Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Κάνουν το μαύρο άσπρο για την «παγκοσμιοποίηση»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση της Εκθεσης Gillig

Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην Εκθεση Gillig για την προώθηση των βασικών κανόνων εργασίας στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Η ενασχόληση της ΕΕ με τους "βασικούς κανόνες εργασίας" (δηλαδή το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και την εξάλειψη των διακρίσεων, που καλύπτονται από 8 συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας) είναι αναμφίβολα αποτέλεσμα της πίεσης του λαϊκού κινήματος και των μεγάλων διαδηλώσεων στο Σιάτλ, τη Γένοβα και αλλού.

Τονίζουμε ότι το ενδιαφέρον τους είναι άκρως υποκριτικό, αφού κατευθυντήρια γραμμή είναι ότι η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση βοηθά στο σεβασμό των βασικών κανόνων εργασίας. Κάνουν δηλαδή το μαύρο άσπρο, προσπαθούν να πείσουν ότι η παγκόσμια κυριαρχία του κεφαλαίου, η απομύζηση του πλούτου του πλανήτη και η αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων έχουν θετικά αποτελέσματα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου! Η στάση της ΕΕ γίνεται ακόμα πιο υποκριτική επειδή αυτοπροβάλλεται ως εργασιακός παράδεισος, τη στιγμή που έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Μην αγγίζοντας τα γενεσιουργικά αίτια του προβλήματος, είναι φυσικό οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της Επιτροπής Απασχόλησης να φαντάζουν από ανεπαρκείς έως αστείες.

Ξεκινώντας από την ιστορική αλήθεια ότι όσα κατέκτησε η εργατική τάξη είναι αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών και όχι αποτέλεσμα της φιλανθρωπίας της αστικής τάξης, το ΚΚΕ πιστεύει ότι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας θα προέλθει από την πάλη της εργατικής τάξης και τη διεθνή αλληλεγγύη. Ακόμα περισσότερο, οριστική λύση θα υπάρξει μόνο με τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την Εκθεση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο σοσιαλισμός προϋπόθεση για την ικανοποίηση των αναγκών (2007-12-19 00:00:00.0)
Η κληρονομιά του Οχτώβρη όπλο για το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα! (2007-11-20 00:00:00.0)
Εργασία μέχρι τελικής πτώσεως (2005-05-12 00:00:00.0)
Γυναίκες στη διαδήλωση της Γενεύης (2001-07-01 00:00:00.0)
Αντιαγροτικό το «Ευρωπαϊκό Γεωργικό Μοντέλο» (2001-03-28 00:00:00.0)
Κριτική στη λειτουργία του από την ΠΣΟ (2000-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ