Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Ενόχληση» από ΗΠΑ: «Το βέβαιο είναι ότι οι αμερικανικές παρεμβάσεις σε καθαρώς ευρωπαϊκά θέματα (όπως παλαιότερα με το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας) έχουν ενοχλήσει βαθύτατα τους Ευρωπαίους. Μια ενόχληση που έρχεται να διευρύνει ακόμη περισσότερο το ρήγμα το οποίο υπάρχει στις διατλαντικές σχέσεις. Η Ουάσιγκτον μάλιστα θεωρεί ότι με τη διεύρυνση των 10 νέων χωρών η ΕΕ θα υποκύψει περισσότερο στην αμερικανική επιρροή, με δεδομένο ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους για την ασφάλειά τους στο ΝΑΤΟ, διάκεινται πιο φιλικά προς τους Αμερικανούς από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης» (Ι. Καρτάλης - ΒΗΜΑ).

Το «κομβικό σημείο»: «Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη απαντήσει: το ένα είναι τι ακριβώς πιστεύουν πως θα είναι η Ευρώπη και το δεύτερο αν η Ευρώπη θα μετατραπεί μελλοντικά σε μια ομοσπονδία κρατών ή περιοχών ή σε μια Ευρώπη των Εθνών. Το θέμα της ένταξης της Τουρκίας αγγίζει την καρδιά και των δύο αυτών ζητημάτων. Αν λυθεί το θέμα της ένταξης της Τουρκίας, θα έχουμε απαντήσει και στα άλλα δύο ζητήματα» (Χέραλντ Τρίμπιουν -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Συμφωνίες «δωματίου»: «Ενα κλειστό δωμάτιο στην Κοπεγχάγη με τους 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να περιμένουν απ' έξω την απάντηση και άλλες 9 χώρες να συνωστίζονται στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δε διαμορφώνουν τις καλύτερες συνθήκες για τη "δίκαιη και βιώσιμη λύση" του Κυπριακού» (Από το άρθρο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ