Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μηνύματα για την επέτειο

Με αφορμή την 28η επέτειο από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, ο πολιτικός κόσμος της χώρας εξέδωσε μηνύματα.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στο μήνυμά του μεταξύ άλλων αναφέρει: «η 24η Ιουλίου είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Είναι η ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η δικτατορία υπήρξε η πιο σκοτεινή περίοδος στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας».

Η 28η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ανέφερε ο Κ. Σημίτης, «συμπίπτει με την κορύφωση του αγώνα για την πάταξη της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία ήταν το στίγμα και η ντροπή της Μεταπολίτευσης. Ηταν μια απόπειρα υπονόμευσης και διασυρμού του αγώνα όλων εμάς».

Σ' άλλο σημείο ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «η πολιτική δράση μας επιδιώκει να αναμορφώσει το σήμερα, ανοίγοντας δρόμους για ένα καλύτερο αύριο. Οικοδομούμε σήμερα μια νέα Ελλάδα. Θωρακίζουμε διαρκώς τη Δημοκρατία μας και δημιουργούμε μια ανοιχτή κοινωνία που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις. Μια Δημοκρατία που διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου, τον πλουραλισμό και τον απόλυτο σεβασμό στην αντίθετη άποψη και τη διαφορετικότητα. Αυτή η δημοκρατία και αυτή η κοινωνία των πολιτών εγγυώνται στην Ελλάδα και τους Ελληνες ένα μέλλον ελευθερίας, εθνικής ανεξαρτησίας, προόδου και ευημερίας».

Στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επισκεφθεί σήμερα... τις φυλακές Ωρωπού που, βέβαια, τώρα λειτουργούν ως σχολείο.

Η ΝΔ

Την ικανοποίησή του γιατί «σήμερα οι μεγάλες επιλογές της παράταξής μας υιοθετούνται σχεδόν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου» εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του κόμματός του για την 28η επέτειο από τη μεταπολίτευση. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον πρόεδρο της ΝΔ να εξαπολύσει σφοδρή φραστική επίθεση, ακριβώς για να δείξει ότι έχει «διαφορές». Επανέλαβε έτσι τα περί «καθεστωτικών πρακτικών», «πρακτικών πόλωσης» και απόπειρας κατασυκοφάντησης της Δικαιοσύνης, αλλά όταν «πρέπει» όλα αυτά πάνε στην άκρη. Ετσι αναφερόμενος στο θέμα της «τρομοκρατίας», τόνισε ότι «είναι δεδομένη η συμπαράστασή μας» προκειμένου «να επιτύχουμε την πλήρη εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων και την οριστική ιδεολογική (!) συντριβή του φαινομένου»...

Ο ΣΥΝ

Στο μήνυμά του ο ΣΥΝ, χαιρετίζει «την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας» και αναφέρει ότι «28 χρόνια μετά, η χώρα χρειάζεται ριζικές τομές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, ικανές να δώσουν και πάλι ελπίδα στους πολίτες, συνοχή στην κοινωνία και αξιοπιστία στην πολιτική».

Παράλληλα, στο μήνυμα, ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι «είναι αναγκαία η ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών συσχετισμών, η ριζική αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων με την ενίσχυση της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς για την αναμόρφωση του πολιτικού χάρτη της χώρας και τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία».

Στο μήνυμα επίσης αναφέρεται ότι «η εξάρθρωση της τρομοκρατίας θα απαλλάξει το πολιτικό σύστημα της χώρας από πράξεις που δηλητηρίαζαν το δημόσιο βίο».

Το ΔΗΚΚΙ

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας στη δήλωσή του, ανέφερε: «Είκοσι οχτώ χρόνια μετά την πτώση της χούντας, η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στη χώρα μας, χαρακτηρίζεται από έντονα σημάδια κόπωσης. Λόγω της διαπλοκής, η κυριαρχία του λαού υποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κυριαρχία των μεγάλων οικονομικών και εκδοτικών συγκροτημάτων. Ο ελληνικός λαός περιφρονείται, ακούγοντας μονότονα ότι η εξαθλίωσή του, αποτελεί μονόδρομο δήθεν, για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και της κοινωνίας. Οι ατομικές ελευθερίες περιορίζονται στο όνομα της πάταξης δήθεν της τρομοκρατίας. Επιβάλλεται, κατά συνέπεια, επενεργοποίηση των πολιτών, ενότητα και αγώνας για την πραγματική δημοκρατική Αλλαγή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλή επέτειος για το εργατικό, το λαϊκό κίνημα (2009-10-28 00:00:00.0)
Διπλή επέτειος του λαού μας (2006-10-28 00:00:00.0)
Οχι στην τρομο-υστερία και τους τρομονόμους (2002-11-16 00:00:00.0)
Η πάλη για τη δημοκρατία είναι συνώνυμη της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων (2002-07-21 00:00:00.0)
Μηχανισμοί τύπου «17Ν» έχουν σχέση με τη δράση μυστικών υπηρεσιών (2002-07-05 00:00:00.0)
Ολοι στη μεγάλη πορεία! (2001-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ