Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Στην καταστολή κι ο Δήμος Αθήνας

Το χαφιεδισμό, την 24ωρη παρακολούθηση ακόμα και από δημότες - σερίφηδες, την καταστολή σε όλο της το μεγαλείο προωθούν οι κυρίαρχοι κύκλοι και μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα πρώτα βήματα έγιναν με τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά οι κρατούντες δε σταματούν εκεί, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα τρομο-λαγνείας που καλλιεργούν.

Ο Ν. 2713/99 προβλέπει τη σύσταση «Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας» (ΣΠΕ) σε δήμους με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης (ΦΕΚ 12 Β`/2002) καθορίστηκαν θέματα λειτουργίας τους. Κατά πληροφορίες, είκοσι δήμοι ήδη προχώρησαν στη σύστασή τους. Προετοιμάζεται και ο Δήμος Αθήνας, με σχετική εισήγηση που θα φέρει η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο αύριο Πέμπτη.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, έργο των ΣΠΕ είναι «η κατάρτιση προγράμματος πρόληψης της εγκληματικότητας στην περιφέρεια αρμοδιότητας του δήμου», ακόμα «η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και άλλων συναφών εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η συνεχής μέσω των τοπικών μαζικών μέσων επικοινωνίας ενημέρωση των κατοίκων, καθώς και η εκδήλωση κάθε άλλης σχετικής δραστηριότητας». Το ΣΠΕ αποτελείται από δικαστικούς λειτουργούς, εγκληματολόγους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ιατρούς, καθώς και «εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων».

Σύμφωνα με τα όσα τονίζουν τα στελέχη της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με τη λειτουργία των ΣΠΕ: Ανοίγει ο δρόμος σε κάθε ΟΤΑ να εφαρμόζει δική του πολιτική στον τομέα, με απρόβλεπτες, συνέπειες. Καλλιεργείται από τους κυρίαρχους κύκλους κλίμα πανικού των δημοτών, κλίμα υπέρ της δράσης και νέων κατασταλτικών μηχανισμών. Θα ενταθεί η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, καθώς η κυρίαρχη αντίληψη θέλει τους μετανάστες εγκληματίες. Θα αναπτυχθεί χαφιεδισμός στις γειτονιές, καθώς βάσει του νόμου θα βραβεύονται οι καταδότες. Το ΣΠΕ θα καταδίδει στην Αστυνομία όσα μαθαίνει.

Στη «Συμπαράταξη» σημειώνουν ότι είναι προ των πυλών ο κίνδυνος να εξελιχθεί η αυτοδικία σε τρόπο «επίλυσης» διαφορών, καθώς οι δημότες καλούνται να συνδράμουν οι ίδιοι στην αντιμετώπιση του «κοινού εχθρού» ως βοηθοί σερίφηδες. Οτι με τη συμμετοχή στα ΣΠΕ εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων (εμπόρων, βιοτεχνών, βιομηχάνων), παίρνουμε μια ιδέα για την ποιότητα των απόψεων που θα εκφράζονται από συγκεκριμένους «κοινωνικούς εταίρους», ενώ ο ιδιωτικός τομέας - «ιδιωτική πρωτοβουλία» εντάσσεται πλέον στον τομέα πρόληψης και καταστολής».

Ακόμα ότι με τα ΣΠΕ: Μετατίθεται η ευθύνη αντιμετώπισης της εγκληματικότητας από την κυβέρνηση στους δήμους και τους δημότες. Αποσιωπούνται, δεν αντιμετωπίζονται τα αίτια (οικονομικά και κοινωνικά) που γεννούν το έγκλημα. Ποινικοποιείται η φτώχεια, οι πράξεις στις οποίες στρέφει όλο και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού η ανέχεια. Επιδιώκεται η ένταση και η αποκέντρωση της καταστολής και του χαφιεδισμού.

Τα στελέχη της «Συμπαράταξης» καταλήγουν: «Ο συνολικός, συστηματικός, πάνω απ' όλα πολιτικός σχεδιασμός της καταστολής και του χαφιεδισμού, η εντεινόμενη ποινικοποίηση κοινωνικών, συλλογικών ή ατομικών δράσεων και παραλείψεων, εντάσσονται στην εδώ και περίπου μια δεκαετία προσπάθεια των κυρίαρχων δυνάμεων να εφαρμόσουν απρόσκοπτα κι ανώδυνα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους. Να επιβάλουν διά πυρός και σιδήρου, το παγκόσμιο imperium, ελέγχοντας με κάθε τρόπο τα μαζικά κινήματα που αντιστέκονται, καταλύοντας (οι κυρίαρχες δυνάμεις) κάθε έννοια Κράτους Δικαίου. Παραβιάζοντας συστηματικά και εκ προθέσεως τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».

  • Σήμερα Τετάρτη στις 9.30 πμ, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη» Σπύρος Χαλβατζής θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Σωτηρία», όπου θα έχει συνάντηση με τη διεύθυνση του νοσοκομείου και εργαζομένους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ