιούλη. Για την Ενέργεια, η ντερ Λάιεν στάθηκε ειδικά στην πρόοδο που έχει η συνεργασία μεταξύ Λιβύης και Μάλτας - Ιταλίας. Σημειωτέον, από 15 έως 21 Μάη έγινε στην Τρίπολη Διεθνής Εκθεση με τη συμμετοχή εκατοντάδων ξένων εταιρειών, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα υπογράφτηκαν μια σειρά από οικονομικές συνεργασίες, όπως αυτές για την Ενέργεια που «έκλεισαν» ανάμεσα στο λιβυκό υπουργείο Βιομηχανίας και Ορυκτών και το ιταλικό υπουργείο Εταιρειών και Βιομηχανίας.

Δυσαρέσκεια Λευκωσίας για την κινεζική CPP

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν προχτές, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Λίου Γιαντάο, για «το αδιέξοδο», όπως μετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ, «που προκαλεί με τη στάση της η κινεζική κρατική εταιρεία CPP στην κατασκευή του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό».

Η CPP επιλέχτηκε το 2019 για την κατασκευή του σταθμού που πολλοί εμφανίζουν ως «έργο τεράστιας εθνικής σημασίας» για την Κύπρο, στο πλαίσιο σχεδίων που της αναθέτουν κρίσιμο ρόλο για νέους δρόμους «ενεργειακού εφοδιασμού» όλης της Ευρώπης. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη φέρεται να εξετάζει τη διακοπή της ισχύος του συμβολαίου με την CPP και την καταγγελία της εταιρείας για άρνηση εκτέλεσης υποχρεώσεων και για εκπρόθεσμες ενστάσεις της CPP, τις οποίες συνδέει και με πιθανή «κακοπιστία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ