Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Φύσαγε ο Οχτώβρης... »

«Εδώ / να το εργαστήριο των ανθρωπίνων αναστάσεων / ο ήρεμος χημικός / με το μεγάλο μέτωπο / που συνοφρυώνεται πριν απ' το πείραμα. / Ενα βιβλίο. / Ολη η Γη. / Ζητά ένα όνομα».

(Μαγιακόφσκι, απόδοση Γ. Ρίτσος)

Ογδόντα έξι χρόνια απ' τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Η παγκόσμια εργατική τάξη και οι λαοί στέκονται νηφάλιοι και σίγουροι για τα μηνύματα του κόκκινου Οχτώβρη. Ανεβαίνει αράγιστα, αψεγάδιαστα στο ιστορικό στερέωμα της ανθρωπότητας. «Σαν το διαπλανητικό ταξίδι της σοσιαλιστικής ποίησης», του Ν.Β. Μαγιακόφσκι, «ωραία ημέρα...»:

- «Φύσαγε ο Οχτώβρης / όπως οι Οχτώβρηδες / το συνηθούν, με αγέρηδες στον καπιταλισμό να φυσάνε. / Πέρ' απ' τη γέφυρα Τρόιτσι / ξεφυσάνε αυτοκίνητα, τραμ, / κυλάνε. / Απ' το γιοφύρι από κάτω / ο Νέβας κυλά, / στο ποτάμι, πλένε / οι ναύτες της Κροστάνδης... / Απ' των τουφεκιών τους τη μιλιά / τα χειμερινά σε λίγο θα παρατάνε. / Σε ξέφρενο αυτοκίνητο με τα λάστιχα να τσουλάνε, / βουβές σαν τρουμπέτα / στο / κουτί πακεταρισμένη, / πέρ' απ' την Γκάτσινα ο πρώην το σκάνει».

«

Στου διαόλου το κέρατο! Δούλοι ξεσηκωμένοι!...» / Την ώρα ετούτη στο Σμόλνι / στη μάχη / στο στράτευμα / ο κάθε του στοχασμός - πηγαινοέρχεται ο Ιλιτς με βήματα κοφτά. / Κι ο Ποντβόιτσκι με τον Αντόνοφ / στο χάρτη εμπρός / σημαιούλες καρφώνουν εκεί / που σε λίγο / η μάχη αρχινά. / Κάλλιο με το καλό την εξουσία να παραδώσετε /... δεν υπάρχει για σας σωτηρία πουθενά! / Απ' όλα της πόλης τα πόστα / οι κοκκινοφρουροί πολιορκούν τα χειμερινά/ / Αποσπάσματα από εργάτες / ναύτες / πλεμπάγια. / Ηρθανε με τις λόγχες ν' αστράφτουν δίχως ντόρο /, λες και σφίγγουνε χέρια - αρπάγια. / Το ντελικάτο λαιμό του Αναχτόρου /.

«Ορθώθηκαν δύο ίσκιοι πελώριοι τρεμουλιαστοί /. Κίνησαν, κούτελο με κούτελο / ο ένας ενάντια τ' αλλουνού /. Και / με τα χέρια - κιγκλίδες / του παλατιού η αυλή / έσφιξε τα στήθια του λαού /».

Εκείνες τις μέρες, τις 7 προς 8 Νοέμβρη του 1917, που γινόταν το ιστορικό άνοιγμα μιας νέας εποχής για το παγκόσμιο εργατικό κίνημα και όλους τους «κολασμένους», ο ποιητής Μαγιακόφσκι, με στίχους, αποτυπώνει την είσοδο των μαζών στην Ιστορία. Τα διδάγματα του Οχτώβρη: Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα μπορεί να νικηθεί, οικοδομώντας μια άλλη κοινωνία, του σοσιαλισμού, δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η μεγάλη ιστορική πρόκληση είναι, οι λαοί όπου Γης, να διδαχθούν απ' τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Απ' αυτές τις «δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», που ταρακουνούν διαρκώς και στοιχειώνουν τον ύπνο των αστών.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ