Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΦΕΑ
Τίμησαν την πτώση της χούντας και τον αντιδικτατορικό αγώνα

Με μια σεμνή και λιτή τελετή, όπως άλλωστε αρμόζει στον καθαγιασμένο, από τα βασανιστήρια που υπέστησαν εκεί αγωνιστές της αντίστασης κατά της λαομίσητης χούντας, προαύλιο χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ, τίμησε χτες το βράδυ ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) τα 28 χρόνια από την πτώση της χούντας και τον αντιδικτατορικό αγώνα, παρουσία πλήθους κόσμου.

Κυρίαρχο σύνθημα της εκδήλωσης το «Ποτέ πια φασισμός» που όπως άλλωστε σημειώθηκε παραμένει ένα σύνθημα διαχρονικό, μια απαίτηση εξαιρετικά επίκαιρη. Κυρίαρχη και η συγκίνηση για όσους πέρασαν την πόρτα και βρέθηκαν στο χώρο όπου άλλοτε μαρτύρησαν εκατοντάδες αγωνιστές, ένα ζωντανό μνημείο να υπενθυμίζει στους παλαιότερους και να διδάσκει στους νεότερους το μεγαλείο της αντίστασης, τα ιδανικά που αξίζει γι' αυτά να καταθέσεις ό,τι πολυτιμότερο διαθέτεις.

Η εκδήλωση άρχισε με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Σπ. Μουστακλή, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το χώρο όπου ο αγωνιστής βασανίστηκε φρικτά. Στη μνήμη του και στη μνήμη όλων των αγωνιστών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Μ. Βαρδάνη και η βραδιά έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ανάγνωση ποιημάτων, ενώ αναγνώστηκε μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Το «παρών» τους έδωσαν ο Σπ. Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, ο Γ. Δημαράς εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, ο Μ. Γλέζος υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, ο υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Αμπντάλα Αμπντάλα, ο Γ. Μπανιάς εκ μέρους της ΑΚΟΑ, ο Αλ. Χαλβατζής εκ μέρους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων, εκπρόσωπος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων κ.ά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μ. Βαρδάνης στην ομιλία του τόνισε πως «θα θέλαμε η αποψινή εκδήλωση να είναι μόνο βραδιά χαράς και μνήμης για συναγωνιστές που αγωνιστήκαμε μαζί τους με οράματα και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο του τόπου και του λαού. Ομως το γκρίζο σήμερα και το αύριο να διαγράφεται σκούρο στην περιοχή μας και σε πολλές άλλες του πλανήτη και το χρέος μας να μην αποτελούμε σύνδεσμο - σφραγίδα επετειακών εκδηλώσεων, αλλά μια αγωνιστική έπαλξη που κουβαλά εμπειρίες αγώνων με τα πιο ευγενή οράματα, μας υποχρεώνει ανάλογη να είναι και η θεματική επιλογή της εκδήλωσής μας». Ακολούθως και αφού περιέγραψε με σαφήνεια όλα εκείνα τα οποία συνθέτουν αυτή την γκρίζα για τους λαούς πραγματικότητα, κατέληξε τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για εγρήγορση και αγωνιστική παρέμβαση, ιδιαίτερα τώρα που «φαίνεται πως μπήκαμε σε μια μακρόχρονη και επικίνδυνη διαδικασία που απειλούνται δημοκρατικές κατακτήσεις».

Ο Μ. Βαρδάνης δε θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητη και την «επιχείρηση κατασυκοφάντησης και ενοχοποίησης της αντιδικτατορικής αντίστασης και της αριστεράς σαν ιδεολογικής μήτρας», στηλιτεύοντάς τη δριμύτατα και καλώντας όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις σε ενότητα και αγώνα για την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώθηκαν με σκληρούς αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ