Σάββατο 19 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ της ιμπεριαλιστικής κατοχής ουσιαστικά ξεκίνησε η αντίσταση του ιρακινού λαού, που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Χτες μετά την προσευχή στο τζαμί εκδηλώθηκε η πρώτη ουσιαστικά μεγάλη διαδήλωση στη Βαγδάτη (έχουν προηγηθεί πολλές μικρότερες) με συνθήματα ενάντια στην αμερικανική κατοχή.

ΑΠΟΚΑΛΥΦΤΗΚΕ πως οι «απελευθερωτές» είναι και κοινοί κλέφτες μετά τα όσα αποκαλύπτονται για το πώς μεθόδευσαν την κλοπή των αρχαίων θησαυρών από το Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Βαγδάτης. Πρόκειται, φαίνεται, για τις «περίφημες αξίες» του δυτικού κόσμου, που σύμφωνα με τη διοίκηση των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις επεμβάσεις και τις μαζικές δολοφονίες των λαών προκειμένου να τις διαδώσουν. Το έγκλημα, που οδήγησε μέχρι και σε παραιτήσεις στα ανώτατα κλιμάκια των συμβούλων πολιτισμού του Λευκού Οίκου, είναι πολλαπλάσιο, αν υπολογίσει κανείς πως, πέρα από την άμεση ληστεία, έχει ως συνέπεια (ίσως όχι τόσο αθώα) το ξερίζωμα της ιστορικής μνήμης.

ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ τα παζάρια για τα μερίδια της λείας. Οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για γρήγορη άρση των κυρώσεων από τον ΟΗΕ, ώστε να μπορούν να αρχίσουν το ξεπούλημα του πετρελαίου. Οι άλλοι ιμπεριαλιστές διαπραγματεύονται το ρόλο τους και μέχρι να τους υποσχεθούν κάτι συγκεκριμένο, φέρνουν δυσκολίες. Ετσι συμβαίνει, για παράδειγμα, το παράδοξο οι ΗΠΑ να θέλουν να ξεπεράσουν τώρα όπως όπως το πρόβλημα «χημικά όπλα» και η Ρωσία να βάζει ζήτημα «ελέγχων». Μέχρι και τον Μπλιξ έχουν επιστρατεύσει, που δήλωσε πρόθυμος να επιστρέψει και να ξαναρχίσει τους ελέγχους. Μεθοδεύεται πάντως προώθηση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη βδομάδα.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ επιχειρούν για άλλη μια φορά «να προλάβουν» τους άλλους ιμπεριαλιστές και δηλώνουν πως στέλνουν 1.000 δικούς τους εμπειρογνώμονες στρατιωτικούς. Βέβαια, ο Ντ. Ράμσφελντ με τον τρόπο του «καρφώνει» το εγχείρημα, όταν σπεύδει από τώρα να δηλώσει πως «ορισμένες χώρες και ορισμένα άτομα θα σπεύσουν να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ ότι έχουν μεθοδεύσει την τοποθέτηση των όπλων μαζικής καταστροφής για να δικαιολογήσουν την εισβολή στο Ιράκ». Πώς του πέρασε από το μυαλό!!!

ΠΡΩΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ οι εισβολείς και μετά με τα χρήματα του ιρακινού λαού έρχονται για να κτίσουν. Ετσι το μεγαλύτερο από την πρώτη σειρά συμβολαίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ ανατέθηκε στην αμερικανική κατασκευαστική εταιρία «Bechtel National Inc.», που ανήκει στον με ενεργή πολιτική δραστηριότητα όμιλο «Bechtel Group Inc.». Θα ξεκινήσει από την επισκευή δικτύου ηλεκτροδότησης και ύδρευσης και θα φτάσει μέχρι την εκμετάλλευση πετρελαιοπηγών.

ΠΟΛΛΕΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ αντιπροσωπείες απέρριψαν σθεναρά τις αμερικανικές απειλές κατά της Συρίας, κατά τη χτεσινή έναρξη των εργασιών στη Ριάντ της συνόδου με θέμα τις μεταπολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ, στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες γειτονικών με το Ιράκ κρατών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 6-9


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ